1. HABERLER

  2. HABER

  3. Avukatlardan İstanbul Barosu’na Protesto
Avukatlardan İstanbul Barosu’na Protesto

Avukatlardan İstanbul Barosu’na Protesto

İstanbul Barosu'nun başörtülü stajyer avukatları barodaki eğitimlere almaması bir grup avukat ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından Beyoğlu’nda protesto edildi.

27 Aralık 2011 Salı 16:10A+A-

İstanbul Barosu'nun başörtülü stajyer avukatları barodaki eğitimlere almaması bir grup avukat ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından Beyoğlu’nda protesto edildi. Taksim Meydanı’nda toplanarak İstanbul Barosu’na yürüyen avukatlar, Baro’yu yasakçı zihniyetinden biran önce vazgeçmeye çağırdı.

İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği, İnsan Hakları Derneği, Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği yöneticilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda hukuk platformu üyesi avukat, İstanbul Barosu’nun başörtülü avukatlara yönelik yasakçı tutumunu protesto etmek için Taksim Meydanı’nda toplandı. Cübbelerini giyen avukatlar, İstiklal Caddesi üzerinden Baro’ya doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş sırasında meslektaşlarına destek için başörtüsü takan erkek avukatlar dikkat çekti. Baro önüne gelen avukatlar ‘Yasakçı baro hesap verecek’ şeklinde slogan attı.

Grup adına bir açıklama yapan Avukat Figen Şaştım, İstanbul Barosu yönetimi tarafından iki hafta önce Staj Eğitim Merkezi’nde başörtülü avukat stajyerlerinin derslere artık başörtülü olarak kabul edilmeyeceğine dair karar alındığını hatırlattı. Bu kararın üzerine baro yöneticileri ile Baro’nun bu kararının temel hak ve özgürlüklere aykırı olduğu, bu karardan bir an önce dönülmesi yönünde görüşmeler yapıldığını belirten Şaştım, “Ancak, baro yönetimi diyalog yolu ile çözüm arayışlarına olumlu bir karşılık vermediği gibi yasakçı kararını sürdürmekte ısrarcı olacağını bildirmiştir. Avukatların mesleki sıkıntıları konusunda kılını kıpırdatmayan, duruşmalara katılmak için saatlerce beklemek zorunda kalmalarına çözüm bulamayan, toplu olarak gözaltına alınmalarına ve adliyelerde aranmalarına ses çıkarmayan tüm bunları avukatın saygınlığını zedeleyen bir durum olarak görmeyen Avukatlık Kanunu’nda sayılmış olan görevlerini layıkı ile yerine getirmeyen, hiçbir zaman tam manasıyla avukatların yer almayı başaramamış, kamuoyunun hafızasına darbeci baro pankartları ile kazınmış olan mevcut İstanbul Barosu yönetiminin tüm bunları bir tarafa bırakıp stajyer avukatların kıyafetleri ile uğraşması, hukukçu kimliği ve mesleğiniz açısından kabul edilemez bir durumdur.” dedi.

İstanbul Barosu’nun bu yasakçı tavrının insanlık onuruna aykırı, kadınların çalışma hayatına katılmalarını engelleyici ve ayrımcılık olduğuna vurgu yapan Şaştım, Baro’nun yasakçılık yerine, hak ve özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesine çalışması gerektiğini dile getirdi.

Baro yönetiminin, avukatlık mesleğinin henüz başındaki stajyer avukatlara yasakçı, kısıtlayıcı, ideolojik ve dayatmacı şartları ileri sürmesinin evrensel ilkelere de aykırı olduğunu hatırlatan Şaştım şöyle konuştu: “Baro, doğası gereği evrensel hukukun, kişi hak ve özgürlüklerinin benimsenmesi ve yerleşmesinde öncü olması gerekirken, tam tersine kendi içinde bile yasakçı uygulamalar sergilemesi mesleğimizin ve örgütümüzün itibarını da zedelemektedir. Baronun bu ve benzeri uygulamalarının takipçisi olacağımızı, sorunların çözümü için her türlü yasal imkanı kullanacağımızı kamuoyuna saygı ile duyururuz.”

Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Abdulbaki Boğa ve Mazlumder İstanbul Şube Başkanı Cüneyt Sarıyaşar’da birer konuşma yaparak Baro yönetimini protesto etti.

Konuşmaların ardından grup dağıldı.

CİHAN 

HABERE YORUM KAT