1. HABERLER

  2. HABER

  3. Balyoz Davasında Generallere Tarihî Ceza
Balyoz Davasında Generallere Tarihî Ceza

Balyoz Davasında Generallere Tarihî Ceza

Balyoz Davası'nda kararlar açıklandı. Balyozcu paşalara balyoz indi!

21 Eylül 2012 Cuma 17:37A+A-

HAKSÖZ-HABER

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen, 250’si tutuklu 365 sanığın yargılandığı Balyoz Davası’nda karar açıklandı. Sanıklardan 330'u ceza aldı. Kötü davranış ve tutumları sebepleri ile indirim verilmeyen hükümlülere en üst sınır uygulandı. 34 sanık hakkında beraat kararı verildi.

Doğan, Örnek ve Fırtına'ya 'Eksik Teşebbüs'ten 20 Yıl

İlk hüküm kararlarına göre davanın en önemli ismi Emekli Orgeneral Çetin Doğan, Eski Deniz Kuvvetleri Konutanı Emekli Oramiral Özden Örnek ve Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına'ya "Türkiye Cumhuriyeti İcra vekili heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs." gerekçesiyle eski sisteme göre idama karşılık gelen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi fakat darbeye eksik teşebbüs sebebiyle ceza 20 yıla düşürüldü.

Ersöz'ün Dosyası Ayrıldı

Ayrıca Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün dosyası davadan ayrılırken 34 sanık beraat aldı.

Alan'a, Saygun'a, Balanlı'ya 18 Yıl

Mahkeme, Emekli Korgeneral ve MHP Milletvekili Engin Alan, Emekli Orgeneral Ergin Saygun, Orgeneral Bilgin Balanlı'ya18 yıl hapis cezası verdi.

Bazı Sanıklar Hakkında Yakalama Kararı

Duruşmada bulunmayan ancak ceza alan tutuksuz bazı sanıklar hakkında da yakalama kararı çıktı.

Verilen Cezalar: (Haksöz'de çıkmış ilgili haberler için isimlere tıklayınız)

Emk. Org. Çetin Doğan: 20 Yıl (Müebbet Hapisten Çevrildi)

Emk. Org. Özden Örnek: 20 Yıl (Müebbet Hapisten Çevrildi)

Emk. Org. Halil İbrahim Fırtına20 Yıl (Müebbet Hapisten Çevrildi)

-18 Yıl Ceza Alanlar-

Org. Bilgin Balanlı

Emk. Org. Ergin Saygun

Emk. Org. Şükrü Sarıışık

Korg. Yurdaer Olcan

Emk. Korg. Nejat Bek

 
-16 Yıl Ceza Alanlar-

Albay Dursun Çiçek
 
Albay Ali Türkşen
 
***
İŞTE AYRINTILAR
 
Silivri'de tarihi bir gün yaşandı. Balyoz Darbe Planı Davası'nda kararlar açıklandı. Böylece, Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu komutanları emekli orgeneraller Çetin Doğan ve Ergin Saygun'un da aralarında bulunduğu 250'si tutuklu 365 sanık hakkında, ''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin 20 Ocak 2010'da bir gazetede yayımlanan haber üzerine başlayan 2 yıl 8 aylık hukuki süreç tamamlandı.

Bir numaralı sanık Çetin Doğan, emekli kuvvet komutanları İbrahim Fırtına ve Özden Örnek'e 20'şer yıl hapis cezası verildi. 365 sanıktan 323'ü ceza aldı. Ceza alan sanıklardan 78'i 18, 214'ü ise 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Türkiye'nin Gözü Silivri'deydi

Türkiye'nin gözü kulağı Silivri'deydi. Balyoz Darbe Planı davasında karar günüydü. 500'ü aşkın izleyici ve 60'a yakın gazeteci saat 11'de salona alınmaya başladı. 250 tutuklu sanıktan 248'i duruşmadaydı.

Emekli Orgeneral Ergin Saygun ve cezaevinde kalp krizi geçiren Albay Hakan Mehmet Köktürk duruşmada yoktu.

Mahkeme heyeti önce tutuksuz 4 sanığın son sözlerini aldı ve karar için duruşmaya yeniden ara verildi.

Heyecanla beklenen karar akşama doğru geldi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından oluşturulan karar, üye hakim Ali Efendi Peksak tarafından okundu.

Doğan, Fırtına ve Örnek'e 20 Yıl Hapis

Mahkeme, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına'yı ''Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Sanıkların ellerinde olmayan sebeplerden dolayı sonucun meydana gelmediğini belirten, kastın ve kusurun yoğunluğunu, güttükleri amacı göz önüne alan mahkeme, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını eski TCK'nın ''cürme teşebbüs'' başlığını taşıyan 61. maddesinin 1. fıkrası uyarınca 20'şer yıl hapis cezasına çevirdi.

323 Sanığa Ceza

323 sanık çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı. Sanıklara duruşmalardaki olumsuz tutum ve davranışları sebebiyle indirim yapılmadı. En üst sınır uygulandı.

78 Sanığa 18 Yıl Hapis Cezası

Hava Orgeneral Bilgin Balanlı, MHP Milletvekili Korgeneral Engin Alan, Eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, emekli Orgeneral Ergin Saygun, emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü, emekli Korgeneral Nejat Bek, Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, emekli Korgeneral Yurdaer Olcan, emekli Koramiral Kadir Sağdıç, emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri ve emekli Albay Cemal Temizöz'e ise 18'er yıl hapis cezası verildi.

Dursun Çiçek Dahil 214 Sanığa 16 yıl

Emekli Albay Dursun Çiçek, hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, emekli Korgeneral Tevfik Özkılıç,”Ergenekon” davasından da tutuklu yargılanan emekli Albay Mehmet Fikri Karadağ ve emekli Tuğgeneral Rıfkı Durusoy'un da aralarında bulunduğu 214 sanığı ise 16 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Eski HAVELSAN Genel Müdürü'ne 13 Yıl 4 Ay Hapis

Mahkeme, eski HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman'ın da aralarında bulunduğu 28 kişiyi, 13 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum etti.

Mahkeme heyeti, Albay Hakan Büyük'e ise 6 yıl hapis cezası verdi.

250 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Salondaki 6 tutuksuz sanık tutuklanırken, 69'u hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

Ersöz'ün Dosyası Ayrıldı

37 sanık beraat ederken davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün de aralarında bulunduğu 3 sanığın dosyası ayrıldı.

Hayatını kaybeden bir kişi ile iddianamede suçlandığı halde kimlik kaydına ulaşılamayan bir sanık hakkındaki dava da düşürüldü.  

Müebbeten Kamu Hizmetlerinden Yasaklanma

Sanık Hakan Büyük dışındaki tüm sanıkların verilen hürriyeti bağlayıcı cezanın süresini dikkate alınarak, eski TCK'nın 31. maddesi uyarınca müebbeten kamu hizmetlerinden yasaklanmalarına karar veren mahkeme heyeti, aynı sanıkların eski TCK'nın 33. maddesi gereğince hapis halleri sona erene kadar yasal kısıtlılık halinde bulundurulmasını, ayrıca bu süre içinde babalık ve kocalık sıfatının verdiği hakları kullanmaktan mahrumiyetlerini kararlaştırdı.

Sanık Yakınlarından Karara Tepki

Kararı merakla bekleyen sanık yakınları, cezaları protesto etti. Kararın açıklanmasından sonra gözyaşlarına boğulan sanık yakınları kararı adil bulmadıklarını belirttiler.

 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum