1. HABERLER

  2. HABER

  3. Başbağlar, Meclis Raporunu Bekliyor
Başbağlar, Meclis Raporunu Bekliyor

Başbağlar, Meclis Raporunu Bekliyor

Sivas olaylarının ertesinde Başbağlar'da gerçekleştirilen katliam aydınlatılmayı bekliyor.

04 Temmuz 2012 Çarşamba 10:37A+A-

Erzincan’ın Kemaliye İlçesi’ne bağlı Başbağlar Köyü’nde, Sivas provokasyonunun hemen 3 gün sonrasında tarihte eşine az rastlanır hunharca bir katliam yaşanmıştı.

Başbağlar katliamı olarak zihinlere kazınan bu katliamın üzerinden tam 19 yıl geçmesine rağmen henüz tatmin edici hukuki bir sonuç ortaya konulamadı.

5 Temmuz 1993’te yaşanan katliamla ilgili yürütülen soruşturma ve ardından açılan davanın, göstermelik olarak birkaç sene sürdüğü ve 1998’de hiçbir sonuç elde edilemeden dosyanın kapatıldığı hatırlatıldı.

Yargı sürecinde yaşadıkları sıkıntıları Yeni Akit’ten Osman Yiğit’e anlatan Başbağlar Köy Derneği Başkan Vekili Ercan Özçelik, o dönemde adeta kendilerinin suçlu yerine konduğunu ve dosyanın İzmir DGM’ye gönderilerek cezalandırıldıklarını bildirdi. Yaşadıkları sorunla ilgili adaletten bir sonuç alamamalarının yanı sıra Meclis’inde sorunlarıyla ilgilenmediğini vurgulayan Özçelik, “Bugüne kadar bir Meclis soruşturması açılmadı. Sivas olayı gündemin ortasında, Başkent’te görülürken biz adeta İzmir’e sürüldük. Başbağlar da Sivas davası kadar ciddi ele alınsaydı, bir sonuç alınabilirdi. Ancak bu olmadı. Şimdi bütün umudumuz, bizim davamıza da el atan Meclis alt komisyonunda. İnşallah bu komisyon da bir göz boyama değildir” şeklinde konuştu.

basbaglar-katliami_erzincan.jpg

Türkiye Büyük Millet Meclisi geçtiğimiz günlerde, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde “terör ve şiddet olayları kapsamında yaşam hakkı ihlallerinin incelenmesi” adı ile Sivas ve Başbağlar olaylarını da inceleyecek bir alt komisyon kurmuştu.

“ÜLKEYİ UÇURUMUN KENARINDAN ALDIK”

PKK’nın neden kendi köylerine böyle bir eylem gerçekleştirmiş olabileceği yönündeki soruya, “Bizim başımıza gelenlerin Sivas’ın intikamı olduğu yönündeki bilgiler mantıklı gözükmüyor” cevabını veren Erhan Özçelik, “Daha derinlerde bir hesap olmalı. Başbağlar katliamı planlı programlı bir operasyondur. Amaç kitleleri etnik kökenlerine göre vuruşturmaktı” derken, halkın bu oyuna gelmediğini de vurguladı.

Özçelik şunları söyledi: “Sivas’ın üzerinden 3 gün geçmeden misilleme mi olur, amaç belliydi, ülkeyi karanlığa götürmek. Biz Sivas’ta ölen insanların yakınlarına da başsağlığı diliyoruz. Biz provokasyona gelmedik, adeta ülkeyi uçurumun kenarından aldık.”

“BAŞBAĞLAR’IN ÜSTÜ İZMİR DGM’DE ÖRTÜLDÜ” 

Öte yandan; Başbağlar mağdurlarının avukatlarından Uğur Yaralı da Akit’e yaptığı açıklamada, İzmir DGM’de görülen duruşmalar sırasında ciddi sıkıntılar yaşadıklarını, Erzincan’da gözaltına alınan kimi sanıkların İzmir’de serbest bırakıldığını, Başbağlar’a baskın yapan PKK’lı gruba yardım ve gözcülük yapan yakın köylerdeki bazı şahıslarla ilgili ciddi iddialar olmasına rağmen bu konunun da üstünde durulmadığını, İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin araştırmanın genişletilmesi yönündeki taleplerine de kulak tıkadığını, Başbağlar’ın üstünün adeta örtüldüğünü söyledi.

Uğur Yaralı, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan alt komisyonun yeni delillere ulaşıldığı kanaatine varması durumunda, iade-i muhakeme yolunun açılabileceğini, dosyanın raflardan inip davanın tekrar görüleceğini belirtti. Gözler şimdi Meclis komisyonunun vereceği raporda.

 

HABERE YORUM KAT