1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Başörtülü Kadının Nikah İşlemi Rededildi
Başörtülü Kadının Nikah İşlemi Rededildi

Başörtülü Kadının Nikah İşlemi Rededildi

Nikah işlemi “başörtülü fotoğraf” gerekçesiyle reddedildi.

04 Nisan 2013 Perşembe 15:32A+A-

CHP'li Yılmaz Büyükerşen yönetimindeki Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nde vatandaşın nikah işlemi CHP'li Yılmaz Büyükerşen yönetimindeki Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nde vatandaşın nikah işlemi “başörtülü fotoğraf” gerekçesiyle reddedildi.

Eskişehir'de A.E. ile S.Ö. adlı nişanlı çift, nikah işlemi için Büyükşehir Belediyesi Taşbaşı Nikah Salonu'na müracaatta bulundular. Belediye nikah salonu yetkilileri, gelin adayı S.Ö.'nün başörtülü fotoğrafını gerekçe göstererek, çiftin bu talebini reddetti. "Başı açık fotoğraf gerekli" iddiasıyla, başı açık fotoğraf çektirip getirmelerini istedi. Bu talebi reddeden çiftin, "keyfi bir yasak bu" tepkisine rağmen değişen bir şey olmadı. Bunun üzerine çift, ilçe belediyesinin nikah salonuna müracaatta bulundular ve burada herhangi bir yasakla karşılaşmadılar.

DİĞERİ BAŞINI AÇMAK ZORUNDA KALMIŞ

Akit'ten Furkan Altınok'a konuşan A.E., olayı şöyle anlattı: "Nişanlımın fotoğrafı başörtülü olduğu için tanınmadığını ve başı açık bir fotoğraf ile işlem yapabileceklerini söylediler. Burcu hanım diye biri özellikle, olmaz diye diretti. Kendileriyle, bunun yasal bir uygulama olmadığını tartışmamız bir sonuç vermedi. Nüfus Müdürlüğü böyle istiyor gibi şeyler söylediler. Bizden sonra işlem yapmak için gelen bir bayan vardı. Kendisine durumunu sorduğumuzda kendisine de aynı ideolojik yaklaşımı sergilemişler fakat kendisi uğraşmak istememiş ve başı açık bir fotoğrafıyla işlem yaptırmış" dedi.

İLÇE BELEDİYE İSE SORUN ÇIKARMADI

A.E. bunun üzerine merkez ilçe belediyesi Odunpazarı'nın nikah salonuna gittiklerini belirterek "Fotoğrafı gösterdim ve bu fotoğrafı evlilik cüzdanıma koymak istediğimi söyledim. Kendileri bir problem olmadığını bu fotoğrafın kullanılabileceğini söylediler. Büyükşehir'deki yetkililerin tavrının ideolojik olduğu kesinleşti böylelikle. Nikah işlemlerimi bende Odunpazarı Belediyesi'nde gerçekleştirdim" bilgisini verdi.

NÜFUS'A SORDU

Büyükşehir Belediyesi nikah salonu yetkililerinin başörtülü fotoğrafı reddetmelerine gerekçe olarak ileri sürdükleri "nüfus müdürlüğü böyle istiyor" argümanının da gerçek dışı olduğuna inanan A.E. şunları söyledi: "Taşbaşı nikah salonu başörtülü fotoğrafı, nüfus müdürlüğünün kabul etmediğini ileri sürmüştü, yasakçılıklarına onları dayanak göstermişti, ben de konuyla ilgili nüfus müdürlüğüne bir e-posta gönderdim. Olayı anlattım. Bilgi istedim. Henüz cevap gelmedi."

SALON YETKİLİLERİ GEREKÇE BULAMADI

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Taşbaşı Nikah Salonu yetkililerine, başörtülü fotoğrafı reddetmelerinin altındaki hukuki gerekçeyi sorduk. Herhangi bir hukuki gerekçe gösteremeyen yetkililer, sözkonusu fotoğrafı, bayanın yüz hatları belli olmadığı için reddettiklerini savundular. (Oysa fotoğraf normal başörtülü ve bayanın alnından çenesine kadar tüm yüz hatları açıkta.) Bu durumu hatırlattığımız yetkililer bu kez de "bayanın başörtüsünü bağlama şekli de sorunluydu" şeklinde gerekçeler ileri sürdüler.

YENİ AKİT

HABERE YORUM KAT

3 Yorum