1. HABERLER

  2. HABER

  3. Belçika'da Sharia4Belgium Davası
Belçika'da Sharia4Belgium Davası

Belçika'da Sharia4Belgium Davası

Belçika'da Suriye'deki örgütler için adam toplamakla suçlanan Sharia4Belgium adlı örgütün yöneticileri için 15 yıl hapis cezası isteniyor.

01 Ekim 2014 Çarşamba 17:07A+A-

Dava kapsamında yargılanan çok sayıda örgüt üyesinin halen Suriye ve Irak'ta olduğu belirtiliyor.

"Belçika'nın en büyük davası" olarak nitelenen, müslüman örgüt Sharia4Belgium duruşması Anvers'de başladı.

Geniş güvenlik önlemleri altında yapılan duruşmada, Sharia4Belgium üyesi 46 üyesi, terör örgütüne üyelik, Suriye'de savaş suçu işlemek, Suriye ve Irak'taki gruplar için militan toplamakla suçlanıyor.

Savcı, örgüt lideri Fuad Belkacem ve diğer yöneticilerin ağır sorumluluk taşıklarını söyledi.

Savcı, Belkacem hakkında en üst sınır olan 15 yıl ağır hapis ve 30 bin euro para cezası istedi.

Örgütün diğer 15 yöneticisi hakkında da 8 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezası ve 30 bin euro para cezası istendi.

Çoğu Suriye'deki savaşa katılan örgüt üyeleri için de 10 yıla varan hapis cezaları talep edildi.

Zanlıların birçoğunun halen Irak ve Suriye'de olduğu, bir kısmının da orada ölmüş olabileceği belirtildi.

Savcı, dava aşamasında adli makamlarla birlikte çalışmayı kabul eden ve örgüt üyelerine ilişkin bilgi veren Sharia4Belgium üyesi Jejoen Bontinck'in de 4 yıl hapsini istedi.

Savcılık, Bontnick'in Suriye'deki faaliyetleri nedeniyle hapsinin istendiğini belirtti.

Bu açıklama üzerine salonda tartışma yaşandı; Jejoen Bontnick'in babası Dimitri, bu kararı "utanç verici" olarak değerlendirdi. Dimitri Bontnick, "Oğlum kurban seçildi. Hem Suriye'de hapis yattı, hem burda cezalandırılıyor" dedi.

Duruşmaya 8 Ekim'de tekrar devam edilecek.  Örgütün faaliyetlerinden mağdur oldukları iddia edilen sivil kuruluşlar duruşmaya müdahil olarak katılacak.

Nefret söylemi

Sharia4Belgium, 2010 yılında kuruldu. Örgüt, Belçika'da bir İslam devleti kurmayı hedefliyordu. Eşcinseller için ölüm cezası talebinde bulunan, sık sık nefret söylemi eleştirilerine hedef olan örgütün sözcülüğünü, Ebu İmran kod adlı Fuad Belkacem yapıyordu.

Belkacem, 2012 yılında, "nefret ve şiddeti körüklemek" suçundan tutuklandı. Sharia4Belgium, 7 Ekim 2012'de kendini feshettiğini duyurdu.

Ancak örgütün Suriye'deki gruplar için militan toplamaya devam ettiği ileri sürüldü. Örgüt yöneticilerinden Hüseyin El Uşaki'nin 2013 yılında bir Suriye askerinin başının kesilmesi olayına karıştığı belirtildi. El Uşaki'nin daha sonra öldürüldüğü söyleniyor.

Brüksel'de yakalanan ve Avrupa Konseyi'ne bombalı saldırı hazırlığında oldukları ileri sürülen Türkiye kökenli Hollandalıların da, Sharia4Belgium ile ilişki içinde olduğu belirtilmişti.

Bu arada Lahey'deki gruplarla ilişkide olduğu belirtilen 21 yaşındaki bir kişi gözaltına alındı. Bu kişinin, geçen ay Suriye yolculuğu öncesi Almanya'da gözaltına alınan 3 kişi ile ilişkide olduğu iddialar arasında.

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Ivo Opstelten, bu gruplarla ilişkisi saptanandığı söylenen 49 kişinin pasaportunun iptal edildiğini açıkladı.

BBC TÜRKÇE

HABERE YORUM KAT