1. HABERLER

  2. HABER

  3. SAĞLIK

  4. Bağışıklık Sistemi Bozuklukları Kalp Hastalığını Geçti
Bağışıklık Sistemi Bozuklukları Kalp Hastalığını Geçti

Bağışıklık Sistemi Bozuklukları Kalp Hastalığını Geçti

Bağışıklık sisteminden kaynaklı hastalıkların kalp-damar hastalık sayısını geçtiği açıklandı.

06 Aralık 2016 Salı 14:43A+A-

Dünyada İmmünitet eksikliği hastalığı, kalp ve kanser hastası sayısını geçti.

Son zamanlarda gelişmiş ülkelerde otoimmün hastalık sayısında yaşanan büyük artış, bilim adamları ve tıp uzmanlarının bu konuya odaklanmasına neden oldu. Son verilere göre, bu hastalık çeşitleri diyabet, kanser ve kalp-damar hastalıklarını geçmeye başladı.

Günümüzde her beş Amerikalıdan biri ve yedi Rus vatandaşından biri bu tür bir hastalığa yakalanmış durumda.

Yüze yakın çeşidi olan otoimmün hastalıkların bazıları, Romatoid artrit, Hashimoto tiroidit, Graves hastalığı, multipl skleroz, Crohn hastalığı, vaskülit, sistemik lupus eritematoz, çölyak hastalığı, Sjogren sendromu, sedef hastalığı, 1.Tip diyabet, antifosfolipid sendromu, alerjiler, ankilozan spondilit, vitiligo.

Bu hastalık türleri, insanların bağışıklık sisteminde meydana gelen bozulmadan dolayı, vücudun kendi dokusunu tanımaz hale gelmesi ve kendi kendine zarar vermeye başlaması ile oluşuyor.

Otoimmün hastalıklara yakalananların yüzde 75-80'ninin çocuk doğurma çağındaki kadınlarda olması tıp uzmanlarının dikkatini çekiyor. Uzmanlara göre, otoimmün hastalıkların nedeninin sadece yüzde 25'i genetik kökenli, kalan yüzde 75'inde dış etkenler önemli rol oynuyor.

Son araştırmalara göre, hastalığa sebep olan dış etkenleri belirlemede "Hijyen teorisi" şoku yaşandı. Buna göre, günümüzde insanların kişisel hijyen için kullandıkları organik olmayan sabun, şampuan, diş macunu ve benzeri ürünler çeşitli alerjik durumlara yol açıyor. Bu da insanlarda bağışıklık sisteminin bozulmasına neden oluyor.

 

HABERE YORUM KAT