1. HABERLER

  2. HABER

  3. Bayram Hoca Cinayeti Ergenekon Savcısında
Bayram Hoca Cinayeti Ergenekon Savcısında

Bayram Hoca Cinayeti Ergenekon Savcısında

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı; Erol Ölmez’in, Bayram Ali Öztürk cinayetine yönelik açıklamalarının ardından soruşturma başlattı.

03 Eylül 2011 Cumartesi 01:28A+A-

Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2006 yılından 2011 yılına kadar 2006/20.669 sayılı dosya numarasıyla yürütülen soruşturma, Ergenekon sanığı Erol Ölmez’in, 10-11 Şubat 2011 tarihlerinde Yeni Akit gazetesine yaptığı açıklamaların ardından 2011/4112 sayılı dosya numarasıyla ayrılmasına karar verildi.

KENAN KIRAN / YENİ AKİT

Fatih Çarşamba’daki İsmailağa cemaatine sızmaya çalışan ekibin arasında yer aldığı gerekçesiyle Ergenekon Terör Örgütü davasında tutuklanan, 22 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Erol Ölmez’in gazetemize yaptığı ifşaatlar, Bayram Ali Öztürk Hocaefendi cinayeti dosyasının seyrini değiştirdi.

SORUŞTURMA, BEŞİKTAŞ’TAKİ ÖZEL YETKİLİ SAVCILARA DEVREDİLDİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı; Erol Ölmez’in, Bayram Ali Öztürk cinayetine yönelik açıklamalarının ardından soruşturma başlattı. Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 5 yıldır yürütülen ve bir arpa boyu yol almayan Bayram Ali Öztürk Hocaefendi cinayeti dosyası, Beşiktaş'ta bulunan İstanbul Adliyesi’nde görev yapan Özel Yetkili Cumhuriyet savcılarına devredildi.

5 YILDIR BİR ARPA BOYU YOL ALINMAMIŞTI

Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2006 yılından 2011 yılına kadar 2006/20.669 sayılı dosya numarasıyla yürütülen soruşturma, Ergenekon sanığı Erol Ölmez’in, 10-11 Şubat 2011 tarihlerinde gazetemize yaptığı açıklamaların ardından 2011/4112 sayılı dosya numarasıyla ayrılmasına karar verildi. Bayram Ali Öztürk cinayeti soruşturması; 2011/431 sayılı dosya numarasıyla Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Süleyman Pehlivan’a devredildi. Cumhuriyet Savcısı Süleyman Pehlivan’ın, Yargıtay üyeliğine seçilmesinin ardından soruşturma dosyası, Ergenekon Terör Örgütü soruşturmasına bakan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız’a devredildi.

ÖLMEZ KONUŞTU, SAVCI KANSIZ HAREKETE GEÇTİ

Erol Ölmez, 10-11 Şubat 2011’de Yeni Akit gazetesine yaptığı açıklamalarda; Balat’ta bulunan Patrikhane’nin Çarşamba’daki İsmailağa cemaatinden rahatsız olduğunu, cemaatin yok edilmesi için Ergenekon’a müracaat ettiğini, Bayram Ali Öztürk ve Hızır Ali Muratoğlu’nun bu talep doğrultusunda öldürüldüğünü söylemişti.

"BİRİNCİ DERECEDEN ŞÜPHELİ" SIFATIYLA İFADE VERDİ

Savcı Cihan Kansız, Erol Ölmez’in açıklamalarının ardından harekete geçmiş, Kansız’ın talimatıyla; Ergenekon Terör Örgütü davasında 22 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Erol Ölmez’in "Birinci Dereceden Şüpheli" sıfatıyla ifadesi alınmıştı. Erol Ölmez, 2 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörlü Mücadele Şubesi’nde 4 saat 10 dakika sorgulanmıştı.

SANIKLARIN TELEFONLARI, CİNAYET GÜNLERİNDE İSMAİLAĞA’DA SİNYAL VERMİŞ

Soruşturmada; bazı Ergenekon sanıklarının, Hızır Ali Muratoğlu ve Bayram Ali Öztürk’ün hunharca katledildiği günlerde telefonlarının İsmailağa ve çevresinde sinyal verdiğinin belirlendiği ortaya çıkmıştı.

ÖLMEZ, YENI AKİT’E ÇARPICI AÇIKLAMALARDA BULUNMUŞTU

Erol Ölmez, Ergenekon Terör Örgütü soruşturması kapsamında 26 Ocak 2008 tarihinde tutuklandı, 19 Ekim 2009 tarihinde tahliye oldu.  Erol Ölmez, Fatih Çarşamba’daki İsmailağa cemaatine sızmaya çalışan ekibin arasında yer aldığı gerekçesiyle tutuklandı. Gözaltına alındığında, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan sorgulamasında, Ergenekon Terör Örgütü yapılanması hakkında ciddi bilgiler vermedi. Erol Ölmez, tahliyesinden sonra Türk basınında ilk defa gazetemize konuştu ve Ergenekon yapılanması hakkında şok edici bilgiler verdi. Ölmez; Ergenekon Terör Örgütü’nün silahlı eğitim yaptığı yerleri, İsmailağa cemaatine sızma girişimlerini, Bayram Ali Öztürk ve Hızır Ali Hoca cinayetlerinin arkasındaki kişileri açıklamıştı.

İŞTE ÖLMEZ’IN, AKIT’E YAPTIĞI AÇIKLAMALAR

AKİT: Silahlı  eğitim aldınız mı? Cemaatlere sızmakla suçlanıyorsunuz?

- EROL ÖLMEZ:  "6 ay eğitim gördüm. Benim görevim cemaat ve tarikatçılarla beraber olmaktı. Arapça ve Kur’an’ı çok iyi bilmem gerektiği söylendi ve bir eğitmen tarafından Arapça ve Kur’an’ı öğrendim. Cemaat ve tarikatçıların konuşmasını, yaşantısını, hayatını bilmek için cemaat ve tarikatçı gibi yaşamak lazım. Cemaatlere sızacak kişilere Arapça ve Kur’an öğretilir. Namaz kılmak, cemaat üyeleri gibi davranmak, sakal bırakmak ve cübbe giymek dersi verilir. Ben 1 ay sakalımı kesmeyeyim, onlara benzerim. Bu işin özel eğitimini alıyorsunuz. Önce Nakşibendi tarikatına girdim. Sakal da bıraktım, cübbe de giydim. Her şey oldu. İsmailağa cemaatine de girdim, çıktım ama caminin içine değil. Caminin içinde ve dışında kamera var. Ne işim var caminin içinde dışında? Niye kendimi fotoğraf edeyim. Dışı bana yeter. Caminin dışına çıkan insanlar bana yeter, esnaflar yeter...

AKİT: İsmailağa cemaatinin önde gelen isimlerinden Bayram Ali Öztürk ve Hızır Ali Hoca katledildi...

- EROL ÖLMEZ: "Patrikhane, İsmailağa cemaatinden rahatsız... İsmailağa çok önemlidir. İsmailağa içerisinde cinayetler oldu. Bayram Ali Öztürk ve Hızır Ali Hoca... Bunlar niye öldü? İsmailağa cemaati çok farklıdır. Patrikhane, İsmailağa cemaatinin buradan kaldırılmasını istiyor, Ergenekon’a müracaat ediyor, ‘Bunları buradan kaldırın, bunları yok edin’ diyor. Bunun için kaynak, para ve güç veriyor. Ergenekon, bu görevi Atakurtlar Cumhuriyet Ordusu’nun istihbaratına veriyor, bana veriyor.”

- AKİT: Patrikhane, İsmailağa cemaati üyelerinin oturduğu yerlerden kalkmasını mı istiyor? Arazileri mi almak istiyor?

- EROL ÖLMEZ: "Tabii ki.. Komple...”

TARİKATÇI OLDU, CEMAATÇİ OLDU

- AKİT: Bayram Ali Öztürk ve Hızır Ali Hoca cinayetlerinin arkasında Ergenekon mu var?

- EROL ÖLMEZ: "Nasıl benim gözetimimde yetiştirilmiş olanlar, kalktılar da Amerikan Konsolosluğu’na saldırdılar; bu kişiler tarikatçı oldu, cemaatçi oldu. Amerikan Konsolosluğu saldırısında, hiçbir şey olmamış gibi gittiler, pompalılarla daldılar, polisle çatıştılar. Amerikan Konsolosluğu’na saldıranlar, Ergenekon’un silahlı kanadı Atakurtlar Cumhuriyet Ordusu tarafından yetiştirildi. Çerkez Ali tarafından en iyi şekilde yetiştirildiler... Tarikatçı oldular."

4 YILDA 3 SAVCI DEĞİŞTİ, KATİLİN TELEFON KAYITLARI İNCELENMEDİ

Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı’nın; Bayram Ali Öztürk’ün, 3 Eylül 2006 tarihinde İsmailağa Camii’nde sabah namazının ardından cemaate vaaz ederken bıçaklanarak şehid edilmesinin ardından başlattığı soruşturma, davaya dönüşmedi.

Cinayet ile ilgili soruşturmayı yürüten savcılığa teknik takip kayıtlarının ve belgelerin eksik iletildiği ortaya çıkmıştı. 3 savcı değişen soruşturmada, Bayram Ali Öztürk’ü katleden Mustafa Erdal’ın, cinayet öncesi kimlerle konuştuğu ve kimlerden emir aldığına yönelik telefon kayıtları incelenmedi. Cinayetin işlendiği İsmailağa Camii’nin çevresindeki dükkan ve Çarşamba Karakolu’nun güvenlik kamera kayıtlarına el konulmadı. Katil Mustafa Erdal’ın eşinin dahi ifadesi alınmadı.

BIÇAK 180 DERECE AÇIYLA SAPLANMIŞ

Bayram Ali Öztürk’e saplanan bıçağın iki kaburga arasından geçecek şekilde 180 derece açıyla yatay ve çok profesyonelce saplandığı tespit edilmesine rağmen, profesyonelce bıçak kullanan Mustafa Erdal meczup ilan edilerek olay kapatıldı. 

HABERE YORUM KAT