1. HABERLER

  2. HABER

  3. Balyoz’da Artık 224 Sanık Yargılanacak!
Balyoz’da Artık 224 Sanık Yargılanacak!

Balyoz’da Artık 224 Sanık Yargılanacak!

Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 196 sanıklı Balyoz ana davası ile 2. Balyoz davası birleştirildi.

04 Ekim 2011 Salı 11:38A+A-

Bilgin Balanlı'yla Çetin Doğan birlikte yargılanacak...

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, davaların birleştirilmesine, aralarındaki hukukî ve fiilî birlikteliği gerekçe gösterdi. Böylece toplam 224 sanık beraber yargılanacak. Mahkeme sanık avukatlarının dosyanın askerî mahkemeye gönderilmesi talebini ise reddetti. Ayrıca teslim olan sanık Tümgeneral Beyazıt Karataş'ın tutuklanmasına hükmetti.

İkinci Balyoz planı davasının ikinci duruşması İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri'de görüldü. Hakkında yakalama kararı bulunan Tümgeneral Beyazıt Karataş da mahkemeye teslim oldu. Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, Beyazıt Karataş'ı müdahil avukatları için ayrılan bölüme çağırdı. Karataş, kimlik tespiti sırasında Diyarbakır 2. Hava Kuvvet komutan yardımcısı olduğunu söyledi. Yakalama kararına karşı beyanı sorulan Karataş, hakkındaki suçlamaları reddetti. Mahkeme Başkanı, Karataş hakkındaki yakalama kararına ilişkin değerlendirmenin daha sonra yapılacağını söyledi.

Ardından TRT spikerlerinden Ömer Faruk Zora iddianameyi okumaya başladı. İddianamede bilirkişi raporları ve suçlamalar sanıkların yüzüne okundu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi sebebiyle TÜBİTAK bilirkişilerince hazırlanan 19 Şubat 2010 tarihli bilirkişi raporunda, CD'lere sonradan ekleme yapılmadığı, belgelerin tarihlerinin de 2003 ve öncesi olduğu, belgelerin üzerlerinde yer alan tarihlere ait olduğunun tespit edildiği kaydedildi. Ayrıca 1. Ordu Askerî Savcılığı'nın görevlendirdiği bilirkişi Ahmet Erdoğan'ın hazırladığı 22 Şubat 2010 tarihli raporda da, belgelerin ve ses kayıtlarının gerçek olması halinde bunun darbe planı olacağına ilişkin rapordan da alıntı yapıldı. Duruşmada, mahkeme heyeti tarafından taleplere ilişkin alınan ara kararlar Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken tarafından açıklandı. Buna göre mahkeme heyeti, görevsizlik kararı verilmesi yönündeki talepleri reddetti. Hakkında yakalama kararı bulunan sanıklardan Tümgeneral Beyazıt Karataş'ın atılı suçun vasıf ve mahiyeti, dosyadaki mevcut delillere göre kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması, delillerin henüz tam olarak toplanılmamış oluşu, sanığın konumu itibarıyla delillere etki yapma ihtimalinin bulunması gerekçesiyle tutuklanmasına hükmetti. Mahkeme heyeti, aralarında hukuki ve fiili irtibat bulunması, yargılamanın seriliği, usul ekonomisi ve çelişkili kararların çıkmaması, sanıkların hukuki durumlarının birbirini etkilemesi nedeniyle bu davanın Balyoz planı davasıyla birleştirilmesine karar verdi. Duruşma 6 Ekim'e ertelendi.

HUKUK ÖNÜNDE HERKES EŞİTTİR

Bu arada, 10. Ağır Ceza Mahkeme-si'nin sanıkların tutukluluk halinin devamına ilişkin verdiği karara yapılan itiraz, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından değerlendirildi. Mahkeme, oyçokluğuyla tutuklamanın devamı yönünde karar verdi. 22 Ağustos 2011 tarihli kararda, üye hakimler Mehmet Ekinci ve Birol Bilen'in tutukluluk halinin devamına yönelik çarpıcı gerekçeleri dikkat çekti. Karara, Mahkeme Başkanı Şeref Akçay muhalif kaldı. Kararda, "Türkiye Cumhuriyeti'nde anayasa ve kanunlar düzenlenirken, objektif, genel, kişiye özgü olmayan, herkes için eşit uygulanır biçimindeki evrensel ilkelerin esas alındığı, yürürlükteki mezuatı uygulamakla yükümlü mahkemelerin yasaları uyguladıkları, bu nedenle tutukluluk kararı alınırken veya incelemesi yapılırken muhatap olanların geçmişte veya halen bulundukları görev, unvan ve konumları gibi yasal olmayan gerekçelerle değerlendirme yapılıp karar verilemeyeceği' vurgulandı.

Büşra Erdal / Zaman

HABERE YORUM KAT