1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. BM: Yüzlerce Halepli Kayıp
BM: Yüzlerce Halepli Kayıp

BM: Yüzlerce Halepli Kayıp

Lavrov'un "Halep’te operasyon durdu" açıklamasına rağmen kentte bombardıman devam ediyor. Kentteki insani durumla ilgili açıklama yapan BM, rejim denetimindeki bölgelere sığınan yüzlerce Halepli erkekten haber alınamadığını duyurdu.

09 Aralık 2016 Cuma 13:51A+A-

Birleşmiş Milletler'in insan haklarından sorumlu sözcüsü Rupert Corville, düzenlediği basın toplantısında Esed rejiminin kuşatma altına aldığı Halep'teki muhalif bölgelerde yaşanan insani duruma dikkat çekti. Corvill, muhaliflerin elindeki bölgelerden rejim denetimindeki bölgelere kaçan yüzlerce erkeğin kayıp olduğunu söyledi. Corville, son derece kötü hapishane koşulları, işkence ve gözaltında kayıp iddiaları nedeniyle sivillerin durumundan derin endişe duyduklarını belirtti.

Lavrov'un açıklamasına rağmen bombardıman sürüyor

Al Jazeera’ye bilgi veren kaynaklar, kuşatma altındaki Doğu Halep’in Megayir semtinde bir varil bombalı saldırı düzenlendiğini söyledi. Bombaların klor gazı da içerdiğini belirten kaynaklar, saldırı sonucunda ölen ve yaralananların da olduğunu ifade etti.

Sivil Savunma Teşkilatı, Halep’te Perşembe günü 46 kişinin öldüğünü 230 kişinin de yaralandığını söyledi. Böylelikle, kentte 15 Kasım'dan bu yana sivil kayıp sayısı 935'e yükselmiş oldu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Suriye ordusunun Halep'in doğusundaki aktivitelerini durdurduğunu söylemişti. Lavrov, bunun kentteki sivillerin tahliyesine olanak sağlamak için yapıldığını ifade etmişti. Lavrov, Rus ve Amerikalı askeri yetkililerin cumartesi günü Halep’teki durumu görüşmek için Cenevre'de buluşacağını belirtmişti.

Mistura: Siyasi görüşmeler yeniden başlatılmalı

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye krizini çözmek için siyasi görüşmeleri başlatma zamanının gelmiş olabileceğini söyledi.

"Belki uygun zaman bu zaman. Siyasi görüşmeleri başlatmak için uygun yolu ve mekânı tartışmaya tekrar başlama zamanı gelmiştir. Çünkü askeri zaferin gerçek bir zafer olmadığını ve barışın farklı yollarla hayata geçirilmesi gerektiği konusundaki farkındalığın olgunlaştığı bir zamandayız."

"Halep’te 150 bin sivil ölüme mahkûm"

Halep’te muhaliflerin kurduğu yerel Meclis Başkanı Brita Hacı Hasan, son 26 günde kentte 800 kişinin öldüğünü, 3 bin 500 kişinin yaralandığını söyledi. Hasan, Halep’te kalan sivillerin kaçınılmaz bir ölümle karşı karşıya olduklarını söyledi:

"Bugün 150 bin kişi yok edilmekle tehdit ediliyor. Tüm bombardımanların durdurulması ve güvenli koridorların oluşturulması için çağrıda bulunuyoruz."

Halep’teki muhalifler, topraklarının yüzde 80’ini kaybetti

28 Kasım’dan bu yana rejime karşı art arda yenilgiler yaşayan Halep’teki muhalifler son 10 günde elindeki bölgenin yüzde 80’ini rejime kaptırdı. Rejimin kuşatması altındaki muhalif bölgelerden yoğun sivil kaçışı yaşanmıştı.

Suriye’de Mart 2011’de başlayan ve 5 buçuk yılını geride bırakan savaşta 300 bin sivilin öldüğü tahmin ediliyor. Suriye nüfusunun yarısından fazla evsiz kaldı.

Kaynak: Reuters, AA ve Al Jazeera

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT