1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AZERBAYCAN

  4. "Azeri Muhalifler Gülenci Damgasıyla Tutuklanıyor" İddiası
"Azeri Muhalifler Gülenci Damgasıyla Tutuklanıyor" İddiası

"Azeri Muhalifler Gülenci Damgasıyla Tutuklanıyor" İddiası

Azerbaycan’da muhaliflerin gözaltına alınmasının bahanesi olarak Türkiye’deki darbe girişiminin öne sürüldüğü iddia edildi.

18 Ağustos 2016 Perşembe 17:11A+A-

Azerbaycanlı muhalif aktivistlerin devlet tarafından gözaltına alınması, Türkiye'deki darbe girişimi ile ilişkilendiriliyor.

Gözlemcilere göre, Azerbaycan hükümeti, ülkede yapılacak referandum arifesinde 'Gülenciler' suçlaması ile muhalefetin önünü kesmeyi amaçlıyor.

Ağustos ayı başından bu yana, Azerbaycan'da muhalefetinin önde gelen birkaç üyesi gözaltına alındı. Örneğin, Real adlı Cumhuriyet alternatifi muhalif grubu üyelerine çeşitli suçlamalar yönetildi. Real hareketi liderlerinden Natık Cafer, 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Azeri mahkemesi Cafer'i 'referandum ve seçim sonuçlarını kötü yönden etkileyebilecek' sözleri yüzünden suçlu buldu.

NIDA adlı sivil hareketin de birkaç üyesi ise gerekçe açıklanması yapılmadı. Yakınları ise konu hakkında medyaya konuşmama kararı aldıklarını ifade etti.

Azerbaycan Halk Cephesi üyesi Mesut Rizoli ve birkaç muhalif daha 12 Ağustos'ta polise itaatsizlik suçundan tutuklandı.

26 Eylül'de Azerbaycan’da Cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıldan 7 yıla uzatılmasını öngören Anayasa değişikliği referandumu yapılacak.

Türkiye'deki başarısız darbe girişiminden sonra Fethullah Gülen ile röportaj yayınlamak isteyen Azeri ANS TV kanalının lisansı iptal edilmişti.

Barış TV uydu kanalının faaliyetleri de askıya alındı. Kanalda 'Azerbaycan saati' ismi ile Azerbaycan muhalefeti hakkında program yapan haberciler 'Gülenciler' olmakla suçlandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan'daki bu tutuklamalardan dolayı endişelerini dile getirdi.

Kaynak: Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT

1 Yorum