1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Bir Kanton Uğruna Amerika’nın Müttefiki Olmak!
Bir Kanton Uğruna Amerika’nın Müttefiki Olmak!

Bir Kanton Uğruna Amerika’nın Müttefiki Olmak!

Alenen ABD adına, PKK-PYD adına lejyonerlik yapmak, Esed rejimin bekası için krizi derinleştirmek ve geniş Sünni Arap-Kürt-Türk toplum kesimleri üzerindeki tasallutu ağırlaştırmak isteniyor.

23 Ekim 2014 Perşembe 10:16A+A-

KENAN ALPAY'ın yazısı:

Irak ve Afganistan’ın işgalini, Mısır’da Mursi yönetimin askeri darbeyle düşürülmesini destekleyen uluslararası aktörler Suriye rejiminin ömrünü uzatmaya ve bu arada mümkün olursa PYD-PKK üzerinden bölgede yeni bir çekim merkezi inşa etmeye soyunmuş durumdalar. IŞİD tarafından Yezidilerin Şengal’den sürülme sürecine paralel olarak IŞİD’in Kobani kuşatması da PKK-PYD’nin hem medyada hem de diplomatik arenada kahramanlaştırılmasına start verilen zaman dilimi oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun Ortadoğu politikasının çöktüğüne ilişkin veri üretmek, örnek getirmek pek makbul bir moda oldu ya işte Kobani meselesi de bu bağlamda esaslı bir yer tutuyor. Türkiye’yi hem Irak ve Suriye’de hem de içeride Kürt meselesiyle boğmak için Kobani/Aynel Arap krizi çok yönlü bir giyotine dönüştürülmüş durumda.

Amerika’nın Lejyonu Olma Yarışı

Şam, Halep, Hama, Humus, Rakka gibi şehirlerde 4 yıldır öldürülen Sünni Arapların, Kürtlerin, Türkmenlerin acı ve kayıpları değil ama Kobani’de seküler-ulusal bir kanton devlet kurma peşindeki PKK-PYD’nin idealleri ‘bütün bir dünyayı’ ayağa kaldırmaya yetti de arttı bile. Bu vesileyle Kobani’de PYD-PKK’nın ilan ettiği kanton devleti koruma mücadelesi aynı zamanda emperyalizm, despotizm, işbirlikçilik, kardeş halklara ihanet gibi pek çok siyasi söylemi de bir anda unutturabildi.

Eskiden şöyle ya da böyle sol-sosyalist veya ulusalcı-milli değerlere bağlı düşünce ve siyasete yakın duranlar Türkiye’deki hükümetleri ABD’nin, NATO’nun, AB’nin, küresel ve ulusal sermaye sınıfının sözünden çıkmamakla, onlara kukla olmakla suçlar, kınar ve bu sebeple muhalefet ederlerdi. Oysa şimdi öyle mi ya? ABD’ye neden direniyorsun, Obama’yı nasıl kırarsın,İngiltere ve Fransa bile Esed’e ses çıkarmıyor sana ne oluyor ki, madem Batı kanton devletleri silahlandırmamızı ve IŞİD’e karşı savaşmamızı teşvik ediyor ne diye ayak diretiyoruz, tadında siyasal analizlerin ardı arkası kesilmiyor.

ABD, İngiltere, Fransa, Suudi Arabistan ve İran kendi kafalarına göre IŞİD’ten kurtulmak için, PKK-PYD kanton devletinin selameti için Türkiye’ye lejyoner rolü biçiyor ve diplomatik, askeri, medyatik vs. her türlü baskıyı yapıyor. Daha enteresan olanı ise Türkiye’nin bahsedilen ülke ve örgütlerin lejyoneri olması için buradan da çok sayıda aktör ve kurumun baskı yapmasıdır. (...)

YAZININ DEVAMI >>>