1. HABERLER

  2. HABER

  3. BM, Açlıkla Mücadelede Hedefe Ulaşamadı
BM, Açlıkla Mücadelede Hedefe Ulaşamadı

BM, Açlıkla Mücadelede Hedefe Ulaşamadı

BM, 2015'e kadar dünyadaki aç insan sayısını 500 milyona düşürmeyi hedefliyordu, ancak hedefe ulaşılamadı. Bugünkü aç insan sayısı 795 milyon.

28 Mayıs 2015 Perşembe 13:48A+A-

Birleşmiş Milletler tarafından, 1990 yılında açlık içinde yaşayan 1 milyar insan sayısını 25 yıl içinde, yani 2015 yılına kadar yarı yarıya azaltma kararı alınmıştı. Geçen bu süre içinde dünyadaki aç insan sayısı azaltılsa da, 500 milyona düşürme hedefine ulaşılamadı. BM verilerine göre günümüzde dünyada 795 milyon insan açlık içinde hayat mücadelesi veriyor.

Dünya Beslenme Programı uzmanı Stanlake Samkange, bu rakamın çok yüksek olduğunu, birçok ülkenin milenyum hedeflerinden çok uzakta durduğunu belirterek, yapılacak çok iş olduğunu söyledi.

İtalya'nın başkenti Roma'da dünya kamuoyuna duyurulan rakamlar tam olarak gerçekleri yansıtamıyor. Örneğin Somali'deki aç insan sayısının tam olarak tesbit edilmesinin mümkün olmadığı bildirildi. Ayrıca geçen 25 yıl içinde dünya nüfusu da arttığından, açlık tehlikesi içindeki insanların sayısı da arttı.

BM tarafından yapılan açıklamada, belirlenen süre içinde 72 gelişmekte olan ülkede açlık içindeki insan sayısının yarı yarıya indirildiği, 20 ülkede ise yalnızca yüzde 10 oranında azaltılabildiği kaydedildi.

Dünya Beslenme Teşkilatı FAO adına konuşan Josef Schmidhuber, birçok Latin Amerika ülkesinde ve Güney Asya'da, Malezya ve Çin'de açlık tehlikesiyle tam olarak mücadele edilebildiğini, bunun diğer ülkelerde de aynı başarıyı göstermenin mümkün olduğuna işaret ettiğini söyledi.

Dünyada açlıkla mücadelede en iyi örnek olarak Brezilya gösteriliyor. 12 yıl önce Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva tarafından verilen açlıkla mücadele talimatı ile 'Fome Zero' Sıfır Açlık isimli bir program uygulanmaya başlandı. Program gereği okullarda ücretsiz gıda dağıtımı yapılırken, yoksul ailelere gıda bonoları ve küçük çiftçilere devlet teşvikleri verildi.

Küçük çiftçilere devlet teşviği uygulaması BM tarafından tüm dünyada uygulanabilecek bir proje olarak görülüyor. Schmidhuber, birçok küçük çiftçinin gelir elde ederek yoksulluktan kurtulmak için yeterince imkanlarının bulunmadığını belirtti.

Ancak açlık felaketi, bazı bölgelerde kriz ve savaş nedeniyle ortaya çıkıyor. Örneğin Suriye'de savaş öncesi yeterinden fazla gıda maddesi bulunduğu halde, savaş nedeniyle şu anda 4 milyon insan, açlıkla mücadele için dışardan yardım almak zorunda.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

HABERE YORUM KAT