1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. BM Diplomatlarını Ağlatan Video
BM Diplomatlarını Ağlatan Video

BM Diplomatlarını Ağlatan Video

Suriye'deki kimyasal saldırı BM diplomatlarını ağlattı.

17 Nisan 2015 Cuma 23:45A+A-

Suriye'de son dönemde giderek artan klorin gazı saldırılarını gösteren bir video görüntüsü BM Güvenlik Konseyi'nde gösterildi. Görüntüleri gören bazı diplomatlar gözyaşlarını tutamadı.

Suriyeli doktor Muhammed Tenari, 16 Mart'ta İdlib'e bağlı Samin kasabasında gerçekleştirilen saldırının ardından 1, 2 ve 3 yaşlarındaki üç çocuğun yaşama döndürülmesi çabaları ve hayatlarını kaybedişlerinin videosunu BM Güvenlik Konseyi'nde diplomatlara izletti. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda bazı BM diplomatlarının gözyaşlarını tutamadıkları iddia edildi.

Toplantının ardından gazetecilere açıklamada bulunan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power görüntülerden çok etkilendiğini belirterek, "Bu görüntüler karşısında gözyaşı dökmemek mümkün değil" dedi.

Görüntülerin çok etkileyi olduğunu vurgulayan Power, Konsey'deki bölünmüşlüğü aşıp rejimin kimyasal saldırılarına karşı adım atılması gerektiğini söyledi.

"HELİKOPTER SESİ VE ÇAMAŞIR SUYU KOKUSU"

İdlib'deki saldırı sırasında bölgede helikopter seslerinin duyulduğunu ve çamaşır suyuna benzer bir koku hissedildiğini belirten Suriyeli doktor Muhammed Tenari, hayatını kaybedenlerin çoğunun çocuklar ve kadınlar olduğunu söyledi.

Doktorlardan Zaher Sahlul da Konsey'de Rusya, Çin ve Venezuela dışındaki tüm üyelerin saldırıyı gerçekleştirenlerden hesap sorulmasını istediğini kaydederek, bunun için uluslararası toplumun harekete geçmesini istedi.

"GÖZYAŞI EYLEME DÖNÜŞMELİ"

Sahlul, Konsey'de videonun gösterimi sırasında bazı temsilcilerin gözyaşlarını tutamadığını da ifade ederek, "Önemli olan bu duygusal atmosferi eyleme dönüştürebilmek" dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nde geçen ay kabul edilen karar tasarısında kimyasal kullanımı kınanarak sorumlulara karşı önlem alınacağı belirtilmiş ancak suçluların tespiti için herhangi bir mekanizma getirilmemişti.

Klorin saldırısı konusunda Suriye'de taraflar birbirini suçlarken, Batılı ülkeler kimyasal saldırıların helikopterlerden atılan varil bombaları ile gerçekleştiğini ve helikopterlerin ise sadece Suriye ordusunda yer aldığını belirtiyor.

STAR

HABERE YORUM KAT