1. HABERLER

  2. HABER

  3. Başbakan: Askeri Malzeme Olduğu Kesin
Başbakan: Askeri Malzeme Olduğu Kesin

Başbakan: Askeri Malzeme Olduğu Kesin

Başbakan, Suriye uçağında çıkan malzemelerle ilgili net açıklamalar yaptı.

16 Ekim 2012 Salı 13:00A+A-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'ya indirilen Suriye uçağının kargosuna ilişkin tartışmalara açıklık getirdi.  Başbakan Erdoğan, "Elimizde olan malzemeler kesinlikle harp malzemesi. Radar malzemeleri de harp malzemesidir. Bunu sağa sola saptırmaya gerek yok" dedi.

Azerbaycan ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Başbakan Erdoğan, Ankara'ya indirilen Suriye uçağının kargosundan çıkan malzemelerle ilgili net konuştu.

"Harp Malzemesi Olduğu Kesin"

Başbakan, şunları söyledi: 

“Bagajda veya uçağın ele geçirilmiş paketlerde gönderen firma olarak KBP İnstrumant Dizayn bürosu diye bir ifade var. Bu bizim MKE’nin Rusya’daki karşılığıdır. Alıcı kim? Alıcı da Suriye Milli Savunma Bakanlığıdır. Bu iki kurum arasında elimizde olan bu malzemeler kesinlikle harp malzemesidir. Bunu ‘radar malzemesidir’ diye saptırmanın anlamı yok. Bu radar malzemeleri de zaten harp malzemesi işlevini görmektedir. Bunlara rağmen bizim, ilgili birimlerimiz bunlar üzerindeki incelemelerini, çalışmalarını halen devam ettirmektedir. Bu nedenle ‘detaylı açıklamaları yapmayalım’ dedik, netleştikten sonra… Malzemelerin fotoğrafları elimizde mevcut. Çalışmalar devam ediyor. Ama harp malzemesi olduğu konusu kesindir. Gönderen belli alan belli."

“Suriye Hava Sahasını Kullanmama Kararını Zaten Almıştık”

Başbakan Erdoğan, Türk Hava Yolları uçaklarının Suriye hava sahasını kullanmama talimatını kendisinin verdiğini açıkladı.

Başbakan’ın bu konudaki açıklaması şöyle:

“Süreçle ilgili ‘Suriye hava sahasını Türk uçaklarına kapattı’ deniliyor. Bu olay olduğu andan itibaren ben THY'ye talimatımı verdim. ‘Bundan böyle Suriye hava sahasını Türk uçakları olarak sivil havacılıkta biz kullanmayacağız. Bunun adımını atıyorsunuz. Diğer sivil uçaklara da bunu bildirin’ dedik. Dışişleri Bakanlığımıza da bu talimatı verdik. O adımdan bir kaç gün sonra Suriye bu kararı aldı. Onlardan önce biz bu kararı aldık zaten almıştık. Artık biz kendi hava sahamızı da Suriye uçaklarına kapatıyoruz."

"Ermenistan Uçağı Bazı İhlaller Sebebiyle İndirildi"

Başbakan Erdoğan, Erzurum'a teknik iniş yapan Ermenistan'a ait uçağa ilişkin olarak ise ''Burada yine bazı ihlaller sebebiyle bu indirilme işlemi gerçekleştirildi. Fakat yapılan aramalar neticesinde herhangi bir sıkıntı doğuran netice olmadığı için tekrar uçağa yol verildi ve kendisi belirlediği istikametinde yola çıkmış oldu'' dedi.

“Yargı Adımını Attı, Alıştığımız Şeyler”

Hafta sonunda yapılan BDP Kongresi ile ilgili inceleme başlatılması konusundaki bir soru üzerine de Başbakan, “Yargı bu konuyla ilgili adımı attı. Değerlendirme yapmaya gerek yok. Alıştığımız şeyler” şeklinde konuştu.

“100 Bin Bizim İçin Gerçekten Bir Eşikti”

Başbakan Erdoğan, Suriye'den gelenlerin sayısının 100 bini geçmesi ve bundan sonra atılacak adımlara ilişkin soruya ise şu cevabı verdi:

"100 bin bizim için gerçekten bir eşikti. Bunu hep telaffuz ettik. Bunu ‘aşabilir’ dedik. Konu üzerinde arkadaşlarımız çalışıyor. Biz çalışıyoruz. Kuzey Irak'ta Saddam döneminde oradan kaçan peşmergelere yönelik ülkemizde 750 bin peşmergeyi misafir ettik. Öyle bir süreçten geliyoruz. Türkiye'nin böyle bir durumu var. Bununla böyle olur olmaz demek istemiyorum ama bizim Suriye'deki zulme karşı ne yapacağımız konusunda arkadaşlarımızla değerlendirmesini yapıp Hamdolsun artık onlarca yıl önceki Türkiye yok. Farklı bir Türkiye var. Atılması gereken adımlar neyse atılacak ve mazlum Suriyeli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz."

 

HABERE YORUM KAT