1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Bir Kova Kum" Dök, Gazze'yi Hatırlat
"Bir Kova Kum" Dök, Gazze'yi Hatırlat

"Bir Kova Kum" Dök, Gazze'yi Hatırlat

İsrail saldırılarına maruz kalan Gazze için "bir kova kum dök"erek dikkat çekmek isteyen Nebiye Uhlemayr kampanyasına destek artıyor.

23 Eylül 2014 Salı 02:04A+A-

Haziran ayında, ABD’li 27 yaşındaki Corey Griffin çok yakın bir arkadaşı ALS hastası olunca bu hastalığa dikkat çekmek için Ice Bucket Challenge kampanyasını başlatır. Bu kampanya son dönemde internette büyük bir akım halini almış durumda. Bir kova buzlu su ile mücadeleye katılanlar, 3 arkadaşını da bu kampanyaya katılıp bir kova buzlu suyu başlarından aşağı dökmesini istiyor ya da para bağışı yapmasını talep ediyor. Sadece ABD’de değil tüm dünyada

 yankı uyandıran bu konu Türkiye’ye ulaşmış ve bir çok ünlü insan üzerine buzlu su döküp bu hastalığa dikkat çekmiştir. Bill Gates v

nebiye.jpg

e Bush gibi bu kampanyaya şimdiye kadar müzik dünyasından teknoloji dünyasına, spordan sanatçısına kadar bir çok kişi katıldı ve katılmaya da devam ediyor. Bir web sitesinin haberine göre bir kaç ay içinde 30 milyon doları aşan bağış toplanmıştır. Bunda Twitter ve Facebook gibi sosyal medyanın önemli rol oynadığını unutmamak gerekir.

ALS hastalığı bir sinir sistemi rahatsızlığı olup kasları felç ettiği ve kişiyi yatalak yaptığı söz konusu. Neden buzlu su sorusuna ise; şok soğukla birlikte kişi bir anlık kısmı felç yaşamış gibi oluyor. Haliyle Ice Bucket Challenge kampanyasına katılan bir kova buzlu suyu başından aşağı boca edenler ALS hastaları ile bir anlık da olsa empati yapmış onları anlamış oluyorlar.

Bu kampanyanın hiç soluk almadan devam ettiği zamanda işgalci İsrail devleti 7 Temmuz’da Gazze’de katliama başlamış ve 26 Ağustos’a kadar 2151 insanı öldürmüştür. Havadan ve denizden yapılan bu katliam 17 Temmuz günü karadan devam etmiştir. Daha sonra ordusunu karadan geri çekmiş ve Mısır’ın arabuluculuğundaki görüşmelerde varılan ateşkesle katliamına son vermiştir. Bu ara Almanya’da yaşayan müslümanlar Filistin’deki yaşanan bu drama "farklı bir katkı“da bulundular. İsrail saldırılarına maruz kalan Gazze için "bir kova kum dök"erek dikkat çekmek isteyen Nebiye Uhlemayr bu kampanyanın öncülüğünü yapmaktadır. Sosyal medya Facebook üzerinden "Challenge for Humanity“ adlı bir sayfa oluşturan Uhlemayr yaptığı çağrıda herkesin bu kampanyaya katılmasını istemekte. Kendisi bir kova kumu kafasından üzerine dökerken yaşadıklarını şöyle ifade etti: "Sanki beni diri diri gömdüklerini zannettim“.

Nebiye Uhlemayr’in yakın çevresinden destek veren Sefer Çaykent ise bu kampanyanın önemine vurgu yaptı ve herkesi katılmaya davet etti. Aynı zamanda sadece kum dökmekle yetinmeyip Gazze için duyarlı olan kuruluşlara maddi yardım yapılmasını, olayı gündemleştirip yayılmasını istedi. Yerel basınında ilgi gösterdiği bu kampanya daha devam edeceğe benziyor.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Gazze Temsilcisi Mehmet Kaya ise bu kampanyanın bir benzerini gerçekleştirdi. ALS hastalığına dikkat çekmek için yapılan "bir kova buz" etkinliğinin kapitalist ve siyonistlerin oyunu olduğunu iddia edip Youtube’de Gazzeli çocukların yanında üzerine bir kova kum döktü. Kaya, özellikle liderlerin ve imamların kafalarından aşağıya bir kova kum dökmelerini isteyerek "Mazlumların acıların birazcık olsun hissetmek için bir vesile olur" dedi.

Haksöz Haber / Almanya

HABERE YORUM KAT

1 Yorum