1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. BM’den Rusya’ya Eleştiri: Kırım’da İnsan Hakları İhlalleri Arttı
BM’den Rusya’ya Eleştiri: Kırım’da İnsan Hakları İhlalleri Arttı

BM’den Rusya’ya Eleştiri: Kırım’da İnsan Hakları İhlalleri Arttı

2014 yılında Rusya tarafından Ukrayna’dan ilhak edilen Kırım’da insan hakları ihlallerinin arttığı belirtildi.

25 Eylül 2017 Pazartesi 16:56A+A-

Birlemiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Rusya’nın 2014’te Ukrayna’dan ilhak ettiği Kırım’da insan hakları ihlallerinin arttığını bildirdi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, kurumun hazırladığı raporda, “Kırım’da keyfi tutuklamalar, gözaltılar, zoraki kayıplar, kötü muamele, işkence ve yargısız infaz gibi vahim insan hakları ihlalleri belgelendi.” denildi.

Raporda ayrıca Kırım’da Ukrayna yerine Rusya yasalarının uygulanmasının bölge halkını etkilediği ve on binlerce kişiye “Rusya vatandaşlığına geçme zorunluluğu getirildiği” belirtildi.

“Rusya Vatandaşı Olmayanlar Önemli Haklardan Yoksun”

Raporda şu satırlar da yer aldı:

“Oturma izni olan ancak Rusya vatandaşı olmayan kişiler yasalar önünde eşit değil ve önemli haklardan yoksun. Tarım için toprak sahibi olamıyor, oy veremiyor ya da seçilemiyorlar. Herhangi bir dini grubun parçası olamıyorlar. Toplanma ya da kamu görevlerinde görev alma haklarına sahip değiller ve özel araçlarını kayıt ettiremiyorlar.”

Kırım Tatarları En Kötü Etkilenen Gruplardan

Rapora göre Kırım’da tutuklanan ya da gözaltına alınan yüzlerce kişi uluslararası hukuka aykırı bir şekilde Rusya’ya götürüldü. Bölgede artan insan hakları ihlallerinden en çok etkilenen gruplar gazeteciler, blog yazarları, sivil toplum örgütü aktivistleri ve Kırım Tatarları.

Rusyalı yetkililer “radikal gruplarla mücadele” adı altında Kırım’da evlerde aramalar yapıyor, Kırım Tatarlarına gözdağı veriyor, bazen onları gözaltına alıyor. Kırım’da artık Ukrayna dilinde eğitim verilmiyor.

Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetleri de Nisan 2016’da yasaklanmıştı.

“Cenevre Sözleşmesi’ne Aykırı”

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, vatandaşlık sorununun Kırım halkı üzerinde büyük sonuçları olduğunu söyledi.

el-Hüseyin, “Raporda belirtildiği gibi işgal altındaki toprakların halkına vatandaşlık dayatılması kendilerinin düşman olarak gördüğü bir güce bağlılık yemini etmelerine zorlamakla benzerlik gösteriyor. Bu da dördüncü Cenevre Sözleşmesi’ne aykırı bir durum.” dedi.

el-Hüseyin, Rusya’yı, “işgal gücü olarak” Kırım’da saygılı olmaya çağırdı.

HABERE YORUM KAT