1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Avrupa Medyası Katolik Kilisesinde Cinsel İstismar Vakasını Tartışıyor!
Avrupa Medyası Katolik Kilisesinde Cinsel İstismar Vakasını Tartışıyor!

Avrupa Medyası Katolik Kilisesinde Cinsel İstismar Vakasını Tartışıyor!

Alman Piskoposlar Konferansı'nın hazırlattığı ve salı günü yayınlanan bir rapor, Almanya'daki Katolik Kilisesi'nde cinsel istismar olaylarını tüm boyutlarıyla ortaya koyuyor.

27 Eylül 2018 Perşembe 15:11A+A-

Raporda 1946-2014 yılları arasında en az 1670 din adamının çocuk ve ergenlere cinsel istismarda bulunduğu öne sürülüyor. Köşe yazarları Kilise'nin bunları şimdi açığa çıkarması ve geçmişiyle hesaplaşması gerektiğine vurgu yapıyor.

Berlin'de yayınlanan Der Tagesspiegel, Kilise'nin işlenen tüm suçları detaylarıyla aydınlatması ve acı verecek bir süreçte birçok şeyi sorgulaması gerektiğinin altını çiziyor. Stephan-Andreas Casdorff imzalı yorumda şunlar dile getirilmiş.

“Almanya Piskoposlar Konferansı Başkanı olarak Kardinal Reinhard Marx'ın bu konuyu ciddi bir biçimde ele alması gerekiyor. Bin yıllık bir iktidar yapısı ve cinsel ahlak hakkında artık ciddi bir biçimde konuşulması gerekiyor; sessiz kalmanın nihayet aşılması gerekiyor; her şey ayrıntılı olarak incelenmeli ve sorgulanmalı: Cemaat ve maneviyat çalışmaları, birçok ipucunun değerlendirilmesini imkansız kılan günah çıkarmanın gizliliği, rahiplere evlenme yasağı. Şeffaflığın eksikliği hakkında, hiyerarşi hakkında, aşağılama hakkında konuşulması gerekiyor. ... Kilise bunun için arşivlerini açmalı. Hem piskoposluklarda, hem de tarikatlarda, hatta kiliseye bağlı yatılı okullar, okullar ve yurtlarda da.”

İletişim bilimleri uzmanı Max Gottschlich die Presse'deki yazısında ise çok çarpıcı bir noktaya dikkat çekiyor ve evlenme yasağının sorgulanması gerektiğini vurguluyor:

 “Cinsel istismarla suçlanan din adamlarının istisnasız hepsinin elinden derhal bu unvanları alınmalı ve mahkeme önüne çıkarılmalı. Hangi makamda olurlarsa olsunlar zanlılar olay aydınlanana kadar kilisenin hizmetinde çalışmamalı. Bir soruyu ivedilikle yeniden sormak lazım: Rahipler için evlilik yasağına uyup uymamak serbest olmamalı mı acaba? Kendi cinselliğini serbestçe yaşama özgürlüğü cinsel istismarı önlemek için bir garanti değil, tamam, ama Alman Piskoposlar Konferansı'nın araştırmasına göre, suçlu oranlarını büyük ölçüde düşüreceği muhakkak: Bu araştırmaya göre Başpiskoposluk rahiplerinin yüzde 5,1'i cinsel istismarla suçlanırken, bu oran (evlenmeleri yasak olmayan) diyakozlarda 'sadece' yüzde bir.”

HABERE YORUM KAT