1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Avusturya'da Sağ-Faşistler Cumhurbaşkanlığı Seçimini Kaybettiler!
Avusturya'da Sağ-Faşistler Cumhurbaşkanlığı Seçimini Kaybettiler!

Avusturya'da Sağ-Faşistler Cumhurbaşkanlığı Seçimini Kaybettiler!

Avusturya'da aşırı sağcı aday Norbert Hofer'in seçim kampanyasını yürüten ekip, oyların sayımı devam ederken yenilgiyi kabul etti. Cumhurbaşkanlığı seçimini Yeşiller'in adayı Van Der Bellen kazandı.

05 Aralık 2016 Pazartesi 10:27A+A-

Avusturya’da kayıtlı yaklaşık 6,4 milyon seçmen, sabah saatlerinden itibaren sandıklara giderek oylarını kullandı. Türkiye saatiyle 10.00’da başlayan oy verme işlemi, saat 19.00’da sona erdi.

Avusturya halkının 6 yıl görev yapacak cumhurbaşkanını belirlediği seçimin ilk sonuçlarına göre, Yeşiller Partisi'nin adayı Van Der Bellen yüzde 56 oranıyla kazandı.

Yenilgiyi kabul etti

Seçmenler, aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi'nin (FPÖ) adayı Norbert Hofer ile Yeşiller Partisi'nin adayı Alexander Van Der Bellen arasında tercih yaptı.

Hofer'in seçim kampanyasını yürüten Herbert Kickl, ORF kanalına yaptığı açıklamada yenilgiyi kabul ettiklerini söyledi.

Anketler yanıldı

Kamuoyu yoklamaları Hofer’in az farkla da olsa Van Der Bellen’in önünde olduğunu gösteriyordu.

Hofer’in kazanması halinde Avrupa’da 1940'lı yıllardan beri ilk defa aşırı sağcı bir siyasetçi cumhurbaşkanı olacak ve Avrupa Birliği (AB) içerisindeki AB karşıtı çevrelerin güçlenmesine sebep olacaktı.

AB ve sığınmacı karşıtı açıklamalarıyla bilinen Hofer, AB’nin daha fazla merkezileşmesini ve Türkiye’nin üye olması halinde Avusturya’nın birlikten ayrılmasını (Öxit) savunuyor.

AB ve sığınmacı yanlısı açıklamalarıyla dikkati çeken Van Der Bellen ise Müslümanlara ve göçmenlere karşı daha liberal yaklaşımlarıyla biliniyor.

Görev ve yetkileri

Avusturya’da görevi daha çok sembolik olan cumhurbaşkanın, meclisi feshetme yetkisi var. Hofer'in seçilmesi halinde meclisi feshedebileceği yönündeki açıklamaları endişelere neden olmuştu.

Cumhurbaşkanı seçiminin 24 Nisan’da yapılan birinci turunda Hofer ve Van der Bellen, altı aday arasından en fazla oyu alarak ikinci tura kalmıştı.

Van Der Bellen, 22 Mayıs’ta yapılan ikinci tur seçimi, mektuplu oyların sayımından sonra rakibi Hofer’e yaklaşık 30 bin oy fark atarak kazanmıştı ancak aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ), seçimin kaderini değiştiren mektuplu oyların sayımında hile yapıldığı iddiasıyla dava açmıştı.

Anayasa Mahkemesi, mektuplu oyların sayımında usûlsüzlük yapıldığını tespit ederek seçimin ikinci turunu iptal etmişti. Hükümet, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunun 2 Ekim'de tekrarlanacağını açıklamıştı. Ancak mektuplu oylarda tutkal probleminin yaşanması nedeniyle ikinci tur 4 Aralık’a ertelenmişti.

Kaynak: Reuters, AA

 

HABERE YORUM KAT