1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. BM: “Şii Milisler Felluce'de Sivilleri Kaçırıp Öldürdü”
BM: “Şii Milisler Felluce'de Sivilleri Kaçırıp Öldürdü”

BM: “Şii Milisler Felluce'de Sivilleri Kaçırıp Öldürdü”

Felluce'de şii milislerin 900'e yakın sivili alıkoyduğu, 50'ye yakınını da katlettiği bildirildi.

06 Temmuz 2016 Çarşamba 06:25A+A-

Birleşmiş Milletler (BM), Felluce'de IŞİD'e karşı Haydar el-İbadi’nin ordusuyla beraber savaşan şii milislerin 900'e yakın sivil erkeği alıkoyup, 50'ye yakınını katlettiklerini söyledi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad el-Hüseyin, sivillerin geçen ay alıkonulduğunu ifade etti.

Irak'ta etkin olan Kataib Hizbullah isimli örgüte bağlı militanların tutsaklara işkence yaptığı kaydedildi.

BM yetkilisi, Felluce yakınlarındaki Saklaviya köyünde alıkonulan 900'e yakın sivilin durumunun bilinmediğini söyledi:

“Kayıp 643 erkeğin isminin bulunduğu bir liste var. Diğer 49 erkeğin de Kataib Hizbullah'ın elinde tutsakken idam edildiği ve işkenceyle öldürüldüğüne inanılıyor.”.

“Aşiret liderleri yaklaşık 200 kişinin daha kayıp olduğuna inanıyor, isimleri henüz toplanmadı.”.

“1500 Erkek Esir Alındı”

Görgü tanıklarının ifadelerini aktaran el-Hüseyin, yaşları 14'ten büyük erkek çocukların da bulunduğu yaklaşık 1500 erkeğin 1 Haziran'da Kataib Hizbullah isimli örgüt milisleri tarafından esir alındığını söyledi.

BM yetkilisi, esir alınanların daha sonra iki gruba ayrıldığını ve yaklaşık 605 kişilik daha küçük olan grubun Felluce yakınlarında el-İbadi hükûmetinin kontrolündeki bir merkeze götürüldüğünü kaydetti.

el-Hüseyin, BM'nin bazı tutsakların gıda ve sudan yoksun bırakıldığı, dövüldüğü, işkence gördüğü ve başlarının kesildiğine dair haberler aldığını ifade etti.

Bağdat'ın yaklaşık 50 kilometre batısında bulunan Felluce, Haydar el-İbadi ordusu ve milisler tarafından haziran ayı sonunda IŞİD'in elinden alınmıştı.

BM yetkilileri, Irak'ın şii ağırlıklı ordusu ve orduyu destekleyen milislerin intikam saldırılarına karşı uyarmış, Felluce ve Musul'daki sünni sivillerin IŞİD kontrolünde şiddete maruz kaldıklarını söylemişti.

BBC Türkçe

HABERE YORUM KAT