1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. AYM Kararları ve HSK’nın Hukuk Sınavı
AYM Kararları ve HSK’nın Hukuk Sınavı

AYM Kararları ve HSK’nın Hukuk Sınavı

Elif Çakır, AYM’nin Şahin Alpay ve Mehmet Altan ilgili verdiği kararları uygulamayan mahkemelerin, gerekçeli kararlar açıklandıktan sonra da herhangi bir işlem yapmaması üzerine HSK’nın bu mahkemelere dair bir işlem başlatıp başlatmayacağını soruyor.

23 Ocak 2018 Salı 09:43A+A-

Elif Çakır tarafından kaleme alınan ve bugün Karar gazetesinde “Türkiye Afrin’e Harekâtı Hangi Orduyla mı Yapacak?” başlığıyla yayımlanan yazının Şahin Alpay ve Mehmet Altan’la ilgili kısmını aynen aktarıyoruz:

HAKİMLER VE SAVCILAR KURULU'NUN ‘HUKUK’ SINAVI...

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve 26 Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Şahin Alpay ve Mehmet Altan hakkında “ihlal” kararı veren Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararlarını reddetme gerekçeleri şunlardı:

* Anayasa’nın 153. maddesi uyarınca Anayasa Mahkemesi tarafından verilen iptal kararlarının gerekçeli kararlarının Resmî Gazete’de yayımlanması gerekiyor. Henüz Resmî Gazete’de yayımlanan bir karar yok.

* Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararının mahkememize ulaşması gerekiyor, bize henüz ulaşmadı.

* Anayasa Mahkemesi sanıklar hakkında tahliyelerine ilişkin tedbir kararı almadı.

19 Ocak Cuma günü, Anayasa Mahkemesi’nin Şahin Alpay ve Mehmet Altan hakkında verdiği “hak ve hürriyet ihlali” kararları Resmî Gazete’de yayımlandı.

Ancak, Anayasa Mahkemesi’nin kararı Resmî Gazete’de yayımlanmış, ilgili mahkemelere gerekçeli kararlar ulaşmış olsa da yerel mahkemeler kararlarını gözden geçirme gereği duymadılar.

Peki, yargıçların idari amiri konumunda olan, tam da bu tür hususlarda devreye girmesi gereken Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) bu süreçte anayasa ihlali yapan mahkemelerine bir şey demeyecek mi?

Şimdi işte, Hakimler ve Savcılar Kurulu bu tarihi süreçte, sırat köprüsünün üstünde bir sınavda. Ya HSK birinci dairesi, normal bir hukuk devletinde “inceleme, soruşturma, kovuşturma” gibi ne yapılması gerekiyorsa onları yaparak, bu sınavı geçecek ve Türkiye’nin hukuk devleti olduğunu, yargının, eski dönemdeki gibi olmadığını topluma gösterecek.

2014 Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerinde “mahkemelerde işlenen hukuksuzlukları, yargıç cüppeleri içerisinde işlenen anayasa ihlalleri”ni ellerinde dosyalarla anlatan, ekran ekran dolaşan Yargıda Birlik Platformu’nun üyelerinden oluşan Hakimler ve Savcılar Kurulu, bakalım ne yapacaklar?

HABERE YORUM KAT

1 Yorum