1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Bağdat: Türkiye’ye Petrol Satmayın...
Bağdat: Türkiye’ye Petrol Satmayın...

Bağdat: Türkiye’ye Petrol Satmayın...

Irak Başbakanı Maliki, Barzani’yi uyardı: Bizden izin almadan Türkiye’ye akaryakıt satamazsın.

23 Mayıs 2012 Çarşamba 06:57A+A-

Irak merkezi hükümeti, Kürdistan bölgesindeki yetkililere, Türkiye ile yapılan akaryakıt anlaşmalarında Bağdat yönetiminin onayını alması gerektiği uyarısında bulundu.

Irak’ta hakkında yakalama kararı bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin önce Federal Kürt Bölgesel Yönetimi’ne, ardından da Türkiye sığınması, Bağdat ile Erbil ve Ankara arasındaki ilişkileri iyice gerdi. Irak Başbakanı Nuri El-Maliki’nin Ankara’ya yönelik sert sözlerinin ardından Kürdistan yönetimiyle girdiği polemik, dün farklı bir boyuta ulaştı.

Iraklı Kürtlerin, Ankara ile yaptıkları ve Türkiye üzerinden Bağdat’a uğramadan uluslararası pazara akaryakıt ihraç edilmesine olanak sağlayan anlaşma, Bağdat’ı kızdırdı. Maliki’nin danışmanı Ali El Musavi, Bağdat ile Kürt yönetimi arasındaki akaryakıt anlaşmasının anayasaya uygun olması gerektiğini vurguladı. Bağdat, Kürdistan’ın tek taraflı anlaşmalar imzalamaya hakkı olmadığını ve ihracatın devlete ait boru hatlarından yapılması gerektiğini söylüyor.

Akaryakıt kararına erteleme

Bu arada Irak hükümeti, Kürt yönetimi denetimindeki bölgeye yapılan akaryakıt sevkıyatını durdurma kararını bir ay erteledi. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin, Enerjiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani ile yaptığı görüşmede, Petrol Bakanı El Luaybi’nin aldığı “Kürt bölgesine akaryakıt sevkıyatını durdurma kararı”nın ertelenmesini istemesi üzerine, Şehristani’nin, kararın bir ay ertelenmesi için talimat verdiği ifade edildi. Kriz, Kürt yönetiminin geçen ay petrol ihracatını durdurma kararı alması ve Kürt bölgesinde petrol çıkaran uluslararası şirketlere ücretlerinin ödenmemesi üzerine patlak vermişti.

TARAF 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum