1. HABERLER

  2. HABER

  3. MEDYA

  4. Baas Rejiminin Enformasyon Savaşında Çifte Hile
Baas Rejiminin Enformasyon Savaşında Çifte Hile

Baas Rejiminin Enformasyon Savaşında Çifte Hile

Baas rejimi medyada dezenformasyon Suriyeli devrimciler tarafından ifşâ edildi.

12 Şubat 2012 Pazar 15:16A+A-

Bülent Şahin Erdeğer / HAKSÖZ-HABER

Suriye'de devlet terörü işkence, tecavüz ve ölüm vakıalarını sistematik bir sindirme yöntemi olarak kullanırken hergeçen gün rejim şiddetin dozajını arttırıyor. Katliamlardaki şehit sayısının artması ile medya alanındaki dezenformasyon da artıyor. Suriye devleti işlediği insanlık suçlarını Dünya kamuoyunda örtbas etmek için yaşanan şiddeti "sıradanlaştırma", "yok sayma" ya da "silahlı terör gruplarının işlediği suçlar" olarak gösterme taktikleri kullanıyor.

Baas rejimine ait resmi TV Kanalları (Suriye-1, el-Dunya TV), resmi haber ajansı SANA, Baas'a tam destek veren Lübnan Hizbullah'ının resmi yayın organı el-Menâr TV ve Rusya'nın resmi tv kanalları Russia Today ve Rusya el-Yevm, İran'ın resmi kanalları İRİB-1-2, Sahar TV, Kevser TV ve el-Alam TV dezenformasyon da araç olarak kullanılıyor. Bu silsileye Türkiye'de de Ulusal Kanal gibi yayın organları katılıyor.

Son dezenformasyon olayı ise Suriyeli devrimciler tarafından ifşâ edildi. Suriye'deki olayların arkaplanı başlığıyla el-Dunya TV'de yayınlanan sonrasında ise tüm dünyaya internet üzerinden servis edilen görüntülere göre "Suriyeli Devrimciler katliam görüntülerini bir mizansen şeklinde tasarlıyorlar".

Örneğin Free Syria Forever Bashar Al-Assad (Suriye Bağımsızdır Bağımsız Kalacak) isimli Türkçe yayın yapan Nusayri/Ulusalcı Facebook sayfasında görüntüler şu ifadelerle yer alıyor:

"Evet arkadaşlar sözün bittiği yerdeyiz, Yabancı Basına servis edilmek üzere ısmarlama haber yapılıyor. Yerlere yatanları çeken Al-Jazeera Kanalı da bunları Esad öldürdü diye Haber yapıyor. Siyonist Medya her zamanki gibi Müslüman halkı kandırıp birbirini kırdırmaya çalışıyor."

Peki, gerçek böyle mi? Elbette hayır.

YALANCININ MUMU...

Suriye'deki olayların arkaplanı şeklinde TV Kanallarında ve internette yayınlanan video Bahreyn kaynaklı çıktı. Aynı görüntülerden bir kesit ilk önce, el-Menar TV'de Kuzey Manama'da Bahreyn kuvvetleri tarafından muhaliflere katliam yapıldı şeklinde servis ediliyor. Görüntülerin gerçekten Suriyeli muhaliflere ait olduğu izlenimi verilmek için muhaliflerin haber kaynağı SNN'nin logosu da eklenmiş. Ama küçük bir ayrıntı var. Görüntülerde konuşanlar Suriye lehçesi/ammicesi ile değil Körfez lehçesi/ammicesiyle konuşuyorlar!

Suriyeli devrimciler Baas'ın yayınladığı görüntülerin daha önce de El-Menar'da yayınlandığını ortaya çıkarttılar. Tüm görüntüleri birleştirerek çifte dezenformasyonu suçüstü ifşâ ettiler. İşte bir taşla iki kuş vurmaya çalışan Baas-Hizbullah-Rusya-İran resmi medyasının bu kadarına da pes dedirten medya kurgusu:

40. saniyeden sonra el-Menar'ın haberini izliyorsunuz. Daha sonra Baas kanalı el-Dunya TV ise, aynı görüntülerin full versiyonunu "Suriyeli muhalifler işte böyle film çekiyor!" şeklinde servis ediyor. Yani Bahreyn'de katliam görüntüsü vermek için hazırlanmış bir tertip var, bunun işe yarar kısmı el-Menar'da gerçekten Bahreynli muhaliflere bir katliam olmuş şeklinde görüntüleniyor ve el-Dunya TV'sinde "muhaliflerin oyunu" şeklinde tam versiyon verilerek, Suriye Devrimi gölgelenmeye çalışılıyor.

Bahreyn halkının uğradığı devlet terörünün ve gaspedilen hakları uğruna verdikleri meşru mücadelenin abartılarak bir dezenformasyon argümanına dönüştürüldüğü görülüyor. Bilindiği üzere Bahreyn devriminde Suriye'de olduğu gibi kitlesel katliamlar yaşanmıyor.

Bu dezenformasyonun ikinci ayağında ise tıpkı Bahreyn halkı gibi haklarını arayan başka bir halkın karalanması söz konusu...

Gerek DEBKA, Haaretz gibi siyonist manipülasyon kaynakları, gerekse de Russia Today ve diğer Baas yanlısı manipülasyon kanallarının gerçekleri çarpıtan yayınlarına karşı dikkatli olmak gerekiyor...

 

HABERE YORUM KAT

7 Yorum