1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Bir Yandan Katlederken, Bir Yandan…
Bir Yandan Katlederken, Bir Yandan…

Bir Yandan Katlederken, Bir Yandan…

İngiliz Guardian gazetesi, Suriye lideri Beşşar Esed ve eşi Esma Esed'in kişisel e-posta adreslerinden yaptıkları yazışmaları yayımladı.

16 Mart 2012 Cuma 09:51A+A-

Kadın ve çocuk ayırt etmeksizin 10 binlerce sivilin öldürüldüğü Suriye'de, Beşşar Esed ile eşi Esma'nın, bu olaydan çok fazla etkilenmediği ve lüks içinde yaşamaya devam ettiği öne sürülüyor. Yazışmalarda Suriye liderinin ülkedeki isyanları bastırmak için İran'dan tavsiye aldığı ve defalarca söz verdiği reformları gerçekleştirme konusunda alaycı bir tavır sergilediği de görülüyor.

Muhaliflerin kurduğu "Devrim Yüksek Konseyi" adlı bir grubun ele geçirdiği 3 bine yakın e-posta, kendi halkını acımasızca katleden Suriye liderinin zevk-ü sefa içinde yaşamına devam ettiğini ortaya çıkardı. Esma Esed'in internet üzerinden ve Paris'teki alışveriş mağazalarından binlerce dolarlık lüks alışveriş yaptığını gösteren internet yazışmalarında, Beşşar Esed'in ise çevresindekilere iPad'inden komik video ve internet linkleri yollayıp, iTunes'tan şarkı ve uygulamalar indirdiği anlaşılıyor.

2011 Haziran ayından geçen aya kadar dönemi kapsayan e-posta yazışmalarında, Esed'in İran'dan farklı dönemlerde tavsiyeler aldığı kaydediliyor. İranlı yetkililer, geçtiğimiz yıl Kasım ayında Esed'in şahsi e-posta adresine gönderdikleri bir mesajda, Humus'un Bab-ı Amr bölgesinde Batılı gazetecilerin bulunduğuna dikkat çekerek, şehirdeki güvenliği artırılmasını tavsiye ediyor.

Esed'in ayrıca, İran ile çok güçlü ilişkileri olduğu iddia edilen Lübnanlı işadamı Hüseyin Murteza'dan da tavsiye aldığı bu yazışmalarda ortaya çıktı. Suriye liderine gönderdiği bir e-postada Murteza, Arap Birliği gözlemcilerinin Suriye'ye gitmelerinden bir gün önce Şam'da düzenlenen çifte bombalı saldırıda Esed'in El Kaide'yi suçlamasının yanlış olduğu uyarısında bulunarak, Lübnan'daki İran ve Hizbullah yetkililerinin de kendisiyle aynı düşünceleri paylaştığını belirtiyor.

Esed ile özel e-posta adresinden iletişime geçenler arasında Halid el Ahmed adlı şahsın yaptığı tavsiyeler dikkat çekiyor. Söz konusu şahıs, geçen Kasım ayında gönderdiği bir e-postada Esed'e, devletin kontrolünü sağlamak için Humus ve İdlib şehirlerinde operasyonlara başlayarak güvenliği arttırması tavsiyesinde bulunuyor.

Elektronik yazışmalarda dikkat çeken diğer bir konu ise Suriye liderinin ülkedeki isyanların başlamasının ardından yapacağına söz verdiği reformlarla ilgili. Kişisel e-posta adresinden gönderilen bir mesajda Beşşar Esed, defalarca yapacağına söz verdiği reformlarla dalga geçerek, "siyasi partiler, seçimler ve medya yasası hepsi birer palavra" ifadelerini kullanıyor.

Miyase el Sani diğer bir e-postada ise Esma Esed'e ülkeyi terk etmelerini, Katar'ın başkenti Doha'ya yerleşmelerini öneriyor. El Sani'nin bu teklifinden sonra, ikili arasındaki ilişkinin soğuduğu iddia ediliyor.

Guardian gazetesi, söz konusu elektronik posta yazışmalarını doğrulatmak için yoğun çaba gösterdiklerini vurgulayarak, yazışmalarda adın geçen 10 kişiye ulaştıklarını ve bu kişilerin elektronik postaları doğruladığını ifade ediyor. Gazete ayrıca, yazışmaların yapıldığı tarihlerde, yazışmanın içeriğinde bahsedilen olayların gerçekleştiğini de teyit ederek adreslerin doğru olduğunu öne sürüyor.

CİHAN

HABERE YORUM KAT

1 Yorum