1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Bahçeli'den Başkanlık Referandumuna Yeşil Işık
Bahçeli'den Başkanlık Referandumuna Yeşil Işık

Bahçeli'den Başkanlık Referandumuna Yeşil Işık

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, başkanlık sisteminden yana olmadıklarını ancak bunu 'millete sormakta da sakınca görmediklerini' söyleyerek referanduma destek mesajı verdi.

18 Ekim 2016 Salı 11:51A+A-

Bahçeli, "MHP parlamenter sistemin revize edilip reforma tabi tutulmasından yanadır. Ancak milletimize görüşünü sormanın, fiili çelişkiyi sona erdirmeyle ilgili müdahil olmasını istemenin hiçbir mahsurlu ve sakıncalı tarafını da görmeyecektir" dedi.

"MHP’nin ne dediği bellidir. Hükümet sitemi üzerinde yapılan tehlikeli oyunlar, siyasi ve hamasi uygulamalar rejim krizine dönüşebilecektir. Ya fiili durum düzelsin ya da bu durum hukuki boyut kazansın ve Türkiye derin bir nefes alsın. Millete gitmekten korkmayız, mahsur görmeyiz ve millet ne derse, gereği neyse seve seve yaparız."

Yıldırım-Bahçeli görüşmesi

Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Bahçeli Pazartesi günü bir araya gelmişti. Daha önce üzerinde anlaşılan randevu Bahçeli'nin, "AK Parti Başkanlık önerisini Meclis'e getirsin" önerisinden hemen sonra yapılmıştı.

Başbakan Yıldırım geçtiğimiz hafta, MHP lideri Bahçeli'nin Başkanlık sistemiyle ilgili çağrısına "teşekkür ederek" yanıt vermişti. Yıldırım, en kısa sürede yeni anayasa teklifini Meclis'e getireceklerini ve Meclis 367 milletvekiliyle onay verse dahi referanduma gideceklerini açıklamıştı.

Bahçeli geçtiğimiz hafta yaptığı grup toplantısında, "AK Parti Başkanlık sistemiyle ilgili inadını sürdürecekse, Anayasa taslağını TBMM'ye getirmelidir. Bizim tercihimiz parlamenter sistemin reforma tâbi tutulmasıdır. Ancak milletimiz aksini söylerse buna da diyeceğimiz herhangi bir şey doğal olarak bulunmayacaktır" demişti.

Devlet Bahçeli daha sonra yaptığı bir açıklama da, Başkanlık sistemi tartışmalarının siyaseti zenginleştireceğini söylemişti.

MHP'den 14 vekil yetiyor

Başkanlık sistemi için Anayasa değişikliği, bunun Meclis'te kabul edilmesi için de 367 milletvekilinin değişikliğe 'evet' oyu vermesi gerekiyor. 'Evet' oyları 330-366 aralığında kalırsa değişiklik referanduma götürülüyor. Başkanlık sisteminin referanduma götürülebilmesi için MHP'den en az 14 milletvekilinin değişikliğe 'evet' oyu vermesi yeterli oluyor.

Hâlihazırda AK Parti'nin, Meclis Başkanı çıkarıldığında 316 milletvekili bulunuyor. MHP'nin 40 milletvekili var. Başkanlık sistemini istemeyen CHP 133, HDP ise 59 milletvekiline sahip.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT