1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Ateşkes Sonrası İlk Cuma Kana Bulandı!
Ateşkes Sonrası İlk Cuma Kana Bulandı!

Ateşkes Sonrası İlk Cuma Kana Bulandı!

Suriye’de dün yürürlüğe giren ateşkese rağmen, hiçbir şiddet içermeyen ilk Cuma gösterileri kana bulandı.

13 Nisan 2012 Cuma 16:43A+A-

Suriye'nin birçok kentinde cuma namazından sonra çıkan göstericilere Esed güçlerinin ateş açması sonucu 7 kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda kişi yaralandı.

Muhalif yapılanmalardan sorumlu Suriye Genel Devrim Konseyi, ülkede birçok caminin güvenlik güçlerince kuşatıldığını ve Hama'da cuma namazından sonra çıkan gösterilerde güvenlik güçlerinin halkın üzerine ateş açması sonucu 2 kişinin hayatını kaybettiğini ve onlarca kişinin de yaralandığını duyurdu.

Der’a, Haseke, İdlib ve Şam'ın banliyölerindeki göstericilerin üzerine ateş açılması sonucu da en az 5 kişinin öldüğünü kaydeden Konsey, Der’a kentinde 14 askerin teçhizatlarıyla ordudan ayrıldığını iddia etti.

Muhalefetin halka barışçıl protestolar için "sokağa dökülün" çağrısı yapmasına karşı ordu adeta "kuş uçurtmayan" tedbirler aldı. Muhalefet kaynakları, "Askerler her sokak başını tuttu" açıklamasında bulundu.

SINIRDA TANKLI ÇATIŞMA

Öte yandan Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta açıklama yapan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi temsilcisi Rami Abdurrahman, Türkiye-Suriye sınırına yakın Harabjoz köyünde Suriye ordusu ile muhalifler arasında ağır bir çatışma yaşandığını söyledi. Abdurrahman, çatışmada ağır makineli tüfeklerin kullanıldığını iddia etti.

Anadolu Ajansı görgü tanıklarına dayanarak verdiği haberde, çatışmanın olduğu bölgede Suriye ordusuna ait 4 tank bulunduğunu belirtti. Haberde yaklaşık bir saat aralıklarla süren çatışmanın, kesildiği vurgulandı.

SIĞINMACILARA ATEŞ EDİLDİ

Sınıra yakın noktadaki Uluyol Köyü'nün sakinlerinin, Harabjoz'daki akrabalarından aldıkları bilgiye göre, çatışma Türkiye'ye sığınmak üzere bölgeden geçen 10-15 kişilik bir gruba bölgede konuşlu Suriye askerleri tarafından ateş açılması üzerine yine bölgede bulunan silahlı muhaliflerin karşılık vermesi üzerine çıktı. Esed yönetimi, “teröristlerin” Annan Planı'nı sabote etmek için saldırılar düzenlediğini söylemişti.

ANNAN: “İNSANİ KORİDOR AÇILSIN!”

BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, Suriye'de bugün iki taraf arasında çatışmalar çıktığı yönündeki haberler sonrasında yaptığı açıklamada, insani koridorlar açılması çağrısında bulundu.

“Suriye'nin iyi bir durumda olduğunu söylemek zor" diyen Annan'ın sözcüsü Ahmed Fevzi, "Tutukluların serbest bırakılması gerekiyor. Ayrıca insani koridorların açılmasına ihtiyaç var" açıklamasını yaptı.

Annan, dün akşama yaptığı açıklamada da Suriye ordusunun kentlerden tam olarak çekilmediğini belirterek, "ateşkes kırılgan" demişti.

KONTEYNIR KENTTE GÖSTERİ

Kilis’te, konteynır kentte toplanan mülteciler Cuma namazı sonrası ellerine aldıkları Suriye bayrakları, döviz ve pankartlarla konteynır kentte yürüyüş yaptı, sloganlarla Beşşar Esed’i protesto ettiler. Konteynır kentin dışına çıkmak isteyen yüzlerce Suriyeli mülteciye izin verilmezken eylem olaysız sona erdi.

Kilis’te bulunan çok sayıda ulusal ve Arap kanalları konteynır kentteki mültecilerin protestolarını canlı yayınla izleyicilerine aktardı.

 

HABERE YORUM KAT