1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Bir Savaş Muhabirinin IŞİD İzlenimleri
Bir Savaş Muhabirinin IŞİD İzlenimleri

Bir Savaş Muhabirinin IŞİD İzlenimleri

İngiltere’de yaşayan Filistin asıllı savaş muhabiri Midyan Deyri IŞİD topraklarını ziyaret ederek orada gördüklerini MTV Kanalı’na anlattı.

30 Ekim 2014 Perşembe 14:55A+A-

Midyan Deyri, IŞİD'in, devlet olabilmek için gerekli her şeye sahip olduğunu, topraklarında güvenlik ve istikrarın bulunduğunu, devletin yolsuzluk, kayırma ve intikam denen şeylerin hepsini ortadan kaldırdığını açıkladı.

Vice News’in Filistin asıllı savaş muhabiri Midyan Deyri, yaklaşık iki ay boyunca IŞİD'de kalmasının ardından edindiği izlenimleri MTV kanalında katıldığı bir programda açıkladı.

Midyan Deyri, program sunucusunun IŞİD'i bir devlet olarak tanıyıp tanımadığı sorusuna IŞİD'in, devlet olmak için gerekli tüm unsurlara sahip olduğu ve bu tür her devleti tanıdığı cevabını verdi. Ayrıca IŞİD'in, -diğer Arap ülkelerinde başa getirilen yöneticilerin aksine- evlatlarının kanlarıyla kurulduğuna dikkat çekti.

Sunucunun, IŞİD’in hakimiyetindeki bölgede insanları -düzgün şekilde örtünmek, çocuklara belli şeyler öğretilmesi gibi- bir şeylere zorladığı yönündeki haberlerle ilgili görüşü hakkındaki sorusuna ise IŞİD’in bunları zaten yaparken gizlemediği aksine övündüğü, İslam Hilafeti düzenini uyguladıklarını düşündükleri cevabı verdi.
Ardından şöyle ekledi: Ancak eğer izlenimlerimi ortaya koymak istersem gerçekten bu; titiz bir idari sistemle ve kurumlarıyla çalışan bir devlet. Tecrübeliler. En azından şu yeter: Arap dünyasında gördüğümüz yolsuzluk ya da kayırma ya da intikam yok. IŞİD yolsuzluk, kayırma ve intikamı tamamen ortadan kaldırmayı başarabildi.’

IŞİD’in bir devlet olabilmek için okul, medya, mali her türlü kuruma sahip olduğunu ve bu nedenle kendisinin IŞİD’i bir devlet olarak gördüğünü vurgulayan savaş muhabiri Midyan Deyri, sunucunun ‘herhalde hoşuna gitti’ diyerek kendisini sıkıştırmaya kalkması üzerine meselenin hoşlanma-hoşlanmama meselesi olmadığını belirtti. Ardından kendisinin Bağdadi ekolünden olmadığını, IŞİD’in desteklemediğini, bunları IŞİD’in ortasında, IŞİD komutanlarına bile söylediğini, Ebu Bekir El Bağdadi’ye biat etmediğini, IŞİD’in yanında olmadığını ancak ortada saklanması mümkün olmayan bir gerçek bulunduğunu ifade etti. Bunun da IŞİD, IŞİD mensupları ya da IŞİD’in yaptığı ve zaten saklamadığı şeyler hakkında medyada abartılması olduğunu belirtti.

IŞİD’in kafa kestiğine hiç tanık olup olmadığı sorusuna ise Suriye rejiminden askerlerin kafalarını kestiklerini gördüğü ancak bunu sadece IŞİD’in değil Suriye’deki grupların çoğunun yaptığı cevabı verdi.

IŞİD’in hakimiyetindeki bölge gibi bir ülkede yaşar mısın sorusunu ise IŞİD’inde tüm bölgedeki sorunlar gibi bazı sorunların olduğu ancak güvenlik ve istikrarın bulunduğu, bu düşünceyi taşıdığı takdirde kendisinin ve çocuklarının güvenliği açısından yaşayabileceği şeklinde yanıtladı. Deyri, sunucunun ısrarlı baskıcı sorularından biri olan bu sorusuna yanıtının sonunda ‘ancak ben İngiltere’de yaşıyorum, iş bitmiştir’ şeklinde ekleme yaparak hakkında çıkabilecek olası söylentilerin de önüne geçmeye çalıştı.

Sunucunun kendisini IŞİD’le ilişkilendirmeye çalışıp ‘sen ikinci bir Teysir Alloni’ misin diye programın başında sorduğu soruyu tekrarlamasının üzerine ise neden medyanın böyle bir çıkarım yapmaya çalıştığını sorarak cevap verdi. Sunucu ‘belki herkes devlete karşıyken sen olumlu bir şekilde görüntülediğin içindir’ deyince ise ‘bu olan bir şey saklanamaz’ yanıtı verdi.

www.islamicstate.media / Defne Bayrak

HABERE YORUM KAT