1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. Baskılar Sonuç Verdi, İran Kapatılan Sünni Camiyi Açmak Zorunda Kaldı
Baskılar Sonuç Verdi, İran Kapatılan Sünni Camiyi Açmak Zorunda Kaldı

Baskılar Sonuç Verdi, İran Kapatılan Sünni Camiyi Açmak Zorunda Kaldı

İran'ın Güney Horasan İlindeki Dermiyan İlçesinde Sünni Müslümanların camisinin Ramazan ayından devlet tarafından kapatılması bölge halkının sert tepkilerine neden oldu.

18 Haziran 2016 Cumartesi 19:59A+A-

Esediye Camisinin kapatılmasından sonra caminin dışarısında teravih ve cemaat namazı kıldıran cami imamı "Bu kıyafetler bizim kefenimizdir, kimse bizi ölümden korkutmasın" demiş baskılara sert tepki göstermişti. bu konuşmadan sonra halk barışçıl bir şekilde cami kapatan Şii yönetimi protesto etmişti.

Protestoların sonuç verdiği ve caminin tekrar açıldığı belirtiliyor.

Bölge halkı olayın yatışmasından sonra İstihbarat ve güvenlik güçlerinin protestoya katılanları Vahabi suçlamasıyla cezalandırmaya hazırlandığı belirtiyor. İran genellikle Sünni halkının protestolarını Vahabilik ve bölücülük suçlamasıyla bastırıyor.

Şii din adamları tarafından yönetilen İran bundan önce defalarca Beluçistan, Horasan, Türkmensahra ve Tahran'da Sünni Müslümanlara ait cami ve mescitleri dozerlerle yok etmişti.

Horasan Sünni Müslümanlarının merkezi haline gelen Feyiz Camisi yıkılan camilerden biri. İranlı Sünniler tarafından Şehit Cami adı verilen caminin İran'ın dini lideri Hamaney'nin emriyle yok edilip onun yerine park inşa edildiği belirtilmişti.

İran Sünni Müslümanların çoğunluk olarak yaşadığı Kürt, Türkmen, Beluç, Fars ve Arapların bulunduğu bölgelerde cami işine pek karışmasa da azınlık ve bir kitle olarak yaşadıkları bölgelerde onların cami yapmasına izin vermiyor.

Nüfusu bir milyon üzerinde olduğu tahmin edilen Başkent Tahran Sünnileri ise cami izni alamadıkları için evleri kiralayıp mescit olarak kullanıyorlar. Devlet ise böyle mescitleri anında kapatıyor.

Kaynak: Islahhaber

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT