1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. YEMEN

  4. BAE'nin Yemen'de Kurduğu Gizli Hapishaneler
BAE'nin Yemen'de Kurduğu Gizli Hapishaneler

BAE'nin Yemen'de Kurduğu Gizli Hapishaneler

ABD Temsilciler Meclisi, ABD Savunma Bakanlığı personelinin, BAE'nin Yemen'de kurduğu gizli hapishanelerdeki sorgulamalara katılıp katılmadıklarının ve insan hakları ihlallerinde rollerinin olup olmadığının aydınlatılmasını isteyecek.

28 Mayıs 2018 Pazartesi 14:28A+A-

ABD Temsilciler Meclisi, Amerikan istihbarat ve askeri personelinin, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Yemen'de kurduğu gizli hapishanelerde yapılan sorgulamalarda yer alıp almadığının ve insan hakları ihlallerinde rolü olup olmadığının aydınlatılmasını talep ediyor.

Temsilciler Meclisi Usül Komitesi, perşembe günü yaptığı oylamada, ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) yetki yasasında yaptıkları değişiklikle Pentagon'a bağlı ABD personelinin El Kaide şüphelileri için BAE'de kurulan gizli hapishanelerdeki sorgulamalara katılıp katılmadığının ve insan haklarını ihlallerinde rollerinin bulunup bulunmadığının kesin olarak belirlenmesini istedi.

Komite üyeleri, yapılan sesli oylamada Senato'nun hazırladığı yasa taslağının mevcut değişiklikle Temsilciler Meclisine sunulmasına karar verdi.

Temsilciler Meclisinin değişikliği kabul etmesinin ardından yasa tasarısı, söz konusu değişiklikle Senato'nun onayına sunulacak.

EL KAİDE İLE BAĞLANTISI OLDUĞUNDAN ŞÜPHELENİLEN KİŞİLERE AĞIR İŞKENCE İDDİASI

Associated Press (AP) haber ajansı, geçen yıl yaptığı özel haberde, Yemen'de BAE tarafından kurulan ve merkezi hükümetten bağımsız yerel güçlerce kontrol edilen gizli hapishaneler ağı bulunduğunu, burada El Kaide ile bağlantısı olduğundan şüphelenilen kişilerin ağır işkence altında sorgulandığını ileri sürmüştü.

Eski tutuklular, hapishanedekilerin aileleri, insan hakları savunucuları ve Yemenli askeri yetkililerin açıklamalarıyla ortaya konulan kanıtlarda, aralarında askeri üslerin, limanların, bir havaalanının, özel villaların ve hatta bir gece klubünün olduğu mekanlarda 18 gizli hapishanenin kurulduğu belgelenmişti.

Kaynak: AA

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT