1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Batman'da “İzzetbegoviç ve Bosna İslami Hareketi” Semineri
Batman'da “İzzetbegoviç ve Bosna İslami Hareketi” Semineri

Batman'da “İzzetbegoviç ve Bosna İslami Hareketi” Semineri

Batman'da Elif Çelikal tarafından “Aliya İzzetbegoviç ve Bosna İslami Hareketi” konulu sunum gerçekleştirildi.

28 Kasım 2014 Cuma 15:56A+A-

Özgür-Der Batman şubesi bayan lise komisyonu tarafından aylık yapılan seminerler dizisinde bu ay Elif Çelikal tarafından “Aliya İzzetbegoviç ve Bosna İslami Hareketi” konulu sunum gerçekleştirildi.

 Sunumuna; Bosna Hersek’in özelde Boşnakların  İslamlaşmalarının tarihsel sürecini (1463-1945) anlatarak başlayan  Çelikal kısaca  şu değerlendirmeleri yaptı :

1463’ Fatih Sultan Mehmet’in fethi ile Boşnaklar İslamı kabul ederler.

 Aliya İzzetbegoviç; 1930’ların sonunda Saray Bosna da Genç Müslümanlar adıyla faaliyet gösteren grupla olan temasları sonucu İslam’a bağlılığının toplumsal bir boyut kazandığından söz eder.

1956 hukuk fakültesinden mezun olan Aliya o yıllarda evli ve 3 çocuk babasıdır.

 Aliya; İslam üzerine yazılar yazmaya 1960’lı yıllarda başladı. (İslam Deklarasyon kitabı)

23 mart 1983 yılında tutuklanarak 14 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

1988 de hapiste kaldığı arkadaşlarıyla beraber Demokratik Eylem Partisini kurdu.Amacı Yugoslavya’daki Müslümanları bir araya getirmek ve Boşnakların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde siyasi bir organizasyon oluşturmaktı.

1990 yılında yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı seçilen Aliya İzzetbegoviç ve Bosna Hersek için zorlu bir sürec başladı.

1991 yılına gelindiğinde Yugoslav ordusu Sırpları silahlandırmaya başlamasıyla 20  haziran 1992 de Aliya meclisi feshederek savaş ilan etti ve başkomutan sıfatıyla bütün yetkileri üstlendi.Bosna’daki savaş başlangıçta iki ordu arasında geçen klasik bir savaş değil güçlü bir savaş makinesinin silahsız sivilleri katletmesiydi.

Aliya Bosna davası için çözüm önerilerini dünyanın her yerine götürerek savaşı bitiren antlaşmayı imzalamayı başarmasıyla 1995 yılında bir kazananı olmaksızın savaş son buldu.

Son olarak sözlerine:

“Aliya izzetbegoviç: En zor şartlarda bile adaletin üstünlüğünü esas alan bir ahlak anlayışıyla düşmanlar üzerinde bile saygı uyandırmıştır.Siyasetinde,devlet adamlığın da,arkadaş ilişkilerinde, her yerde her zaman gösterdiği sağlam kişilikle insanların dikkatini çekmişti, karakterinin barındırdığı adalet duygusu dost düşman herkesi ona hayran bırakan bir kişiliğe sahipti.

“Aliya gerçek anlamda bir entelektüeldir/bir bilgedir.Mücadeleciliği ve siyasi parti liderliği dolayısıyla sadece bir siyasetçi, yada hukuk tahsili aldığı ve uzunca bir dönem avukatlık yaptığı için sadece bir hukukçu değildir. Felsefeden doğa bilimlerine, dinler tarihinden psikolojiye, siyasetten sosyolojiye kadar çok geniş bir okuma ilgisine sahiptir.” cümleleri  ile devam ederek, Aliya izzetbegoviç’in sözlerinden oluşan slayt gösterimi ile sunumunu bitirdi.

Esranur SEVİM / Haksöz Haber

HABERE YORUM KAT