1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. YEMEN

  4. BAE’nin Sokotra Adalarına Göz Dikmesi
BAE’nin Sokotra Adalarına Göz Dikmesi

BAE’nin Sokotra Adalarına Göz Dikmesi

​​​​​​​BAE için önemli olan Yemen’de Husi örgütünün ekarte edilmesi ve Aden’deki hükümetin tüm ülkede kontrolü ele geçirmesi değil kendisinin Yemen üzerindeki çıkar hesaplarının yürütülmesiydi.

10 Mayıs 2018 Perşembe 23:42A+A-

Ahmet Varol, Yeni Akit gazetesinden yayınlanan makalesinde Birleşik Arap Emirlikleri’nin Yemen’in Sokotro adasını işgalini yorumluyor:

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) küresel emperyalizmin Arap dünyasına dönük planlarının uygulayıcılığını ve gözcülüğünü yapıyor. O yüzden bir yazımızda BAE’den “küçük şeytan” olarak söz etmiştik. Özellikle Arap Baharı olarak isimlendirilen olayların ardından bazı dikta rejimlerinin devrilmesinden sonra başlatılan fitne hareketlerinin arkasında BAE yer almıştır. Bu fitne hareketlerinin organize edilmesi ve finanse edilmesi işlemlerini BAE yürüttü.

Mısır’daki Baltacı fitnesi BAE’nin Dubai şehrinde kurulan bir merkezden organize edildi. Fitneyi sürdürmek için sokaklara çekilenlerin paraları da buradan gönderiliyordu. Libya’daki Halife Haftar fitnesinin güçlendirilmesinde de BAE’nin yürüttüğü çalışmaların önemli rolü oldu. Filistin’deki Muhammed Dahlan fitnesine en büyük desteği veren ülke de BAE oldu.

Geçtiğimiz haftalarda Somali’de BAE’nin bazı kirli oyunlar çevirdiğinin ortaya çıkması üzerine Somali yönetimi onunla bağları kopardı. Bunun üzerine BAE de Somali askerlerinin eğitimi konusunda yürüttüğü çalışmaları durdurdu.

BAE, Yemen’deki karışıklıkta başını Suudi Arabistan’ın çektiği Körfez koalisyonu içinde yer aldı. Ancak onun için önemli olan Yemen’de Husi örgütünün ekarte edilmesi ve Aden’deki hükümetin tüm ülkede kontrolü ele geçirmesi değil kendisinin Yemen üzerindeki çıkar hesaplarının yürütülmesiydi. Bunun için Yemen’de Aden hükümetinin dışında bir militan grubu oluşturdu ve bu grubun etkili olması için destek verdi.

Son zamanlarda ise BAE’nin Yemen’in Sokotra takımadalarını ele geçirme ve bu adaları tamamen kendi kontrolüne alma oyunları oynaması konusu konuşulmaktadır.

Bu takımadalar, Sokotra adı verilen bir büyük adayla onun yakınındaki beş küçük adadan oluşur. Yemen’e ait olan Sokotra takımadaları Arap Yarımadası’nın 350 km güneyinde Hint Okyanusu’nun içinde yer alır.

Sokotra adası konumu itibariyle stratejik olduğu gibi aynı zamanda çok farklı bir bitkisel örtüye sahip olmasından dolayı büyük ilgi çeken turistik bir adadır. Dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan çok ilginç ağaçlar ve bitkiler bu adada mevcuttur. Ağaçların şekillerinden dolayı turizmle ilgilenenler burayı uzaydan gelmiş bir ada olarak nitelerler. Sadece ağaçları ve bitkileri yönünden değil, yer şekilleri, kayaları, sahil şeridinin garip görünümleri yönünden de son derece dikkat çekicidir. 300 km sahili var. Dolayısıyla buranın aslında dünyada iyi tanıtımı yapılsa adayı ziyaret eden turistlerin sayısının hayli artması muhtemeldir. Adanın yerli nüfusu ise 130 bini bulmaktadır.

BAE kendince buranın güvenlik ve düzenini sağlama iddiasıyla adaya asker yerleştirdi. Fakat Yemenli yetkililerin adaya girmelerini engellemeye başlaması BAE’nin amacının sadece güvenlik ve düzeni sağlamak değil aynı zamanda bu adaya el koymak olduğunu gözler önüne serdi. BAE’nin gönderdiği askerler Sokotra adasındaki havaalanını ele geçirdiler. Yemenli güvenlik görevlilerini de adadan çıkardılar. Sonra Yemenli yöneticileri Sokotra Havaalanı’na sokmamaya başladılar.

BAE’nin bu tutumu tabii ki Yemen’deki Aden hükümetiyle BAE arasında ciddi sorun oluşturmaya başladı. Yemen hükümeti BAE’nin Sokotra’daki askerlerini çekmesini ve Yemen’in topraklarına göz dikmemesini istedi. Suudi Arabistan’ın da müdahalesiyle adaya meselenin çözümü için bir heyet gönderildi. Ancak BAE’nin askerleri Yemenli yetkilileri adaya sokmadılar. Yemen kaynakları BAE’nin gönderdiği askerlerin buranın kendi adaları olduğu mesajı veren bir tavır sergilediklerini ve Yemenli yetkililerin çalışmalarını engellediklerini dile getirdiler.

 

HABERE YORUM KAT