1. HABERLER

  2. HABER

  3. Balyoz'da Ses Kayıtları Bile Ceza İçin Yeter
Balyozda Ses Kayıtları Bile Ceza İçin Yeter

Balyoz'da Ses Kayıtları Bile Ceza İçin Yeter

Balyoz davasında mahkeme, sanıkların darbe planını icraya koyduklarını ancak ellerinde olmayan sebeplerden dolayı uygulayamadıklarına hükmetti.

26 Eylül 2012 Çarşamba 07:16A+A-

Haber Analiz: Kadir Kökten

Bazı haberler ve köşe yazılarında ise davanın delillerini, darbeye teşebbüsün suç olup olmadığını tartışmaya açan sulandırma girişimleri dikkat çekiyor. Mahkeme kararının haberleştirilmesi yerine ailelerin üzüntüsü ve hüküm giyen sanıkların askerlik anıları üzerinden yayınlar yapılıyor. Oysa yargılama sürecinde yaşananlar ve dava dosyasına giren çok sayıda delil tartışmaya yer bırakmayacak netlikte.

Balyoz davasının tartışmasız en önemli delili 1. Ordu Komutanlığı'nda 5-7 Mart 2003 tarihinde düzenlenen seminerde yapılan konuşmalar oluşturuyor. Bu konuşmalarda doğrudan AK Parti hükümetini hedef alan, darbenin icrasına yönelik bölümler yer alıyor. Hukukçulara göre, gerçekliği sanıklarca da kabul edilen bu ses kayıtları bile darbe teşebbüsü iddiasıyla cezalandırılmaya yetecek nitelikte. Yine sanıkların dava sürecindeki itirafları, kamuoyuna ve basına verdikleri demeçlerdeki teyitler, Gölcük'te donanmanın kalbinden, kozmik odadan çıkan yeni Balyoz delilleri, fişleme belgeleri ve ıslak imzalı deliller yer alıyor. Darbenin itirafı olan ses kayıtlarını şöyle sıralayabiliriz:

Çetin Doğan'dan t24.com.tr'ye itiraf: EMASYA gereği bunu yapıyoruz: Davanın bir numaralı sanığı Çetin Doğan, Balyoz darbe planı iddialarının ilk çıktığı gün t24 isimli internet sitesine verdiği mülakatta EMASYA (Emniyet ve Asayiş) gereği irtica ile ilgili planlar yapıldığını ifade etti. İşte Doğan'ın ilgili beyanları: "TSK'nın, nitelikleri Anayasa'da yazılı Türkiye Cumhuriyeti'ni her türlü dış ve iç tehdide karşı koruma ve kollama görevi bulunmaktadır. İç tehdide karşı koruma görevi kapsamında TSK'nın her kademesinde elbette planları vardır. İç tehdit sadece bölücü tehdidi değil, irticai tehdidi de kapsar. Bu kapsamda EMASYA planları seminerlerde elbette ele alınmıştır."

Çetin Doğan, siyasi gelişmelerin konuşulduğunu mahkemede itiraf etmişti: Doğan'dan bir itiraf da Balyoz davasının bir duruşmasında esas hakkındaki savunmasını yaptığı sırada geldi. Emekli orgeneral, savunmasında, "Egemen Harekât Planı seminerinde hem cephede uygulanacak askeri harekât, hem de cephe gerisinde uygulanacak sıkıyönetim planı ele alınmıştır. (Adil düzen mutlaka gelecek, kanlı mı kansız mı gelecek onu zaman gösterecek) mealinde söylemlerin parti liderlerince gündeme pervasızca taşındığı ortamda, ordunun geri bölgesinde bölücü ve irticai kalkışmaların, sıkıyönetim planlarının tartışılması için senaryoya dahil edilmesinden acaba neden rahatsızlık duyulmaktadır." ifadelerini kullandı.

'Gözaltına alınanlar Fenerbahçe stadyumunda toplanacak': 23. Piyade Alay Komutanı Albay Memiş Yalçın'ın şu sözleri de kamuoyunda yankı uyandırmıştı: "Harekâtın 3. safhasında geçmişte irticai yıkıcı bölücü faaliyetlere karıştıkları tespit edilen şahıslar gözaltına alınacaktır. Gözaltına alınan ve tutuklananlar başlangıçta Üsküdar bölgesinde Burhan Felek Spor Tesisleri'nde, Kadıköy'de Fenerbahçe stadyumunda toplanacak bilahare sorgulanmak üzere Ümraniye Cezaevi'ne götürülecek, jandarma ve polis sorgulama timleri vasıtasıyla sorgulanacaktır."

Sanıklar seminere ait ses kayıtlarını kabul etti: Balyoz darbe planı davasının 83. duruşmasında önemli bir gelişme yaşandı. Duruşmada, 2003 yılında Çetin Doğan'ın komutasında yapılan seminere ilişkin ses kayıtları dinletildi. Davaya konu darbe iddiası, bu kapsamda yapılan çalışmalar ve fişleme iddialarının yer aldığı ses kayıtlarını, Doğan ve diğer sanıklar kabul etti.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT