1. YAZARLAR

  2. Rasim Özdenören

  3. Bir okul müdürünün yakınması ve yakarışı
Rasim Özdenören

Rasim Özdenören

Yazarın Tüm Yazıları >

Bir okul müdürünün yakınması ve yakarışı

08 Eylül 2011 Perşembe 18:09A+A-

25 Ağustos 2011 Perşembe günü internet posta kutuma gelen bir mektubu sütunuma iktibas ediyorum. Her ne kadar gönderen öğretmen, mektubuna bizim yorumumuzu eklememizi istemiş olsa da, biz, mektubun herhangi bir yoruma ihtiyaç hissettirmeyecek denli açık olduğunu düşünüyoruz. Biz, bir yakınmayı iletmekle yetiniyoruz, gereğini yerine getirmek ilgililerin işi...

İşte, bize gelen mektup:

ANDIMIZ

Türküm, doğruyum, çalışkanım,
İlkem; küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak,
yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.
Ülküm; yükselmek, ileri gitmektir.
Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe
durmadan yürüyeceğime ant içerim.
Varlığım, Türk varlığına armağan olsun.
"Ne mutlu Türküm diyene!"

(özetle yazmak istiyorum)Yeni bir eğitim öğretim yılına girerken bir okul müdürü olarak andımızın(!) hâlâ okunması ve tarafımızca okutulması artık bize işkence gibi geliyor. Çalıştığım okuldaki öğrencilerin tamamına yakını Kürt. Daha önceki çalıştığım okullarda da böyleydi. İnanın her sabah okunduğunda Allah'a tövbe istiğfar etmenin de bana zor geldiğini söylemeliyim. Her gün yaptığımız bu and içirme işinden o kadar çok sıkılıyorum ki! Türk olmayana zorla söylettiğimiz 'Varlığım, Türk varlığına armağan olsun!' ve 'Ne mutlu Türküm diyene!' gibi cümleler neyin nesi oluyor, neyimiz yüceliyor ki, ya da ne kadar günaha batıyorum diye düşünmekten kendimi bir gün bile ayırmadım. Eğitim-öğretimde akla, ahlaka ve onurlu bir şahsiyet olmaya dayalı amaçların içi bu kadar mı boş olur. Nerde kaldı şahsiyet! Kendini inkârla başlayan çocuk ne kadar akla ve ahlaka dayalı eğitim alabilir ve yetişebilir. İşte şu anki hastalıklarımız ırkçılık ve milliyetçilik taassupları; başkalarına tahammül edemeyişlik... Hepsi tüm bunların birer sonucu değimli?

LÜTFEN ARTIK KALDIRALIM IRKÇILIK KOKAN DEĞİL IRKÇILIĞIN TA KENDİSİ OLAN VE TOPRAĞIN AHLAKINA UYMAYAN AND İÇTİRME İŞİNDEN!

ALLAH RIZASI İÇİN! KARDEŞLİĞİMİZ İÇİN!

İŞTE SİZE SORUYORUM BUNU OKUMAK, OKUTMAK GÜNAH DEĞİL MİDİR? ETNİK YAPISI FARKLI OLANA OKUMASI İÇİN DAYATMAK CAİZ Mİ?

NOT: (...)'dan yazıyorum ve bir ilköğretim okulunda müdürüm. Lütfen yorumlarınızı köşenizden bildirirseniz sevinirim. Dualarımız sizinle.

YENİ ŞAFAK

YAZIYA YORUM KAT