1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TACİKİSTAN

  4. AYM Tacik Muhaliflerin İadesini Son Anda Önledi
AYM Tacik Muhaliflerin İadesini Son Anda Önledi

AYM Tacik Muhaliflerin İadesini Son Anda Önledi

Anayasa Mahkemesi, “Grup 24" adlı muhalif Tacik hareketin lideri Suhrob Zafar (Turev) ve yardımcılarından Nasimjon Sharıpov'un iade işlemini son anda durdurarak bir ayıbın yaşanmasını engelledi.

27 Mart 2018 Salı 13:27A+A-

Tacikistan’a iade edilmek üzere Başakşehir'deki evlerinden polis tarafından gözaltına alınan “Grup 24" adlı muhalif Tacik hareketin lideri Suhrob Zafar (Turev) ve yardımcılarından Nasimjon Sharıpov'un iade işlemi Anayasa Mahkemesi tarafından son anda durduruldu.

Ülkesindeki mevcut hükümetin baskısına daha fazla dayanamayarak Türkiye’ye iltica eden "Grup 24" adlı muhalif Tacik hareketin lideri Suhrob Zafar ve yardımcısı Nasim Sharıpov Başakşehir'deki evlerinden polis tarafından gözaltına alındı. Tacikistan'ın ülkesine iade talebi doğrultusunda gözaltına alının iki Tacik liderin Çatalca Binkılıç'taki Geri Gönderme Merkezi'nde tutulduğu ifade edildi. 

MUHALİFLERE BASKI YAPILIYOR

Üç sene önce Tacik asıllı Umarali Kuvvatov'un İstanbul Fatih’teki evinin yakınında ensesinden tabanca ile vurularak suikastla öldürülmesinin andından, Suhrob Zafar "Grup 24" lideri olarak seçildi. Son yıllarda Tacikistan’da düşünce ve ifade hürriyeti, inanç özgürlüğü alanlarında yaşanan ihlallere karşı çıkan muhalifler baskılara dayanamayarak ülkeyi terk etmek zorunda kalıyor. Tacikistan hükümetinin baskıcı politikaları dolayısıyla bugüne kadar çok sayıda siyasi muhalif ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

CEZAEVİNDE ÖLÜYORLAR

Muhalif Grup 24 hareketinin iki liderinin sınırdışı edilmek amacı ile gözaltına alınması ile ilgili açıklama yapan Avukat İbrahim Ergin, bulundukları ülkelerden Tacikistan'a iltica eden muhaliflerin yaşam haklarını tehlike altında olduğunu belirterek, " Yakın zamanda Rusya, Cumaboy Mahmadov isimli Grup 24 mensubu muhalifi Tacikistan’a iade etti ve iade edildikten iki hafta sonra karakolda işkence ile öldürüldü. Bir kaç sene önce ise Umedjon Solihov ve Maksud Ibrahimov yine Rusya'dan Tacikistan'a iade edildi. Tacikistan' da biri 17, diğeri de 23 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezaevine konan muhaliflerin sonu ölüm oluyor" dedi.

Gözaltına alınan Grup 24" adlı muhalif Tacik hareketin lideri Suhrob Zafar (Turev) ve Türkiye'deki yardımcısı Nasim Sharıpov'un iadelerinin Anayasa Mahkemesi'nin son anda verdiği kararla durdurulduğunu belirten Avukat Ergin, "Anayasa Mahkemesi iade talebinin siyasi olduğuna karar verdi. Tamamı eğitimli bireylerden oluşan muhalifler ülkelerinde insanca yaşama hakkı verilmediği için başka ülkelere iltica etmek zorunda kalıyorlar" dedi.

HABERE YORUM KAT