1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. Beyrut'taki Belediye Seçimlerini Hariri Kazandı
Beyrut'taki Belediye Seçimlerini Hariri Kazandı

Beyrut'taki Belediye Seçimlerini Hariri Kazandı

Beyrut'ta katılım oranı yüzde 20 olarak açıklanan belediye seçimlerinde meclis üyelerinin tamamını Hariri'nin desteklediği Beyrutlular grubu kazandı.

09 Mayıs 2016 Pazartesi 16:07A+A-

Lübnan'daki belediye seçimlerinde başkent Beyrut'ta gayri resmi sonuçlara göre eski başbakan ve Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri'nin desteklediği "Beyrutlular" listesi, belediye meclisindeki sandalyelerin tamamını kazandı.

Lübnan'da mayıs ayı boyunca her hafta ülkenin farklı bir bölgesinde yapılacak belediye seçimlerinin dünkü ilk durağı başkent Beyrut, Bekaa Vadisi ve Şii nüfusun yoğun yaşadığı Baalbek-Helmes bölgesiydi.

Saad Hariri liderliğindeki Müstakbel Hareketi, desteklediği "Beyrutlular" listesinin, 24 sandalyeli belediye meclisindeki sandalyelerin tamamını kazandığını ilan etti. Hareketten yapılan yazılı açıklamada, "İlk sonuçlara göre 'Beyrutlular' listesi, belediye meclisindeki sandalyelerin tamamını kazanmıştır" ifadeleri yer aldı.

Müstakbel Hareketine yakın Çevre Bakanı Muhammed Meşnuk ise sosyal medya üzerinden "Beyrutlular" listesinin seçimi kazandığı duyurdu.

Buna göre Beyrut belediye seçimleri için yarışan ve adaylar arasında öne çıkan "Beyrut Benim Şehrim" listesinden hiçbir aday belediye meclisinde sandalye sahibi olamadı.

"Beyrutlular" listesi, Hariri'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ayrı düştüğü Lübnan Güçleri Lideri Samir Caca tarafından da destekleniyor. Ülkedeki rakip iki siyasi kanat konumundaki 8 ve 14 Mart bloklarındaki partilerden ortak adaylar içeren listede, 12'si Müslüman 12'si Hristiyan toplam 24 aday yer alıyor.

SEÇİMLERE KATILIM ORANI

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada yaklaşık 467 bin seçmenin bulunduğu başkent Beyrut'ta seçime katılım oranının yüzde 20.14 oranında olduğu ifade edildi.

Açıklamada, Bekaa Vadisi ve Şii nüfusun yoğunlukla yaşadığı Baalbek-Hermel bölgesinde ise katılımın orta düzeyde olduğu ifade edilerek, bu oran Bekaa Vadisi'nde yüzde 49.02, Baalbek'te ise yüzde 40 olarak açıklandı.

İçişleri Bakanı Nihad Meşnuk basına yaptığı açıklamada, seçimlere katılımın düşük olduğunu ancak bir önceki belediye seçimlerinden daha yüksek bir katılımın gerçekleştiğini söyledi.

Meşnuk ayrıca ülkenin doğusundaki Zahle şehrinde bir kişinin seçmenlere rüşvet vererek oylarını istediği iddiasıyla gözaltına alındığı belirtti.

Suriye’de diktatör Esed rejiminin yanında yer alan Hizbullah ise Beyrut belediye seçimlerine katılmayacağını açıklamıştı.

Toplamda bin 27 belediye ve iki bin 500 muhtarlık bulunduğu Lübnan'da her 6 yılda bir belediye seçimleri yapılıyor.

Lübnan'da 15 Mayıs'ta Lübnan Dağı bölgesinde, 22 Mayıs'ta ülkenin güneyinde yer alan bölgelerde ve Nabatiye'de sandığa gidilmesi bekleniyor. Belediye seçimlerinin son durağı ise 29 Mayıs'ta kuzeyde yer alan Trablusşam ve Akkar'da yapılacak.  

HABERE YORUM KAT