1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Avrupa’nın Türkiye Üzerindeki Yaptırım Gücü
Avrupa’nın Türkiye Üzerindeki Yaptırım Gücü

Avrupa’nın Türkiye Üzerindeki Yaptırım Gücü

Avrupa’nın sergilediği çelişkiler ve arkası arkasına deklare ettiği şantajlar Türkiye’yi geri adım attırmak bir tarafa AB’ye karşı daha sert tutumlar almaya zorladı adeta.

17 Kasım 2016 Perşembe 08:48A+A-

Kenan Alpay’ın yeni yazısı:

Avrupa’nın Türkiye Üzerindeki Yaptırım Gücü

Türkiye’deki Avrupa Birliği gündemi ile Avrupa’da Türkiye’nin Birliğe üyelik süreci son dönemde neredeyse sadece gerilimden ibaret bir tablo yansıtmakta. Fakat bu gerilim tablosunda (beklenenin aksine) Avrupa’nın dozajı artan tehditleriyle hızla yükselen çifte standartları dengenin Türkiye lehine gelişmesine bir türlü engel olamıyor. Avrupa’nın sergilediği çelişkiler ve arkası arkasına deklare ettiği şantajlar Türkiye’yi geri adım attırmak bir tarafa AB’ye karşı daha sert tutumlar almaya zorladı adeta.

Yarım asrı bulan Türkiye-AB süreci 2003 yılından itibaren AK Parti Hükümetleriyle iyiden iyiye hızlandı, arka arkaya fasıllar açıldı ve Türkiye’nin hem siyasi hem de iktisadi açıdan standartları yükseldi. AK Parti Hükümetleri AB’nin kendisinden çok daha fazlasıyla müzakere süreçlerini ortaya çıkaracağı kazanımları hedeflediği için birçok çelişki hatta dayatmayı bir yere kadar sineye çekmeyi tercih etti. Bununla birlikte AB yetkili kurum ve temsilcileri bu sineye çekme işini ilelebet sürecek bir zaaf, acizlik hatta bağımlılık sanarak Türkiye üzerinde daha güçlü bir hegemonya kurabilecekleri yönünde hesaplarla hareket ettiler.

Yazının Devamı >>>