1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Başbakan Yıldırım'ın Balyoz ve Ergenekon Sözleri Neden Görmezden Gelindi?
Başbakan Yıldırım'ın Balyoz ve Ergenekon Sözleri Neden Görmezden Gelindi?

Başbakan Yıldırım'ın Balyoz ve Ergenekon Sözleri Neden Görmezden Gelindi?

Mehmet Acet, Başbakan Binali Yıldırım’ın “Ergenekon ve Balyoz sapına kadar vardı ama FETÖ tarafından sulandırıldı.” sözünün neden gündemleşmediğini sorguluyor.

17 Ekim 2016 Pazartesi 16:07A+A-

Mehmet Acet’in konuyla ilgili Yeni Şafak’taki köşesinde “Başbakan’ın O Sözleri Neden Görmezden Gelindi?” başlığı altında yayınlanan yazısı şöyle:

Başbakan Binali Yıldırım, Balyoz ve Ergenekon davaları ile ilgili Ekim başından bu yana dikkate değer iki konuşma yaptı.

Geçen hafta milletvekilleri ile yaptığı kapalı görüşmeden yansıyan sözleri şöyleydi: “Ergenekon ve Balyoz sapına kadar vardı ama FETÖ tarafından sulandırıldı.”

Kapalı bir toplantıda söylendiği halde bu sözlerin basına sızması üzerine bu davaların sanıkları, avukatları ve taraftarları Binali Bey'e hücum ettiler.

Demediklerini bırakmadılar.

Oysa Başbakan bu konulardaki görüşlerini, 2 Ekim'de AK Parti Gençlik Kolları'nın düzenlediği toplantıda, hem herkesin duyabileceği açıklıkta, hem de çok daha etraflı bir şekilde anlatmıştı.

Üzerinde durulmayı fazlasıyla hak ettiği halde o sözler, söylendiği tarihte ne yukarıda saydığımız kesimlerin ne de basın yayın kuruluşlarının dikkatini çekti.

Belki de Başbakan duymak istemedikleri şeyler söylediği için bu böyle oldu.

Ama o sözler son derece önemliydi ve günlerce tartışılmayı hak eder nitelikteydi.

Şöyle demişti Başbakan:

“Darbe teşebbüsü Erzincan'da başladı. O savcıyla başlayan bir süreçti. İşler sıkıntılı, yargıda bir reform paketi hazırladık ve HSYK'nın yapısını yeniden tanımlayan bir reformu halka götürdük ve halk kabul etti. Katarından kurtulalım derken, beterine rastladık. Bu sefer FETÖ'cüler çıktı.”

BAŞBAKAN'IN KAST ETTİĞİ İSİM: İLHAN CİHANER

Binali Yıldırım'ın Erzincanlı olduğunu biliyoruz.

Memleket gündemini yakından takip edenler açısından bu sözlerin ne anlama geldiği de aşikar.

Yıldırım, 'O savcı' derken şu an CHP'den milletvekili olan İlhan Cihaner'i kast ediyor.

Cihaner, Erzincan'da açtığı davalardan ötürü Ergenekon davasından yargılanmış bir isim.

Şimdi anlıyoruz ki Başbakan Yıldırım, Cihaner'in o dönem yürüttüğü soruşturmalarla AK Parti'yi hedef alan darbe teşebbüslerinin (yargı üzerinden) bir parçası olduğuna inanıyor.

Erzincanlı bir başbakanın böyle bir tespit yapması önemli.

Başbakan'ın yukarıda alıntıladığımız cümlelerin öncesinde söylediklerine bakarsak mesele daha bir anlaşılır hale geliyor.

Yıldırım, “Darbe teşebbüsü Erzincan'da başladı” demeden hemen önce şu sözleri sarf ediyor:

“Kapatma davasını atlattık, bu sefer yargının darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık. Onunla mücadele ettik. Olmuyor, yargıda reform yaptık. Onu da referanduma götürdük.”

Her şey ortada.

Başbakan bu sözleriyle 14 Mart 2008'de AK Parti'ye karşı açılan kapatma davasını ve sonrasında gelişen hadiseleri sıralıyor.

Ha, o günleri çok yakından takip etmeyenler belki sürecin şu kısmını unutmuş olabilir.

12 Eylül 2010 referandumu, o dönemin HSYK'sının İlhan Cihaner'le ilgili sürece elindeki gücü kullanarak müdahil olması üzerine gelişmiş, HSYK'nın yapısını değiştiren anayasa değişiklik süreci AK Parti'nin iradesiyle öyle başlamıştı.

Zaten başbakan “Katarından kurtulalım derken, beterine rastladık. Bu defa FETÖ'cüler çıktı” derken bunu kast ediyor.

Gerçekten de öyle oldu.

Neden derseniz FETÖ'nün o dönemki niyeti memleketin demokrasisi ve hukuk devleti ilkesine katkı vermek değil, önceki sahiplerinden boşalan yerleri doldurmaktan ibaretti.

Bütün bu anlattıklarımız, bizi en başta aktardığımız cümleye götürüyor.

Başbakan'ın o cümlesine.

AK Partili milletvekilleri ile yaptığı kapalı toplantıda ne demişti Binali Bey?

“Ergenekon ve Balyoz sapına kadar vardı ama FETÖ tarafından sulandırıldı.”

15 TEMMUZ'U FIRSATA ÇEVİRMEK İSTEYENLERE DİKKAT!

Başbakan'ın bu sözü AK Partili vekillere hitaben söylemiş olmasının nedenlerini tahmin edebiliyoruz.

Birincisi; AK Parti çevrelerinde bu görüş, Başbakan'ın ifadesinde tam karşılığını bulduğu şekliyle, son dönemde yaygın bir şekilde dillendiriliyor.

AK Parti, kurulduğu tarihten itibaren birçok darbe girişimine maruz kaldığı halde, bu girişimlerin aktörlerinin kimler olduğu bilindiği halde, bu aktörlerin hiçbiri hiçbir şey yapmamış gibi toplumun huzuruna çıkınca, bu durum parti içinde ciddi bir rahatsızlık konusu oldu.

İkincisi; 15 Temmuz'un savuşturulmasında kayda değer bir katkıları olmadığı halde, 15 Temmuz'u asıl hangi kesimlerin savuşturduğu gayet açık bir şekilde bilindiği halde, aynı kesimlerin 15 Temmuz'u kendi kazanımları için bir fırsatçılığa dönüştürme çabaları.

27 Mayıs 1960, 12 Eylül 1980, 28 Şubat 1997, 27 Nisan e-muhtırası, 2008 AK Parti kapatma davası…

Tabi böyle bir durumda bu tarihleri hiç yaşanmamış saymamız ya da bir tür 'Toplumsal alzheimer hastalığına' yakalanmış olmamız gerekecek.

Darbeler tarihinin FETÖ ile başlayıp FETÖ ile bittiğini düşünmemiz gerekecek. Yine bu durumda, kendilerinin tertemiz bir sicile sahip olduklarını ve geçmişte yaşanan darbelerin ve girişimlerin hiçbirinde rollerinin bulunmadığına inanmaya başlamamız gerekecek.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT