1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BAHREYN

  4. Bahreyn 31 Muhalifi Vatandaşlıktan Çıkardı
Bahreyn 31 Muhalifi Vatandaşlıktan Çıkardı

Bahreyn 31 Muhalifi Vatandaşlıktan Çıkardı

Bahreyn hükümeti, 31 muhalif eylemciyi "ülkenin güvenliğini tehdit ettikleri" gerekçesiyle vatandaşlıktan çıkardı.

07 Kasım 2012 Çarşamba 18:21A+A-

Bahreyn sokakları geçen yıldan bu yana çatışmalara sahne oluyor

Bahreyn hükümeti, 31 muhalif eylemciyi "ülkenin güvenliğini tehdit ettikleri" gerekçesiyle vatandaşlıktan çıkardı.

İçişleri Bakanlığı'ndan yayınlanan açıklamada, bu gibi durumlarda Vatandaşlık Yasası'nın 10. maddesinin "tabiyet konusunun yeniden değerlendirilmesine" olanak tanıdığı ifade edildi.

Vatandaşlıktan çıkarılanlar arasında Şiilerden destek alan Vifak hareketinin eski milletvekillerinden Cevat ve Celal Feyruz ile cezaevindeki El Hak liderinin oğlu Ali Muşeyma da bulunuyor.

Bahreyn hükümeti geçen hafta da kamuya açık alanlarda toplantı ve mitingleri yasaklamıştı.

İçişleri Bakanı Şeyh Raşid El Halife, "ifade ve konuşma özgürlüğünün sürekli kötüye kullanılmasına daha fazla izin veremeyeceklerini" söyledi.

Birleşmiş Milletler ise kısıtlamaların ülkedeki durumun kötüye gitmesine yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu ve hükümeti bunları gecikmeden kaldırmaya çağırdı.

Bahreyn'de 2011'in Şubat ayında eylemcilerin daha fazla demokrasi talebiyle sokağa çıkmasından bu yana huzursuzluk sürüyor. Eylemciler, Şii olan çoğunluğa Sünni hanedan tarafından ayrımcılık yapılmasına son verilmesini istediklerini söylüyorlar.

Olayların başladığı 2011 Şubat'ından bu yana en az 60 kişi öldü, binlerce kişi de yaralandı ve tutuklandı.

Vifak hareketinin önde gelen üyelerinden Matar Matar, AFP ajansına yaptığı açıklamada vatandaşlıktan çıkarılanların çoğunun geçen yıl ülke güvenliğine zarar vermekten yargılandıkları askeri mahkemede beraat ettiklerini söyledi.

Bahreyn'deki insan hakları kuruluşları da ortak bir bildiri yayınlayarak hükümetin kararından durdukları endişeyi dile getirdi.

Bildiride, Bahreynli yetkililerin 31 kişiyi vatandaşlıktan çıkarma kararının muhalefeti cezalandırmaya ve ifade özgürlüğünü engellemeye yönelik olduğu belirtildi.

BBC

HABERE YORUM KAT

1 Yorum