1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Batmanlı STK'lar Rektör Durmuş'u İstifaya Çağırdı
Batmanlı STK'lar Rektör Durmuş'u İstifaya Çağırdı

Batmanlı STK'lar Rektör Durmuş'u İstifaya Çağırdı

Batman'da 56 STK, Batman Üniversitesi Rektörünün İslami İlimler Fakültesine gönderdiği "öğrencilerin kılık-kıyafet hakkındaki" yazısını protesto edip, rektörü istifaya çağırdı.

21 Aralık 2017 Perşembe 16:46A+A-

Eğitim-Bir-Sen öncülüğünde bir araya gelen Batman'daki 56 sivil toplum kuruluşu (STK), son günlerde "tesettür yasağı" iddialarıyla gündeme gelen Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş'a tepki göstererek, "öğrencilerin kılık-kıyafet hakkındaki" yazısını protesto etti. Açıklamada, STK'lar rektörü istifaya davet etti.

Batman Üniversitesi Merkez Kampusu önünde basın açıklaması yapan STK'lar, kitlesel basın açıklamasıyla Rektöre tepkilerini dile getirdiler. Basın açıklamasına siyasi parti temsilcileri, bazı kanaat önderleri ve vatandaşlar ile çok sayıda kız öğrenci katıldı.

Burada sık sık "Rektör İstifa", "Başörtüye Uzanan Eller Kırılsın" sloganları atan kalabalık, "Rektör İstifa" dövizleri taşıdı.

İLKHA’nın konuyla ilgili yer verdiği habere göre, STK'lar adına basın açıklamasını okuyan Eğitim-Bir-Sen Batman Şube Başkanı Mehmet Ergin'in, 28 Şubat ruhunu hortlattığı belirtilen Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş'un, derhal görevden alınması gerektiğini söyledi.

Ergin, "Rektör Durmuş imzasıyla üniversitenin İslami İlimler Fakültesi'ne gönderdiği resmi yazıda, '...tamamıyla kapalı, pardösülü? Peçeli ve gözlüklü vaziyette bayan olduğu net olarak anlaşılamayan öğrencilere çok sayıda kişilerin şahit olduğu ve bu durumun endişe ve tedirginliğe yol açtığı...' iddialarıyla dekanlıktan öğrenciler hakkında 'Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Kılık Kıyafet Yönetmeliği' kapsamında işlem yapılmasını talep etmiş. Dekanlık makamı da öğrencileri uyarmak maksadıyla Rektörlük emirlerini 400'ün üzerinde öğrenciye Whatsapp üzerinden ulaştırmıştır. 28 Şubat ruhunun hortladığı bu yazıda 'tamamen kapalı, pardösülü, peçeli, gözlüklü' olanlar olağan şüpheli ilan edilmiştir. Rektör, kız öğrencilerin kılık ve kıyafetinden kaynaklı olarak bugüne kadar ne tür tehlike arz eden durumların yaşandığını, hangi kesimlerin endişe ve tedirginlik duyduğunu, bu açıklamayla hangi merkezlerin ve kimlerin hassasiyetlerini merkeze aldığını izah etmelidir." dedi.

"Kıyafet yazısı tüm öğrencilere Dekanlık tarafından tebliğ edilmiş"

Rektörün, olayın basına yansımasından sorumlu tuttuğu Yrd. Doç. Dr. Davut Okçu'yu açığa aldığını anımsatan Ergin, "Rektör Durmuş, 28 Şubat ruhuna selam çakan bu meşum olayın ortaya çıkmasının ardından, geri adım atıp özür dilemek yerine yeni skandallara imza atmıştır. Bilindiği gibi kıyafet konulu yazı, tüm öğrencilere Dekanlık tarafından tebliğ edilmiş, hocalar, bu yazıdan öğrenciler vasıtasıyla haberdar olmuştur. Bu gerçeklere rağmen hedef şaşırtmak kurnazlığını seçen Rektör, İslami İlimler Fakültesi Dekanlığına gönderilen yazının ortaya çıkmasından Yrd. Doç. Dr. Davut Okçu'yu sorumlu tutmuş ve açığa almıştır. Oysa sosyal medya ve yazılı-görsel basında Davut Okçu'nun bu konu ile ilgili hiçbir paylaşımı olmamıştır. Yaptığı hukuksuzluklara sessiz kalmayan kişileri açığa almak için bu tür fırsatlar kollayan anlayış, üniversite yönetmeye muktedir değildir." diye konuştu.

"Talimat, tesettüre karşı açık bir rahatsızlığın ifadesidir"

Yaşanan duruma sessiz kalınamayacağını vurgulayan Ergin, "28 Şubat artığı böyle bir talimata sessiz kalmamız beklenemez. Hiçbir makul gerekçesi olmayan söz konusu talimat, tesettüre karşı açık bir rahatsızlığın ifadesidir. Rektör Durmuş'un düşmanlığı, kurumlara da sirayet etmektedir. Nitekim müstakil mekânı olmayan İslami İlimler Fakültesi; biri bodrum, ikisi de yazı yazmaya elverişli olmayan 2 konferans salonunda ders yapmaya mahkûm edilmiştir. Ayrıca yüz civarında İlahiyat ve İslami İlimler Fakültesi içinde ilahiyatçı olmayan bir dekanın atandığı tek fakülte olma özelliğine sahiptir. Buna rağmen Durmuş, ödeneği bulunmasına rağmen mekân sıkıntısını gidermek üzere tek bir çivi çakmamış. Rektör Durmuş, 2016 Temmuz'unda yapılması planlanan sonra da iptal edilen seçimlerde farklı adayları destekleyeceğini ifşa eden öğretim üyelerine karşı intikam hissiyle hareket etmeye devam etmektedir. FETÖ ile ilişkilendiremediği muhalifleri, devletin resmi kurumlarını kullanarak taciz etmekte ve aleyhlerinde değerlendirilmek üzere özel bilgi toplamaktadır." ifadelerini kullandı.

"Milletimizin yasakçı anlayışın hortlamasına asla ama asla tahammülü yoktur"

Makamına layık olmadığını belirttiği Durmuş'un, derhal istifa etmesi gerektiğini vurgulayan Ergin, son olarak şunları söyledi: "İstifa etmezse YÖK işin vahametini ve ülkenin selameti açısından rektörü bir an önce görevden almalıdır. Milletimizin yeni bir yasakçı anlayışın hortlamasına asla ama asla tahammülü yoktur. Lokal de olsa böylesi yasaklara geçit vermeyeceğimizi ilan ediyoruz."

Bugünden itibaren "Rektörümüz İstifa" sloganıyla bir imza kampanyası düzenlediklerini vurgulayan Ergin, bu imza kampanyasını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunacaklarını dile getirdi.

Basın açıklaması, olaysız bir şekilde son buldu.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum