1. HABERLER

  2. HABER

  3. ‘Başörtüsü Her Alanda Serbest Olmalı’
‘Başörtüsü Her Alanda Serbest Olmalı’

‘Başörtüsü Her Alanda Serbest Olmalı’

AK Parti Kadın Kolları tarafından hazırlanan yeni anayasa teklifinde, başörtüsüne “sınırlı” özgürlük istenmesi tepkiyle karşılandı.

06 Mayıs 2012 Pazar 17:38A+A-

Haber: Muhammet Erdoğan

Teklifte polis, öğretmen ve hakim haricindeki mesleklere başörtüsü özgürlüğü öngörülüyor. Bu teklife tepki gösteren Özgür-Der ve Mazlumder, kadın memurların başörtüsü takmalarının 1978’de CHP Hükümeti’nin çıkardığı bir kanunla yasaklandığına dikkat çekerek, yeni anayasa ile kamuda kılık kıyafet serbestliğinin 1978 öncesi gibi olmasını istiyor. Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, başörtüsünün her alanda serbest olması gerektiğini söyledi. Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal da, önerinin yeni bir yasakçılık anlamına geldiğini ifade etti.

AK Parti Kadın Kolları tarafından gerçekleştirilen “Kadın Bakış Açısıyla Yeni-Sivil Anayasa Çalıştayı” sonucunda hazırlanan yeni anayasa teklifinde, kamuda başörtüsüne “sınırlı” özgürlük istenmesi tepkiyle karşılandı. Teklifte polis, öğretmen ve hakim haricindeki mesleklere başörtüsü özgürlüğü öngörülüyor. Bu teklife tepki gösteren Sivil Toplum Kuruluşları, kadın memurların başörtüsü takmalarının 1978’de CHP Hükümeti’nin çıkardığı bir kanunla yasaklandığına dikkat çekerek, yeni anayasa ile kamuda kılık kıyafet serbestliğinin 1978 öncesi gibi olmasını istiyor. 8 Aralık 1978 tarih ve 52 nolu genelge ile CHP Hükümeti ilk defa kamu hizmetinde çalışan bütün kadın memurların başörtü örtmelerini yasaklamıştı. Bu genelge ile ayrıca erkeklerin sakal, uzun saç ve kravatsız işe gelmeleri de yasaklanmıştı.

Kaya, “Başörtüsü Yasağı Allah’ın Emrine Karşı Gelmektir”

Akit’e konuşan Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Genel Başkanı Rıdvan Kaya, başörtüsünün Müslüman kadının kimliği olduğunu belirterek, “Başörtüsüne iki açıdan bakmak lazım. Bir Müslümanlık açısından bakarsak, başörtüsü yasağı Allah’ın emrine karşı gelmektir. Burada giyebilirsin burada giyemezsin denilemez. İkinci olarak insan hakları açısından bakarsak, din ve inanç özgürlüğü var. Herkesin buna saygı duyması gerekmektedir. İngiltere’de başörtülü polisler var. Bir Müslüman ülke olarak bizde neden olmasın. Biz başörtüsüne şartsız serbestlik istiyoruz. 1978’de CHP iktidarının yasalaştırdığı başörtü yasağının yeni anayasa da ortadan kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

Ünsal, “Başörtülü Hâkim de Adil Karar Verebilir”

İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ise, bunun yeni bir yasakçılık anlamına geldiğini ifade ederek, “Başörtülü hâkim olursa dünya görüşünü yansıtır, adil karar veremez” düşüncesinin kabul edilemeyeceğini söyledi.

Ünsal “Böyle bir düşünce olamaz. Başı açık hâkim de dünya görüşünü yansıtıyor. Açık olan adil karar veriyor da kapalı olan mı veremeyecek? Başörtülü hâkim de adil karar verebilir. Kamusal alan demek bütün topluma açık alan demektir. Kamusal alan tüm toplumu yansıtır o yüzden başörtüsünün bu alanda yasak olması kabul edilemez. Biz; savcı, hâkim, subay da dâhil bütün mesleklerde başörtüsünün serbest olmasını istiyoruz” diye konuştu.

Yeni Akit 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum