1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Atatürk’e Hakaret Davası 30 Kasım Cuma Günü
Atatürk’e Hakaret Davası 30 Kasım Cuma Günü

Atatürk’e Hakaret Davası 30 Kasım Cuma Günü

10 Kasım M.Kemal’i anma törenin kaldırılmasını isteyen Kocaeli Kartepe derneği hakkında açılan dava 30 Kasım Cuma günü başlıyor.

29 Kasım 2012 Perşembe 13:10A+A-

Kocaeli Kartape İnsan Hakları Derneğine mensup insan hakları aktivistleri, 21.01.2012 günü yaptıkları basın açıklamasında, 10 Kasım M.Kemal’i anma törenin kaldırılmasını istemişlerdi. Bu açıklamayla ilgili olarak Kocaeli Cumhuriyet savasının talebiyle, 5816 sayılı Atatürk aleyhine işlenen suçlar kanununa istinaden dava açılmıştı. Bununla ilgili davanın 2.duruşması,  30 Kasım 2012 günü,  Kocaeli Adliyesi, 2.Asliye Ceza mahkemesinde görülecek. Kartepe İnsan Hakları Derneği  üyeleri 2.kez hakim karşısına çıkacaklar.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Emirder başkanı Ali Akbaş; Bize gelen mahkeme çağrı kağıdında, “8 yıldan beri İnsan Hakları alanında kesintisiz sürdürdüğümüz basın açıklamalarımızın 354.haftasındaki  10 Kasım törenleriyle ilgili açıklamamızdan dolayı,

“Atatürk’ün manevi hatırasına alenen hakarette bulunduğu, bu surette şüphelilerin üzerlerine atılı suçu işledikleri yukarıdaki belirtilen delilerden anlaşılmakta. Şüphelilerin mahkememizde açık yargılamanın yapılarak eylemlerine uyan yazılı yasa maddeleri uyarınca, ayrı ayrı cezalandırılmasına karar verilmesi kanun adına talep ve iddia olunur.” yazmaktadır.” dedi. Dava ile ilgili mahkeme celp kağıdında Emirder, Kocaeli Kartepe İnsan Hakları Derneği üyeleri olarak, 5816 Sayılı Atatürk aleyhine işlenen suçlar hakkındaki kanun, 1/1,TCK 53/1 dan yargılanacak ve suçlu bulunmamız durumunda ilgili kanun hükümlerince hapis cezası alacağız” dedi.

4.Yargı paketiyle, özellikle basın ve ifade özgürlüğü konusunda standartların yükseltilmesi amaçlanmaktadır. Yasalaşmasıyla düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması, basın ve ifade hürriyetinin geniş anlamda sağlanması  çalışmaları sürüyor. Türkiye Rusya'dan sonra AİHM'e aleyhine en çok başvuru yapılan 2. ülke. Türkiye ile ilgili AHİM’de bulunan dosya sayısının 16 bin 850'e ulaşmış durumda. Bu başvuruların çoğu Türkiye’nin aleyhine sonuçlanmakta ve Türkiye, milyonlarca Euro parayı, yargı yoluyla mağdur ettiği vatandaşlarına tazminat olarak ödemektedir. AHİM’e başvuruların içinde , düşünceyi ifade konusundaki davalar ağır basmakta. 

HABERE YORUM KAT