1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. BM'den Gazze Ablukası Girişimi
BM'den Gazze Ablukası Girişimi

BM'den Gazze Ablukası Girişimi

Birleşmiş Milletler Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Mladenov, BM'nin Gazze ablukasının kaldırılmasına tam destek verdiğini ve bunun için İsrail'le çalışacaklarını söyledi.

14 Ekim 2016 Cuma 11:21A+A-

Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov, Gazze'deki Basın Evinde düzenlediği basın toplantısında, Gazze'ye uygulanan kısıtlamaların hafifletilmesi için İsrail ile çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Gerginliğin tırmandığı bir dönemde Gazze halkının tamamının ablukayla cezalandırılamayacağını ve Gazze'ye mal giriş çıkışlarının sınırlandırılamayacağını ifade eden Mladenov, "BM, ablukanın kaldırılmasına tam destek veriyor ancak İsrail'in güvenlik kaygılarını da dikkate alıyor." dedi.

BM'nin, Filistinlilerle İsrail arasındaki ateşkesin devamlılığının muhafazası için çalıştığını belirten Mladenov, uzun vadeli bir ateşkes için ise ekonomik kalkınmaya, çatışmaların durmasına ve Gazze'nin yeniden imar edilmesine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) gelecek hafta düzenlenecek toplantısında Gazze'nin yeniden imarı konusunun ele alınacağını kaydeden Mladenov, "İsrail'le yürüttüğümüz çalışmalarla Gazze'ye yeterli miktarda inşaat malzemesinin girişine izin verileceğini umuyorum. Zira girişine izin verilen miktar ihtiyacı karşılamıyor." diye konuştu.

İsrail, 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren "Koruyucu Hat" adını verdiği saldırılarını 26 Ağustos'ta sağlanan ateşkesle sona erdirmişti. Resmi verilere göre, İsrail'in son Gazze saldırılarında yaklaşık 12 bin ev tamamen yıkılmış, 160 bin ev hasar görmüş, bunların 6 bin 600'ü kullanılamaz hale gelmişti.

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT