1. HABERLER

  2. HABER

  3. Belgesi Olmayan "Tehlikeli" İşlerde Çalışamayacak
Belgesi Olmayan "Tehlikeli" İşlerde Çalışamayacak

Belgesi Olmayan "Tehlikeli" İşlerde Çalışamayacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Etyemez, "Mesleki yeterlilik belgesi olmayanlar çok tehlikeli işlerde çalışamayacak" dedi.

24 Aralık 2014 Çarşamba 13:17A+A-

"Tehlikeli" olarak nitelendirilen inşaat ve madencilik gibi sektörlerde çalışanlara mesleki yeterlilik belgesi alma şartı getirileceği, belgesi olmayanların bu iş yerlerinde çalışamayacağı bildirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin, Soma ve Ermenek'teki maden faciası ve İstanbul'daki asansör kazasının ardından gündeme gelen iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili çeşitli çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

Etyemez, bu kapsamda 2012'de İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın çıkarıldığını, bu yasanın bütün kamu kurum ve kuruluşlarını, özel sektörü, devlet kurumlarını ve tüm çalışma şartlarını kapsadığını hatırlatarak "Bu yasa, Soma ve Ermenek hadiselerinin arkasından tartışılmıştı ancak AB normlarına ve Uluslararası Çalışma Örgütü'nün sözleşmelerine de uygun, bunları da kapsayan bir yasaydı" diye konuştu.

Soma'daki facianın ardından "torba yasa" ile madencilere çeşitli haklar sağlandığını anımsatan Etyemez, Ahmet Davutoğlu'nun Başbakan seçildikten sonra ilk brifingini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından aldığını belirtti.

Kaza yaşanmayan iş yerine ödül

Başbakan Davutoğlu'nun bakanlıkta sivil toplum örgütleriyle iş sağlığı ve güvenliği konusunda toplantı yaptığını ifade eden Etyemez, şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz günlerde de Başbakanımız iş sağlığı ve güvenliği konusunda bir eylem planı açıkladı. Bu çerçevede, hem çalışanların hem yönetenlerin, yani herkesin iş sağlığı ve güvenliğindeki bilincini arttırmak üzere meslek liselerine, meslek yüksek okullarına ve üniversitelere iş sağlığı ve güvenliği dersinin konulmasını, ayrıca yüksek lisans ve doktora düzeyinde iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin yapılmasını öngörecek yeni bir düzenleme getiriyoruz. İş sağlığı ve güveliği konusunda yapması gerekenleri yapmayan ve bu kazaların sonucunda insanların ölümüne vesile olan iş yerine daha çok ceza verilmesi yönünde uygulama bu. Ama bununla beraber yeni bir uygulama da getiriyoruz. 1 yıl boyunca iş sağlığı ve güvenliği konusunda ölümlü kaza yaşanmayan iş yerine bir de ödül getiriyoruz. Bu da işsizlik fonuna ödenen yüzde 2'lik primin yüzde 1'e indirilmesi."

Etyemez, mesleki yeterlilik konusunda da çalışma yürütüldüğünü vurgulayarak "Mesleki yeterlilik belgesi olmayanlar çok tehlikeli işlerde çalışamayacak. Yani inşaat ve maden gibi sektörlerde çalışamayacak. İnşaatta sıvacı veya kalıpcıysan bunun yeterlilik belgesini almış olacaksın. İnşaat sektöründe herkesin bir mesleği olacak ve mesleği olanlar buralarda çalışacak" diye konuştu.

Bu çalışmanın uygulama sürecinin belirlendiğini anlatan Etyemez, "Bu bir anda uygulanacak bir olay değil. Bunun standartları mesleki yeterlilik kurumumuzca belirlendi. Belge verebilecek, sınav yapabilecek kurumlar oluşturuluyor. Bu anlamda ciddi bir çalışma yürütülüyor" ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT