1. HABERLER

  2. HABER

  3. ‘Atıf Hoca’nın Mezarı Yıllarca Çiğnendi’
‘Atıf Hoca’nın Mezarı Yıllarca Çiğnendi’

‘Atıf Hoca’nın Mezarı Yıllarca Çiğnendi’

İsklipli Atıf Hoca’nın mezarının bulunmasında büyük emeği geçen Hatay eski Milletvekili Mehmet Silay, Atıf Hoca’nın mezarını bulmak için 10 yıl boyunca çalışma yaptıklarını ifade etti.

30 Kasım 2011 Çarşamba 04:22A+A-

Atıf Hocanın mezarını bulmalarına rağmen 2 yıl boyunca dokunamadıklarını kaydeden Silay, çıkarılan kemikleri DNA testinin sonuçlanmasını bekledikleri için 6 ay boyunca aracında taşıdığını belirtti. Kemiklerin Atıf Hoca’ya ait olduğu anlaşılınca İskilip’e götürdüklerini kaydeden Silay, hocanın kemiklerini 86 yıl sonra cenaze namazını kılarak defnettiklerini anlattı.

Atıf Hoca’nın Şafaktepe Parkı’ndaki mezarını, gayriresmi bir şekilde kazdıklarını itiraf eden, mezarı bulmak için 10 yıl boyunca çalışma yaptıklarını belirten Hatay eski Milletvekili Mehmet Silay, Atıf Hoca’nın mezarının bulunması ile ilgili başlattıkları çalışmanın İskilip’e bir gittiğinde hocanın mezarına gidip bir Fatiha okumak istemesiyle başladığını ifade etti. İskiliplilere, Atıf Hoca’nın mezarını sorduğunda kimseden bir cevap alamadığını kaydeden Mehmet Silay, hiç kimsenin mezarını bilmediğini söyledi.

Onların bilmediğini öğrenince, İskilipli Atıf Hoca’nın 1.5 ay hapis yattığı Ulucanlar Cezaevi’ne gittiğini ifade eden Silay, hapishane müdürüne, “Burada yattığına göre, burada muhakkak onun resimleri vardır. Defnedildiği yer vardır. Onun, yerini öğrenebilir miyim?” diye sorduğunu, müdürün ise “Bırakın onu, tabandan tavana iki büyük yangın geçirdi Ulucanlar Cezaevi. Dolayısıyla, hiç arşivle ilgili bir belgemiz kalmadı” cevabıyla karşılaştığını kaydetti.

Bunun üzerine 2001’de Çorum, Ankara, Konya İstanbul’dan 14-15 kişilik bir ekip oluşturduklarını ifade eden Silay, “9 yıl sonra bize, İskilipli Atıf’ın hem yargılamasında, hem idamında, hem de defninde hazır bulunan bir zabıt katibinin oğluna rastladık. Onun bize güvenmesini sağlayıncaya kadar da anamızdan emdiğimiz süt burnumuzdan geldi. Bir yalan, bir iftira var bu şehitler için. Hıyaneti Vataniye’den idam edildiler. İdam edilenlerin birçoğu ailesini değiştirdi. Memleketini değiştirdi. Ama İskilipli Atıf’ın ailesi yürekli bir tavır koydu ve soyadlarını değiştirmedi” şeklinde konuştu.

Mehmet Silay, “Hoca bir şehittir. İade-i itibarı gerçekleştirilmelidir. Bu çağrım sadece Çorum milletvekillerine değil, muhalefette bulunan bütün milletvekillerinedir: Gelin Atıf Hoca’ya sahip çıkın, adalet yerini bulsun” çağrısında bulundu.

“ALİMİN MEZARI BİR PARKTAYILLARCA ÇİĞNENDİ”

Mehmet Silay, Atıf Hoca’nın mezarını nasıl çıkardıklarını da Şafak Tepe Parkı’na giderek anlattı. 3 yıl önce, sessizce kimseye haber vermeden, usullerin dışına çıkarak kemiklerini parktan çıkardıklarını ifade eden Silay, şöyle konuştu: “Burada 2007 yılında, sulu karın yağdığı bir gün, güvenlik şeridi çektik. Hızlıca kazdık. ilk çıkan bir kafa tasıydı. Sonra uzun kemikler çıktı, el ve parmak kemiklerini bulamadık. Çünkü, kürek atıldığı zaman sürekli sulu kar doluyordu. Buradan alındı. 6 ay aracımızda taşıdık kemikleri. Daha sonra, DNA testinin ardından kesinleşince, namazını kılarak defnettik.”

Mehmet Silay, hafriyat yapıldıktan sonra Atıf Hoca’nın mezarının parkta ayaklar altında kaldığını kaydetti. Daha sonra, buranın park yapıldığını ve üzerine çimlerin serpildiğini ifade eden Silay, “Şimdiye kadar, kimse buraya gelmiyordu. Artık, yavaş yavaş gelmeye başladılar. İdam edildiği 1. Meclis’in önünden zimmetli arabayla alındı, buraya getirildi. İlk defnedildiği yer burasıdır. Sürekli burada kaldı. Mezar kaybedildi. Onun infazında ve defninde bulunan zabıt kâtibinin oğlu burayı bize gösterdi. İki sene buraya kazma vuramadık. İzin de yoktu zaten. Uygun bir zaman aradık. Buradan, defni izinsiz çıkardık. Şimdi inşallah, bundan sonra, sahip çıkanlar olacaktır” diye konuştu.

Mehmet Silay, yaptığı araştırmanın kan yakınlığı ile bir ilgisinin olmadığını da ifade etti. “Bu araştırmanın mezheple kan yakınlığı ile hiçbir önemi yoktur, bir ilim adamının uğradığı akıbeti araştırmakla ilgilidir” diyen Silay, “Bu durum, bütün bir Türkiye Cumhuriyeti aydınlarının görevidir. İskilipli Atıf hepimizin boynuna bir kul hakkı bırakarak gitti. Osmanlının cumhuriyete bıraktığı bir ilim adamıdır” şeklinde konuştu.

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT

2 Yorum