1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Bingöl'de “Geleceğin İnşasında Ümmet Perspektifi" Paneli Yapıldı
Bingöl'de “Geleceğin İnşasında Ümmet Perspektifi" Paneli Yapıldı

Bingöl'de “Geleceğin İnşasında Ümmet Perspektifi" Paneli Yapıldı

Bilgi ve Düşünce Derneğinin İslami Mücadelede Güncel Fıkıh ve Kimlik İnşası seminer ve konferanslar dizisinde bu hafta “Geleceğin İnşasında Ümmet Perspektifi” paneli düzenlendi.

03 Mayıs 2015 Pazar 04:30A+A-

Belediye Kültür Merkezinde gerçekleştirilen panele Araştırmacı Yazar Ramazan Kayan ve Bilgi ve Düşünce Derneği Başkanı Dr. Mustafa Yılmaz konuşmacı olarak katıldı.

Yusuf Boğatekin’in moderatörlüğünde gerçekleşen panel, Kur’an’ı Kerim tilaveti ve mealinin okunmasının ardından başladı. Yusuf Boğatekin konuşmacıları tanıttıktan sonra Bilgi Düşünce Derneğinin kuruluş amacı, faaliyetleri hakkında kısa bir bilgilendirmenin ardından sunumu için sözü Ramazan Kayan’a bıraktı.

Ramazan KAYAN konunun ilmi, fikri ve teorik boyutundan ziyade mevcut gerçekliğimiz üzerinden meseleye değinerek, gelecek inşası fikrinin mutlak gelecek olan ahiret fikrinden bağımsız düşünülemeyeceğini ve bu perspektifle meselenin değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Ümmetin dağınıklığını ve yaşanan bu yenilgi psikolojisini değerlendirirken, Malik bin Nebi’nin “ Batı bu topraklardan çekildikten sonra ümmetin bir şahsiyet krizine düştüğü” sözlerini hatırlatan KAYAN, ümmetin hâlihazırda içinde olduğu bu kötü tabloya neden olan değer aşınmaları ve ahlaki zafiyetleri beş madde ile formüle ederek dinleyicilerle paylaştı.

 Batılı şer güçlere kahretmeyi bir kenara bırakarak belki akıl, kalp ve ruh dünyamızdaki dağınıklık için salim bir tövbeye ihtiyaç olduğunu dile getiren Kayan,

1- Müslümanların birbirleri arasındaki güveni vahyin işaret ettiği noktadan yeniden tesis etmek,

2- Ümmetin uyanışı için gösterilen çabaların içtenlik ve gönüllülükle yapılması bunun boş zamanları değerlendirme anlayışından çıkarılması gerektiği,

3- İç çekişmeleri azaltacak duyarlılığa sahip olmak, yorgun düşen ümmetin ruhuna yeni bir rüzgâr aşılamak,

4- Gayretimizi daha fazla arttırmak, nispeten daha özgür ortamlarda yaşayan Müslümanların rehavete kapılmaması, bu imkânları değerlendirip başka coğrafyalardaki Müslümanlara yardım eli uzatmak ve gelecek nesillere iyi bir miras bırakmak,

5- Geleceğin rüyasını görmek, Hz Yusuf Mısır’ın rüyasını görmeseydi oraya melik olamazdı, Hz. Mekke’nin rüyasını görmeseydi Mekke fethedilmezdi, Selahaddin Eyyubi Kudüs’ün rüyasını görmeseydi Kudüs işgalden kurtarılamazdı. Rüya görmezsek kâbus görürüz,

Sunumunu bu beş madde çerçevesinde detaylandırarak gerçekleştiren Kayan, son olarak, her gelecek inşasının bir bedeli olduğunu söyleyerek, istikbalin bu bedeli ödeyenlerin olacağını vurguladı. Bu geleceği inşa ederken her Müslümanın memurun, işçinin, patronun, müdürün, doktorun, kadının yapabileceği şeyler olduğunu ifade eden Kayan “ Kıyametin koptuğunu görseniz dahi elinizdeki fidanı dikin” hadisini hatırlatarak sözlerini noktaladı.

Ardından ikinci konuşmacı Dr. Mustafa Yılmaz sunumu için söz aldı. Ramazan Kayan hocanın içe dönük konuşmasının oldukça uyarıcı olduğunu kendisinin ise meseleye daha çok afakımızı ilgilendiren tarihi, coğrafi koşulları ile beraber ele alacağını kaydetti.

Yüzyıl önce birliği dağılan yetim bir ümmetin çocukları olarak burada olduğumuzu hatırlatan Yılmaz, Bu ümmet 1436 yıl önce ümmetini inşa etmek için Medine’ye hicret den Hz. Muhammedin ümmeti olduğu gibi ilk insan ve ilk peygamber Hz Âdem’in sonrasında İbrahim’in, Yusuf’un, Musa’nın, Davud’un, Süleyman’ın, Zekeriya’nın ve İsa’nın davasının ve mücadelesinin takipçileridir dedi.

Allah insanı yaptıklarına rehin kılmıştır diyen Yılmaz, bu günkü tablo kendi yapıp ettiklerimizin bir sonucudur dedi.

Ümmet ulus devletlere bölünmüş, elleri birbirinden koparılmış bir halde iken, öncelikle ümmetin neden bu hale düştüğünü sorgulayan bir bilinç intifadası gerçekleştirmeliyiz diyen Yılmaz, hapsedildiğimiz ulus devletler bizim ufkumuz olmamalıdır dedi.

Yüzyıl önce uyanışın meşalesini yakan Seyyid Cemalettin Afgani’nin ıslah ve öze dönüş çabaları Reşit Rıza, Muhammed Abduh, Hasan El Benna, Abdulkadir Udeh ve Seyyit Kutub gibi öncülerin eliyle Tahrir meydanına kadar taşınmıştır diyen Yılmaz, Esma Biltaci’nin bu uyanış öncülerinin çağrısına uyarak Tahrir Meydanında şehit olduğunu dile getirdi.

Ayrıca bu mesaj yaşadığımız topraklarda Baban zade Ahmet Naim, Mehmet Akif, Sait Halim Paşa, Şehbender zade gibi öncülerimiz eliyle taşındı diyen Yılmaz, Said Nursi, idam sehpalarından Allah’a yürüyen Şeyh Said, İskilipli Atıf Hoca bu ümmetin yaşadığı bozguna karşı durdukları için Kemalizm’in zulmüne uğradılar dedi.

Muhammedi sünnetin mevlit kandili yapmak, zikirmatik ile zikir çekmek olmadığını Muhammedi sünnetin ümmete sahip çıkmak, onun derdiyle dertlenmek olduğunu söyleyen YILMAZ, Esed zulmünden kaçıp ülkemize sığınan kardeşlerimize Ensar olmanın gerçek nebevi sünnet olduğunu söyledi.

Ülkede son on yılda açılan özgürlük alanlarını Hudeybiyenin imkânları gibi görmeli bu imkânları ümmetin yararına kullanarak katkıda bulunmalıyız diyen Yılmaz, coğrafyalarımızdaki uyanış hareketlerini boğmaya çalışan yerel ve küresel güçlere karşı dayanışma ruhunu artırmalıyız ve ümmet olmanın somut örneklerini çoğaltmalıyız dedi.

Müslümanın yaşadığı her bir metre kare toprak bizi ilgilendiriyor diyen Yılmaz, eğer Müslüman yaşamıyorsa dahi orda tebliğe muhtaç insanların var olduğunu düşünerek o toprak parçasının yine bizi ilgilendirdiğinin bilincinde olmalıyız dedi.

Son olarak “ Sizden iyiliği emreden kötülükten nehye den bir ümmet bulunsun” ayetini hatırlatan Yılmaz, bu ümmet yeryüzünü imara orayı bir selam yurduna çevirmeye memur kılınmış bir ümmetiz, Hakka çağıran ve bütün insanlar üzerine şahitler olan bir şüheda toplumun üyesiyiz, bu büyük ve değerli payeyi kazanmak imani bir sorumluluktur diyerek sözlerini noktaladı.

Program Ramazan Kayan Hocanın kapıda kitaplarını imzalayarak okuyucularına takdim etmesinin ardından son buldu.

bingol-20150502-01.jpg

bingol-20150502-02.jpg

bingol-20150502-03.jpg

bingol-20150502-04.jpg

bingol-20150502-05.jpg

bingol-20150502-06.jpg

bingol-20150502-07.jpg

HABERE YORUM KAT