1. HABERLER

  2. HABER

  3. BM: Akdeniz Tarihinin En Büyük Tekne Faciası Olabilir
BM: Akdeniz Tarihinin En Büyük Tekne Faciası Olabilir

BM: Akdeniz Tarihinin En Büyük Tekne Faciası Olabilir

Libya açıklarında yaklaşık 700 göçmeni taşıyan gemi battı. İtalya sahil güvenlik ekipleri şu ana kadar 49 kişiyi kurtarabildi, 24 kişinin cesedi çıkarıldı. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Guterres, "Bu kaza, Akdeniz tarihinin en büyük tekne faciası olabilir

20 Nisan 2015 Pazartesi 07:39A+A-

700 civarında göçmeni taşıyan gemi gece Libya açıklarında battı. Gemiden yapılan imdat çağrısına İtalya sahil güvenlik gemileri, Malta donanması ve civardaki ticaret gemileri karşılık verdi. Başlatılan kurtarma operasyonunda şu ana kadar alınan bilgiye göre 49 kişi denizden çıkarıldı, 24 kişinin de cesedine ulaşıldı. Geri kalan yüzlerce kişinin öldüğü tahmin ediliyor. 

İtalya sahil güvenlik yetkilileri geminin battığı bölgenin Libya'nın 210 kilometre açığında olduğunu, kurtarma operasyonunda ceset aramaya yoğunlaşacaklarını bildirdi. 

Kazanın, gece saatlerinde Portekiz bandıralı bir yük gemisinin, göçmen teknesine yardım etmek için yanaştığı sırada yaşandığı belirtiliyor. Malta medyasında yer alan habere göre Portekiz yük gemisini gören göçmenlerin aynı anda teknenin bir köşesine doğru toplandığı ve dengesi bozulan teknenin bu sırada battığı ifade ediliyor.

"Akdeniz tarihinin en büyük tekne faciası olabilir"

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Akdeniz'de batan tekneyle ilgili olarak "Ölenlerin sayısının doğrulanması durumunda bu kaza, Akdeniz tarihinin en büyük tekne faciası olabilir" dedi.  

Guterres, yaptığı açıklamada "Yaşanan kaza, Avrupa'nın insanları böylesi trajik bir sona iten nedenleri kapsamlı bir şekilde ele alması gerektiğine işaret ediyor" ifadesini kullandı ve acilen harekete geçilmesi gerektiği uyarısında bulundu. 

AB'den eyleme geçin çağrısı

Avrupa Birliği'nden (AB) ise eyleme geçilmesi çağrısı geldi.

AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, "Akdeniz'deki son günlerdeki trajik gelişmelerden derin keder duyuyoruz. Gerçekler çok katı ve bu nedenle eylemlerimiz de cesur olmalı. İnsan hayatı söz konusu ve AB bir bütün olarak eyleme geçmek için ahlaki ve insani sorumluluk altında" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, AB Komisyonu'nun, mayıs ortasında açıklayacağı yeni Avrupa Göçmen Stratejisi için üye ülkelerle ve uluslararası örgütlerle danışma içinde bulunduğu belirtilerek, "Yeni can kayıplarını önleyecek acil eylemlerin yanında tüm yönleriyle göçü daha iyi yönetecek kapsamlı yaklaşıma ihtiyaç duyuyoruz" değerlendirmesinde bulunuldu.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de yaptığı açıklamada, "Çok kez 'bir daha asla' dedik. Şimdi AB'nin bu trajedilere çözüm bulmasının zamanı geldi ve geçiyor. İtalya açıklarında yaşanan ve Avrupa'nın güney sınırlarında her gün yaşananlar dayanışma, insan haklarına ve herkesin onuruna saygı değerleri üzerine inşa edilen bir birlik için kabul edilemez. Hep birlikte sınırlarımızı korumamız ve insan kaçakçılığıyla mücadele etmemiz gerektiği gibi insan hayatını da hep birlikte korumalıyız" yorumunu yaptı.

Mogherini, bugün Lüksemburg'da toplanacak AB dışişleri bakanlarının gündemine göç konusunu da dahil ettiğini ve insan kaçakçılığının ana rotalarından biri olan Libya'yla ilgili bazı öneriler sunacağını kaydetti.

Bu arada, içişleri ve göçten sorumlu AB Komisyonu Üyesi Dimitris Avramopoulos, İspanya ziyaretini iptal ederek, AB dışişleri bakanlarının Lüksemburg'daki toplantısına katılma kararı aldı.

Ülkeler tek başına yetersiz kalıyor

Akdeniz'deki son göçmen faciasının ardından 'Save the Children' adlı uluslararası sivil toplum kuruluşu, arama kurtarma çalışmalarının yeniden başlaması için Avrupa Birliği liderlerini 48 saat içinde acil toplantıya çağırdı.

AB geçen yıl Akdeniz'deki arama kurtarma çalışmalarını birlik üyelerinin ortaklaşa değil, ülkelerin tek tek yürütmesine karar vermişti. Dolayısıyla son dönemde İtalya açıklarında yaşanan kaçak göçmen felaketlerine sadece İtalya'nın sahil güvenliği müdahale edebiliyor ve bu yardım yetersiz kalıyor.

Akdeniz'in Lampedusa Adası açıklarında Ekim 2013'te meydana gelen iki ayrı tekne kazasında yaklaşık 600 kişi yaşamını yitirmişti. 

BMMYK'ya göre yıl başından bu yana Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya ulaşan göçmen sayısı 35 bini geçti. Son kazada ölenlerin eklenmesiyle Akdeniz'i geçmeye çalışırken yaşamını yitirenlerin sayısı bin 600 olacak. Geçen yıl 219 bin göçmen Akdeniz'den Avrupa'ya ulaşmış, 3 bin 500'ü yaşamını yitirmişti

Kaynak: Reuters ve AA

HABERE YORUM KAT