1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Avrupa Basınına Trump-Putin Zirvesine Dair Endişe Hakim!
Avrupa Basınına Trump-Putin Zirvesine Dair Endişe Hakim!

Avrupa Basınına Trump-Putin Zirvesine Dair Endişe Hakim!

Donald Trump ile Vladimir Putin 16 Temmuzda Helsinki'den buluşacak. Devlet başkanları arasındaki ilk zirveye gazeteciler kuşkuyla bakıyor. İki lider arasındaki yakınlaşma ne kadar ileri gider ve Avrupa için bir sorun olabilir mi?

29 Haziran 2018 Cuma 22:35A+A-

Avrupa Basınından Trump-Putin zirvesi hakkında haberler:

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG (ALMANYA)

Trump-Putin paktı çok tehlikeli olabilir

Süddeutsche Zeitung Avrupa'nın büyük bir tehdit senaryosuna hazırlıklı olması gerektiği endişesini taşıyor:

“Donald Trump ... artık ortaklarının çıkarlarını temsil etmiyor. Aksine tıpkı Putin gibi saldırgan bir milliyetçi politika güdüyor; AB'yi zayıflatmak da bu politikanın bir parçası. ... AB, artık şunu anlamalı ki, ABD ile Rusya, Avrupa'yı ve çıkarlarını hiç umursamadan iş birliği yapabilir. Böyle bir hamle çok tehlikeli olacaktır. ... En kötüsüne hazırlıklı olmak her halükarda yapılabilecek en akıllıca şey, zira Trump Batı'ya ihanet edip -en azından gizlice ya da kısmen- Putin'le işbirliği yaparsa, Avrupalılar kendi başlarına kalacak. Şu anda AB içinde, Avrupa'yı zayıflatan tüm devletler ve siyasi partiler bunu dikkate almalı.”

BNS (LİTVANYA)

Kremlin Trump'ı manipule edebilir

Güvenlik politikaları uzmanı Edward Lucas, Putin'in danışmanlarının Trump buluşmasıyla ilgili olası stratejilerini BNS'de masaya yatırıyor:

“İlişkilerin yeniden kurulmasını överek başlayın söze. ... ABD başkanının NATO'ya kuşkulu yaklaştığını biliyoruz, bu yüzden ABD'li vergi mükelleflerinin Avrupa'daki nankör müttefiklerin savunmasına harcadıkları kaynaklar konusunda duygudaşlığınızı gösterin. Dış ticaret açıklarını ve Avrupa'daki yüksek sosyal güvenlik harcamalarını da dile getirin. Bu iki konuyu birbirine bağlamak saçma görünse de inanın etkili olacaktır. Avrupa'da konuşlandırılan ABD askerlerinin ne kadar pahalıya mal olduğuna, bu paranın ABD'de harcanabileceğine işaret edin. Sonra Rusya'nın da hak etmediği bir yükü taşıdığını hatırlatın ve buradan yaptırımlar konusuna geçin.”

RADIO KOMMERSANT FM (ROMANYA)

Ürkütücü yakınlaşma

Radio Kommersant FM'e göre, zirveden sonra bambaşka bir dünyaya uyanabileceğimiz ihtimali hem Avrupa'yı hem de Rusya'yı megul ediyor:

“Trump Putin'ın karizmasına yenilirse ve Rusya devlet başkanı siyaset deneyimi olmayan mevkidaşını parmağında oynatırsa ne olacak? Trump'ın Avrupa güvenlik sisteminden vazgeçtiğini, NATO'nun finansmanını durdurduğunu ve Doğu Avrupa'daki birliklerini geri çektiğini düşünün. ... İlişkilerin kurulması kolay iş değildir. Bizde de, Batı'da da herkes çatışma halinde olmaya alıştı. ... Şimdi Kremlin yönetimi de iyice kışkırtılmış halkına bir şeyi izah etmek zorunda: Daha kısa bir süre öncesine kadar ABD öcüydü de şimdi ne oldu? ... Dış mihraklar o kadar da kötü değilse, içerideki sorunların sorumluluğu kimin üzerine atılacak?”

FRANCE INTER (FRANSA)

ABD başkanı barış güvercini pozunda

Jeopolitika uzmanı Bernard Guetta, France Inter radyo kanalına, Donald Trump'ın şu anda neden büyük bir kararalılıkla Vladimir Putin'le yakınlaştığını açıklıyor:

“Ne tesadüftür ki -AB'yi yerle bir etmek isteyen iki kişi- Putin ve Trump tam da şu uğursuz AB zirvesinden bir gün önce ilk kez buluşacaklarını açıklıyor. Buluşma muhtemelen önümüzdeki ay Helsinki'de gerçekleşecek. AB parçalanırken, ABD ile Rusya birbirlerine yaklaşıyor. Kim ile Trump'ın Singapur'daki kucaklaşmasına bakıldığında, ABD başkanının kasım ayı ortasındaki Kongre seçimlerinde barış güvercini olarak sahneye çıkabilmek için Putin'e her konuda ödün vermeye hazır olduğunu söyleyebiliriz.”

AAMULEHTI (FİNLANDİYA)

Diyalog her zaman iyidir

İçerdiği tüm risklere karşın Aamulehti, Trump ile Putin zirvesini yerinde buluyor:

“Trump ile Putin arasındaki görüşmeden nasıl bir sonuç çıkacağını kestirmek olanaksız. Öngörülemezlik, her iki liderin de sevdiği bir davranış tarzı. ... Bu buluşma, asıl ABD'nin ortakları arasında kaygı uyandırıyor. ... Bu kaygılardan biri Trump'ın, örneğin ABD'nin Avrupa'ya karşı sahip olduğu askeri sorumluluklarını kısıtlayarak ya da bu sonbahar Norveç'te yapılması planlanan tatbikata katılmayacağını açıklayarak ya da Kırım'ın ilhakını tanıyarak NATO'nun otoritesini sarsabileceği. ... Diplomasi, buluşmalar ve görüşmeler her zaman faydalıdır, bu nedenle iki başkanın Finlandiya'da buluşması şimdilik olumlu olarak değerlendirilmeli.”

Kaynak: euro|topics

HABERE YORUM KAT

İlgili Haberler