1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BAHREYN

  4. Bahreyn'e İran'dan Tehdit, ABD'den Tepki
Bahreyn'e İran'dan Tehdit, ABD'den Tepki

Bahreyn'e İran'dan Tehdit, ABD'den Tepki

ABD, Bahreyn'in Şii lider Ayetullah Şeyh İsa Kâsım'ı vatandaşlıktan çıkarmasına tepki gösterirken, İran'ın Ortadoğu'daki askeri operasyonlarını yöneten Kâsım Süleymani ise Bahreyn'i tehdit edip, "Bunun bedelini ağır ödersiniz" dedi.

21 Haziran 2016 Salı 11:20A+A-

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Bahreynli Şii lider Ayetullah Şeyh İsa Kâsım’ın vatandaşlıktan çıkarılmasıyla ilgili açıklama yaptı. Bahreyn’in vatandaşlıktan çıkarma uygulamasına keyfi olarak başvurmasından dolayı 'derin rahatsızlığını' dile getiren Kirby, bunun Bahreyn’i reform ve ulusal uzlaşı yolundan daha da uzaklaştıracağını ifade etti.

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu ise Bahreyn’in 'terörle mücadele' kapsamında aldığı kararları desteklediklerini açıkladı.

'Bedelini ağır ödersiniz'

İran'ın Suriye ve Irak'taki savaşlarda Şii güçlere komutanlık yapan Devrim Muhafızları Komutanı Kâsım Süleymani, İsa Kâsım'ı vatandaşlıktan çıkardığı için Bahreyn'i tehdit etti. 

Yarı resmi Fars haber ajansının haberine göre Süleymani, "Manana rejimi Ayetullah Şeyh İsa Kâsım'dan uzak dursun yoksa El Halife hanedanlığını devirecek silahlı bir direniş de dahil bunun bedelini ağır öder" dedi.  

Nadiren basına açıklama yapan Süleymani, yazılı açıklamasında Bahreyn yönetimini uyarıp, "Rejimin devrilmesi ödeyeceğiniz bedelin sadece hafif bir kısmı olur" ifadelerini kullandı. 

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan da Bahreyn’in kararına tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı, Kâsım’ın vatandaşlıktan çıkarılmasının ‘diyalog ve barışçıl yollarla reform yapılması yönündeki umutları sonlandırdığını’ söyledi. Tahran, Bahreyn’i gayrimeşru uygulamalara son verme ve halkla diyalog yollarını tıkamama çağrısında bulundu.

Lübnan'dan tepki

İran destekli Lübnan Hizbullahı da tepkisini ortaya koydu. Bu kararın sonuçları olacağını söyleyen Hizbullah’ı Bahreyn halkını ‘öfkesini ve memnuniyetsizliğini göstermeye’ çağırdı.

Bahreyn, ülkenin bir numaralı Şii dini lideri İsa Kâsım'ı, yurt dışında siyasi ve dini mercilere bağlı örgütler kurmak gerekçesiyle pazartesi günü vatandaşlıktan çıkarma kararı almıştı. "Toplumu bölmek, radikal ve mezhepçi bir zemin oluşturmakta rol almak, dini platformları siyasi amaçlara alet etmek ve ülkenin çıkarlarına zarar vermek" Kâsım’a yöneltilen suçlamalardam bazıları.

Kaynak: Al Jazeera ve FARS

HABERE YORUM KAT

1 Yorum