1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Başörtülü Öğrencilere Toplu Sürgün Girişimi
Başörtülü Öğrencilere Toplu Sürgün Girişimi

Başörtülü Öğrencilere Toplu Sürgün Girişimi

Adana Yüreğir'de inancı gereği başörtüsüyle okumak isteyen 10 ilköğretim öğrencisi için okul idareleri tarafından sürgün istendi.

17 Kasım 2011 Perşembe 14:27A+A-

Yüreğir İlçesinde okullarına başörtülü devam etmek isteyen 10 ilköğretim öğrencisi için okul idareleri tarafından sürgün istendi.

Söz konusu karar hakkında bilgi verilmek üzere okula çağrılan öğrenci velilerine tebliğ edilen belgede; "Velisi bulunduğunuz öğrencimiz kılık kıyafet yönetmeliğine uymadığından, yapılan uyarı ve verilen cezalara rağmen davranışını düzeltmediği için okulumuz "Öğrenci Davranışlarını Değerlendirme Kurulunca" İlköğretim Kurumları Yönetmeliği 109. Maddesinin C. Bendinin 17. Fıkrasına göre okul değiştirme yaptırımı için "İlçe Öğrenci Davranışları Kuruluna" sevk edilecektir." denildi.

tebellug-belgesi.jpg

Dört Farklı Okulda Aynı Anda Aynı Uygulama 

Söz konusu kararın; Mehmet Ali Yılmaz İlköğretim Okulu öğrencileri; Rümeysa Samsama ve Bahar Güzel, İsmail Safa Özler İlköğretim Okulu Öğrencileri; Şüheda Dursun, Zeynep Dursun ve Besra Yavuz, Koza İlköğretim Okulu Öğrencileri; Sena Nur Kaya, Hacer Sülün ve Zehra Betül Şanverdi ile Karacaoğlan İlköğretim Okulu Öğrencileri Zeynep Tanış ve Sümeyye Tanış için aynı anda ve aynı metin ile çıkmış olması akıllara başörtülü ilköğretim öğrencileri için toplu sürgün kararı alındığı düşüncesini getirdi.

"Kızımın Sürgüne Değil, Asıl Olması Gereken Yere, Sınıfına Dönmesini İstiyorum" 

Mehmet Ali Yılmaz İlköğretim Okulu idaresi tarafından söz konusu kararın kendilerine tebliği için okula çağrıldığını belirten Rümeysa Samsama'nın babası İlhami Samsama; "Kızımı okul kılık kıyafetine uygun bir şekilde üniformasıyla temiz bir şekilde okuluna yolluyoruz. Okul idaresinin meselesi okul kılık kıyafeti değil, kızımın taktığı başörtüsüdür. Kızım 2011-2012 eğitim öğretim dönemi başından bu yana başörtülü okumak istiyor. Okul idaresi ise bunun yasak olduğunu söyleyip kızımı sınıfa almıyor. Bu okul açıldığı günden bu yana devam etti. Kızımı sınıfa almadıkları gibi öğretmenler odasında tecrit ettiler ve okula gittiği halde 'yok' yazdılar. Artık bu sorunun çözülmesini ve kızımın sürgüne değil asıl olması gereken yere, sınıfına dönmesini istiyorum. Bunun için yetkililerin bu zulmü görmelerini ve sürgün girişimini durdurmalarını talep ediyorum"dedi.

"Kızlarımı, Tecritlik veya Sürgünlük Mahkûmlar Olsunlar Diye Onlara Teslim Etmedim.." 

Karacaoğlan İlköğretim Okulu Öğrencileri Sümeyye ve Zeynep Tanış'ın babası Tuncer Tanış'da kızlarının başka bir okula sürgün edilmek için okul idaresinin çalışma başlattığını belirterek, "ben kızlarımı okula gönderirken okusunlar diye yolladım. Onları okul idaresine, tecritlik veya sürgünlük mahkûmlar olsunlar diye vermedim. Kızlarım çok çalışkan öğrenci oldukları ve okul üniforması ile okula gittikleri halde başörtüleri sebebiyle okul idaresince başka okula gönderilmek isteniyor. Yüzde doksan dokuzunun kimliğinde İslam yazan bir Ülkede Müslümanların çocukları azınlık muamelesi görüyor. Yetkililerin bir an önce başörtüsü önündeki engelleri kaldırması gerekiyor." dedi.

ilkogretim-ogrenciler-surgun_izmir-menemen.jpg

İzmir-Menemen’de de 2 Sürgün

Menemen-Asarlık 100. Yıl İlköğretim Okulu’nda okuyan ve inançlarının gereği olarak başörtüsüyle okumak isteyen Melek ve Mümine Kalkan adlı kız kardeşler başka bir okula sürgün edildi.

Yeni eğitim-öğretim yılından itibaren başörtüsüyle okullarına devam etmek isteyen kız öğrenciler okul idaresi tarafından baskıya maruz kalmışlardı. Konuyla ilgili basında çıkan birçok haberde özellikle okul müdürünün, başörtülü öğrencilerin eğitim hakkını ellerinden almaya yönelik yaptığı girişimler gün yüzüne çıkmıştı. Yapılan bütün hukuksuz uygulamalara rağmen İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden herhangi bir açıklama yapılmaması dikkat çekti.

(İLKHA)

HABERE YORUM KAT

2 Yorum