1. HABERLER

  2. HABER

  3. BALYOZ'DA PAŞALARA TUTUKLAMA KARARI
BALYOZDA PAŞALARA TUTUKLAMA KARARI

BALYOZ'DA PAŞALARA TUTUKLAMA KARARI

Balyoz darbe planı davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi dün tarihi bir karar verdi. Emekli kuvvet komutanları Özden Örnek ve Halil İbrahim Fırtına ile muvazzaf generallerin de aralarında bulunduğu 133 sanık tutuklandı.

12 Şubat 2011 Cumartesi 06:51A+A-

Fırtına ve Örnek, darbe girişimi iddiasıyla tutuklanan ilk kuvvet komutanları oldu. Mahkeme, duruşmaya gelmeyen davanın bir numaralı sanığı Çetin Doğan ile eski Genelkurmay 2. Başkanı Ergin Saygun ve Korgeneral Nejat Bek dahil 29 sanığın ise yakalanmasına hükmetti. Oybirliğiyle alınan karar, Ergenekon davasından tutuklu Albay Dursun Çiçek'in de yüzüne okunacak. Tutuklananlar arasında muvazzaf ve emekli 54 general bulunuyor. Gölcük Donanma Komutanlığı'ndaki aramalarda ele geçirilen yeni belgelerin dava dosyasına girmesi kararın alınmasında etkili olurken, tutuklama işlemi uzun saatler aldı. Korgeneral seviyesindeki sanıklar, görevli binbaşıya direnerek salona orgeneral istedi. Nöbetçi savcının da her bir sanık için ayrı ayrı müzekkere hazırlaması sebebiyle 21.00'de verilen tutuklama kararının uygulanması gece yarısını buldu. Bu sırada bazı sanık yakınları, hakimlere "Çocuklarınıza iyi sarılın bu gece." diye tehdit savurdu. Sanıklar ise ayağa kalkarak koro halinde Harbiye Marşı ve Deniz Harp Okulu Marşı'nı okudu.

Silivri'de görülen 'Balyoz' davasının dünkü duruşmasında Cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşandı. Eski kuvvet komutanları Halil İbrahim Fırtına ve Özden Örnek, 'darbeye teşebbüs'ten tutuklandı. Duruşmada eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü'nün de aralarında bulunduğu 167 sanık hazır bulundu. Çetin Doğan ise dünkü duruşmaya katılmadı. Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş, 180 sanığın, dosyaya dahil edilen yeni 43 klasör, delil durumu ve CMK'nın 100. maddesini gerekçe göstererek tutuklanmasını talep etti. Bunun üzerine ara veren Mahkeme Başkanı, tutuklama talebi olduğu için tutuksuz sanıkların duruşma salonundan ayrılmaması yönünde uyarıda bulundu.

Yaklaşık 4,5 saatlik aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, Özden Örnek, Halil İbrahim Fırtına, Süha Tanyeri, Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç ve Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu'nun da aralarında bulunduğu 133 kişinin tutuklanmasına hükmetti. Mahkeme, aralarında Çetin Doğan ve Ergin Saygun'un da bulunduğu 29 sanık hakkında ise yakalama kararı çıkardı. Ayrıca yine duruşmaya katılmayan başka suçtan tutuklu sanık Albay Dursun Çiçek'in de tutuklama kararının yüzüne okunması için tutuklu bulunduğu cezaevi aracılığıyla mahkemede hazır edilmesine hükmedildi. Tutuklananlar arasında 54 muvazzaf ve emekli general bulunuyor. Mahkeme, 'delillerin henüz toplanmamış olması, kuvvetli suç şüphesi, adli kontrol hükümlerinin suç şüphesi karşısında yeterli olmayacağı, delilleri karartma ihtimali ile CMK 100. maddesindeki katalog suçlardan olmasını' tutuklama kararına gerekçe olarak gösterdi. Kararın okunması sırasında sanık ve sanık avukatlarının ayağa kalkmadığı görüldü.

HAKİMLERE TEHDİT: ÇOCUKLARINIZA İYİ SARILIN

Oybirliğiyle alınan kararın okunması bitmeden izleyici bölümünde bulunan sanık yakınları, verilen kararı alkışlarla protesto etti. Sanık yakınlarının hakimlere hitaben, "Çocuklarınıza iyi sarılın bu gece!" diye bağırdığı duyuldu. Kararın açıklanmasının ardından sanıklar hep bir ağızdan önce Harbiye Marşı'nı, ardından da Deniz Harp Okulu Marşı'nı okudu. Sanıkların kaçma ihtimaline karşı güvenlik önlemlerinin artırıldığı gözlendi.

Bu arada haklarında tutuklama kararı verilen muvazzaflar krize sebep oldu. Duruşma salonundaki muvazzaflar, aralarında korgeneral rütbesinde asker bulunduğunu belirterek, "Size onu teslim etmeyiz. Buraya onu teslim almak için orgeneral gelecek." diyerek teslim olmayı reddetti. Ardından duruşma salonunun kapısı kapatıldı. Nöbetçi savcının, tutuklama kararını 133 sanık için ayrı ayrı müzekkere haline getirip cezaevine faks göndermesi beklendi. Bu sebeple sanıklar gecenin ilerleyen saatlerine kadar mahkeme salonunda tutuldu. 00.15 itibariyle hiçbir sanık cezaevine gönderilemedi.

Balyoz davası hâkimi: Burada TSK değil, şahıslar yargılanıyor

Balyoz darbe planı davasının görüldüğü İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanı Ömer Diken, bir sanık avukatının, "Burada TSK yargılanıyor." sözlerine tepki gösterdi. Diken, "Burada yargılanan TSK değil. Şahıslara karşı açılmış bir dava." diye konuştu.

Duruşmada söz alan emekli Korgeneral Engin Alan'ın avukatı Ayhan Nacak, Özgür-Der, Rıdvan Kaya, Hamza Türkmen, Abdurrahman Dilipak ile Abdurrahman Koçoğlu ve Hukukçular Derneği'nin müdahillik taleplerinin reddedilmesi gerektiğini söyledi. İddianamedeki suçlamalardan zarar görmediği gerekçesiyle hükümetin de bu davaya katılma talebinde bulunamayacağını savundu. Nacak, "Burada suçlanan subay ve astsubayların bu planı yapacak yetenekte olmadığını düşünüyorum. Bahsedilen o kadar kötü bir plan ki, buradaki astsubay bile böyle bir planı hazırlamaz. Bu, subay ve astsubaylara hakarettir. Sözde darbe planını yazacak yetenekte hiçbir subay ve astsubay yoktur. O kadar kötü bir plandır ki, TCK'nın 301. maddesinin uygulanması gerekir. Orduya, subay ve astsubaylara hakarettir." şeklinde konuştu.

Bunun üzerine araya giren Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, bir şeyin altını çizmek istediğini belirterek, "Burada yargılanan TSK değil. Şahıslara karşı açılmış bir dava. Kişilerin bir kurumda çalışıyor olması, o kurumun burada yargılandığı anlamına gelmez. Dava, o kuruma açılmış sayılmaz. Burada, hakkında dava açılan gerçek kişiler yargılanıyor.'' ifadesini kullandı. Avukat Ayhan Nacak ise, "TSK'nın yüzde 15'i yargılandığı için benim şahsi kanaatim burada Türk Silahlı Kuvvetleri yargılanıyor." cevabını verdi.

Mahkeme, müdahillik taleplerini kabul etti

Balyoz davasının dünkü duruşmasında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, müdahillik taleplerini de karara bağladı. Mahkeme, gazeteci Abdurrahman Dilipak, Hamza Türkmen, eski İstanbul Vali Yardımcısı Ödemiş Kaymakamı Abdurrahman Koçoğlu, ÖZGÜR-DER, Hukukçular Derneği, ÖZGÜR-DER Başkanı Rıdvan Kaya'nın katılma talebini 'sanıkların üzerine atılı suçlamanın sabit olması halinde suçlamadan doğrudan zarar görme ihtimalleri olması' nedeniyle oybirliğiyle kabul etti. Bu şekilde vatandaşlar da darbe teşebbüsü davasına müdahil olmuş oldu. Sanıklar, müdahillik taleplerinin reddini istemişti. Çetin Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, müdahillik taleplerinin reddini istedi. Ersöz, "Bu davada mağdur olan, huzurda bulunan sanıklardır.'' dedi. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına da talebin reddedilmesi gerektiğini savundu. Dava 14 Mart'a ertelendi.

Büşra Erdal / ZAMAN

Tutuklanan emekli askerler:

* Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına
* Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Oramiral Özden Örnek
* Emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık
* Emekli Korgeneral Doğan Temel
* Emekli Korgeneral M. Yavuz Yalçın
* Emekli Korgeneral Engin Alan
* Emekli Koramiral A. Feyyaz Öğütçü
* Emekli Koramiral Lütfü Sancar
* Emekli Tümgeneral Hayri Güner
* Emekli Tümgeneral Behzat Balta
* Emekli Tümgeneral Tuncay Çakan
* Emekli Tümgeneral Taner Balkış
* Emekli Tümamiral Ali Deniz Kutlu
* Emekli Tümamiral Özer karabulut
* Emekli Tümamiral M. Aydın Gürül
* Emekli Tuğgenaral. F. Oktay Memioğlu
* Emekli Tuğgeneral İzzet Ocak
* Emekli Tuğgeneral M. Kemal Tutkun
* Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri
* Emekli Tuğgeneral Halil Kalkanlı
* Emekli Tuğgeneral M. Kaya Varol
* Emekli Tuğamiral Engin Baykal
* Emekli Tuğamiral Hasan Hoşgit
* Emekli Kurmay Albay Ümit Özcan
* Emekli Albay Erdal Akyazan
* Emekli Albay H. Basri Aslan
* Emekli Albay Bülent Tunçay
* Emekli Albay Mustafa Çalış
* Emekli Albay Mümtaz Can
* Emekli Albay A. İhsan Çuhadaroğlu
* Emekli Albay Yusuf Ziya Toker
* Emekli Albay Emin Küçükkılıç
* Emekli Albay Mehmet Fikri Kafradağ
* Emekli Albay Fuat Pakdil
* Emekli Albay Suat Aytın
* Emekli Albay Kubilay Aktaş
* Emekli Yüzbaşı Mehmet Ulutaş

Tutuklanan muvazzaf askerler

* Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Yurdaer Olcan
* Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu
* Korgeneral M. Korkut Özarslan
* Korgeneral Ayhan Taş
* Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç
* Tümgeneral Abdullah Dalay
* Tümgeneral Gürbüz Kaya
* Tümgeneral Hasan Fehmi Canan
* Tümgeneral Salim Erkal Bektaş
* Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Ahmet Yavuz
* Tümgeneral Halil Helvacıoğlu
* Tümgeneral Bekir Memiş
* Tümgeneral İhsan Balabanlı
* Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz
* Tümamiral Ali Semih Çetin
* Tuğgeneral Nurettin Işık
* Tuğgeneral Kasım Erdem
* Tuğgeneral Gökhan Gökay
* Tokat Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bulut Ömer Mimiroğlu
* Kastamonu Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın
* Tuğamiral Turgay Erdağ
* Tuğamiral Ayhan Gedik
* Tuğamiral Ahmet Türkmen
* Tuğamiral Mehmet Fatih Ilgar
* Tuğamiral Cem Aziz Çakmak
* Tuğamiral Levent Erkek
* Tuğamiral Mustafa Karasabun
* Tuğamiral Levent Görgeç
* Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu
* Albay Cengiz Köylü
* Albay Cemal Temizöz
* Kurmay Albay Murat Özçelik
* Albay Ali Rıza Sözen
* Albay İlkay Nerat
* Albay Veli Murat Tulga
* Albay Memiş Yüksel Yalçın
* Albay Yüksel Gürcan
* Albay Recep Yıldız
* Albay Mehmet Yoleri
* Albay Namık Koç
* Albay İkrami Özturan
* Albay Ahmet Küçükşahin
* Albay Recai Elmaz
* Albay Ahmet Topdağı
* Albay Burhan Göğce
* Albay Zafer Karataş
* Albay İsmet Kışla
* Albay Taylan Çakır
* Albay Muharrem Nuri Alacalı
* Albay Ali Semih Çetin
* Albay Nihat Özkan
* Albay Levent Erkek
* Albay Ali Türkşen
* Albay Tayfun Duman
* Albay Dora Sungunay
* Albay Hasan Gülkaya
* Albay Faruk Doğan
* Albay Mücahit Erakyol
* Albay Ergün Balaban
* Albay Hakan Sargın
* Albay Hüseyin Özçoban
* Albay Mustafa Koç
* Yarbay Mehmet Ferhat Çolpan
* Yarbay Levent Çehreli
* Yarbay Ertuğrul Uçar
* Yarbay Ercan İrençin
* Yarbay Yusuf Kelleli
* Binbaşı Gökhan Çiloğlu
* Binbaşı Ahmet Yanaral
* Binbaşı Fatih Altun
* Binbaşı Erdal Hamzaoğulları
* Yüzbaşı Hüseyin Polatsoy
* Yüzbaşı Hüseyin Topuz
* Üsteğmen Ahmet Şentürk
* Doğan Fatih Küçük
* Dursun Tolga Kaplama
* Fatih Uluç Yeğin
* Hakan İsmail Çelikcan
* Ahmet Necdet Doluel
* Hasan Hakan Dereli
* Fatih Musa Çınar
* Aytekin Candemir
* Kemal Dinçer
* Barbaros Kasar
* Soydan Görgülü
* Şafak Duruer
* Utku Arslan
* Cemalettin Bozdağ
* Kıvanç Kırmacı
* Kahraman Dikmen
* Ahmet Tuncer
* Hakan İsmail Çelikcan
* Yaşar Barbaros Büyüksağnak
* Cemal Candan
* Taner Gül
* Mehmet Kemal Gönüldaş
* Orkun Gökalp
* Bora Serdar
* Behçet Alper Güney
* Sırrı Yılmaz
* Mahkemede, Albay Dursun Çiçek'in tutuklama kararının yüzüne okunmasına karar verildi

Haklarında yakalama kararı çıkartılan emekli ve muvazzaf askerler

* Eski 1. Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan
* Eski 1. Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Ergin Saygun
* Korgeneral Nejat Bek
* Tuğgeneral Hakan Akkoç
* Emekli Tümgeneral Recep Rıfkı Durusoy
* Emekli Tümgeneral Nuri Ali Karababa
* Albay Mustafa Önsel
* Albay Nihat Altınbulak
* Albay Hanifi Yıldırım
* Albay Hasan Nurgören
* Albay İbrahim Koray Özyurt
* Albay Soner Polat
* Emekli Albay Hamdi Poyraz
* Yarbay Yunus Nadi Erkut
* Yarbay Meftun Hıraca
* Yarbay Mehmet Ferhat Çolpan
* Yarbay Bahtiyar Ersay
* Binbaşı Refik Hakan Tufan
* Binbaşı Mustafa Yuvanç
* Binbaşı Gökhan Murat Üstündağ
* Üsteğmen Erdinç Atik
* Astsubay Halil Yıldız
* Astsubbay Erhan Kuraner
* Astsubay Abdurrahman Başbuğ
* Astsubay Harun Özdemir
* Astsubay Mehmet Alpar Şengezer
* Astsubay Murat Ataç
* Astsubay Nedim Ulusan
* Astsubay Ali Demir

HABERE YORUM KAT

2 Yorum