1. HABERLER

  2. HABER

  3. Atatürk’e Hakaret Davası Ertelendi
Atatürk’e Hakaret Davası Ertelendi

Atatürk’e Hakaret Davası Ertelendi

Kartepe Derneği hakkında açılan Atatürk'e hakaret davası ertelendi.

30 Kasım 2012 Cuma 14:49A+A-

 

Kocaeli Kartepe İnsan hakları Derneği mensubu insan hakları aktivisti Ali Akbaş ve Behlül Metin’in 21.01.2012 günü yaptıkları basın açıklamasında, 10 Kasım. M.Kemal’i anma törenin kaldırılmasını istemişlerdi. Bu açıklamayla ilgili olarak Kocaeli Cumhuriyet savasının talebiyle, 5816 sayılı Atatürk aleyhine işlenen suçlar kanununa istinaden dava açılmıştı. Bununla ilgili davanın 2.duruşması,  30 Kasım 2012 günü,  görüldü. Olayın polis videosuna çekilen görüntülerinin bilirkişi tarafından incelenmesi ve sanıkların son savunmalarını yapmaları için mahkeme, 22.11.2013 tarihine ertelendi. Kartepe İnsan Hakları Derneği  üyeleri, bu tarihte 3.kez hakim karşısına çıkacaklar. Bu arada Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri Platformu’da, mahkemenin bitiminden sonra Kocaeli Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri Platformu adına, MARSİAD genel Başkanı Bahri Odabaş yaptı. Odabaş,  bu zamanda hala düşüncelerini ifade ettiklerinden dolayı, ülke vatandaşının yargılanmasının elem verici olduğunu söyleyerek, düşünceyi ifadenin önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.

kartepe-20121130-01.jpg

Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri Platformu adına MARSİAD Genel Başkanı BAHRİ ODABAŞ’ın yaptığı açılmamanın tam metni:

Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri Platformuna üyesi, Kocaeli Kartepe İnsan Hakları Derneği mensubu, insan hakları aktivistleri, salt düşüncelerini ifade ettikleri için yargılanmaktadırlar. İnsan hakları aktivistlerinin, düşüncelerini ifade ettiler diye, yargılanmasını elem verici bir durum olarak görüyoruz. Ülkemizde, bir yandan, demokrasiden bahsedilirken, bir yandan özgürlüklerin önünün açıldığını iddia edilirken, diğer yandan da, vatandaşların sırf düşüncelerini ifade ettikleri için yargılanmasını anlayabilmek mümkün değildir.

Ermeni yasa tasarısı konusunda, Fransa parlamentosunun aldığı, “Ermeni soykırımı yoktur diyen cezalandırılır” karar için, “düşünceleri ifade özgürlüğüne engel teşkil ediyor” diyen yetkililere, sormak gerekiyor? Siz bunları Fransa’ya söylerken, dönüp te, hiç kendi ülkenize baktınız mı? Adamlar çıksa dese ki? “Sizin ülkenizde düşünceleri ifade özgürlüğünü engelleyen kanunlar var, bu yüzden vatandaşların, akademisyenler, insan hakları aktivistleri, takibata uğruyor, yargılanıyor, hapis cezası alıyor, bu düşünceleri ifade özgürlüğüne engel teşkil etmiyor mu?. “ verecek ne cevabınız olabilir?.

Türkiye’de ne yazık ki, hala vatandaşlarımız, düşüncelerini ifade ettiklerinden dolayı yargılanmakta ve hapis cezaları almaktadırlar. Türkiye Rusya'dan sonra AİHM'e aleyhine en çok başvuru yapılan 2. ülkedir. Türkiye ile ilgili AHİM’de bulunan dosya sayısının 16 bin 850'e ulaşmıştır. Bu başvuruların çoğu Türkiye’nin aleyhine sonuçlanmakta ve Türkiye, milyonlarca Euro parayı, yargı yoluyla mağdur ettiği vatandaşlarına tazminat olarak ödemektedir. Düşünceleri ifadeden dolayı alınan cezalarsa AİHM’den geri dönmektedir. 50-100 sene öncesinin, düşünceleri ifade özgürlüğünü kısıtlayan kanunları ile bu çağa ayak uydurmak mümkün değildir?

4.Yargı paketiyle, özellikle basın ve ifade özgürlüğü konusunda standartların yükseltilmesi amaçlanmaktadır. Yasalaşmasıyla düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması, basın ve ifade hürriyetinin geniş anlamda sağlanması planlanmaktadır. Buradan Adalet bakanına ve Meclise çağrıda bulunuyoruz, ülkemizde düşünceyi ifade suç olmaktan çıkartacak düzenlemeyi bir an evvel hayata geçiriniz. Türkiye’yi, düşüncelerin özgürce ifade edilemediği, çağ dışı 3.dünya ülkesi görüntüsünden bir an evvel kurtarın. Başta 5816’nolu kanun olmak üzere, düşünceleri ifade özgürlüğüne engel kanunları, bir an evvel kaldırın. Tüm bunlar, bu çağa uygun görüntüler değildir. Basın açıklamamıza katıldığınız için teşekkür ediyoruz.

Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri Platformu adına

MARSİAD Genel Başkanı BAHRİ ODABAŞ

HABERE YORUM KAT

1 Yorum